Täna kuulutati Eesti toiduainetööstuse XI aastakonverentsil välja Eesti Parima Toiduaine konkursi võitjad ning lisaks peavõidu teeninud Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juustule pälvisid oma kategooria kuldmärgi ka Farmi, Põltsamaa Felix ja Liviko.
Kuldmärk Eesti Parim Toit Tervisele 2017 omistati sel aastal Farmi Skyrile. Võõrapärase nimega Skyr on Skandinaavia päritolu hapendatud piimatoode, mille tervislikkus seisneb ennekõike selle kõrges valgusisalduses ja rasvavabas konsistentsis. Lisaks ei ole tootele lisatud sünteetilisi suhkruasendajaid.
„Nagu tavaks saanud, valib Parim Toit Tervisele tiitli võitja vaid toitumisteadlastest ja arstidest koosnev ekspertidekogu. Skyri tõi esikohale väga hea koostis ja see, et ühelgi komisjoni liikmel ei olnud toote tervislikkuse osas märkusi,“ sõnas konkursi hindamiskomisjoni esimees, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.
Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2017 tiitli vääriliseks tunnistatud Põltsamaa Köögiviljamahl on sobiv toode neile, kes armastavad tomatimahla, kuid soovivad sellest saada rikkalikumat maitseelamust. Põltsamaa köögiviljamahl koosneb tomatimahlast, millele lisab maitsekust porgandi- ja paprikapüree, basiilik, Cayenne’i pipar, till ja küüslauk.
Tiitli Eesti Parim Alkohoolne Jook 2017 pälvis Liviko Vana Tallinn Yoghurt Cream, mille valmistamisel on kasutatud ehtsat jogurtit. Rummi ja jogurti üllatav kooslus on pehme tekstuuriga, värske ja kerge ning joogi maitsele annavad värvi ka tsitruselised ja vanilje.
23. korda toimunud Eesti Parima Toiduaine konkursil osales ühtekokku 156 toodet 68 erinevalt toidutööstuselt üle Eesti.

Täna toimub XI Toiduliidu aastakonverents „Milline on Eesti toidu väärtus? Riigile, ettevõtjatele, tarbijatele“, kus kuulutatakse välja ka konkursi Eesti Parim Toiduaine võitja. Võitjale annab auhinna üle vabariigi president Kersti Kaljulaid.

 

Täna toimub XI Toiduliidu aastakonverents "Milline on Eesti toidu väärtus? Riigile, ettevõtjatele, tarbijatele", kus kuulutatakse välja ka konkursi Eesti Parim Toiduaine võitja. Võitjale annab auhinna üle vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Lisaks konkursi võidutootele selgub aastakonverentsil ka parim toode tervisele, parim mittealkohoolne jook, parim alkohoolne jook ja parimad tooted piirkondlikelt väikeettevõtetelt.

"See on suur tunnustus kõigile toidu tootmisega seotud inimestele, et vabariigi president austab oma kohalviibimisega toidutootjate aasta tippsündmust," ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. "Ometigi teeb mind murelikuks, et valitsuse viimase aja maksupoliitilised otsused väljendavad selgelt, et kodumaise toidu tootmist ei väärtustata. Veelgi enam, mulle tundub, et eesmärgiks on võetud ühes sektori - Eesti joogitööstuse - täielik väljasuretamine. Kui vaadata Eesti poelettidel ringi, siis millistes riikides veel leiab nii laialdase ja mitmekesise valiku kodumaisetest toodetest? Neid pole palju."

Potisepa sõnul sai ka konverentsi pealkiri valitud sellest lähtuvalt, et arutleda Eesti toidu väärtuse üle riigi, ettevõtjate ja tarbijate jaoks. "Hea meel on selle üle, et enam kui 80% Eesti tarbijatest eelistab kodumaist toodangut. Kahjuks tuleb aga arvestada sellega, et kõik ettevõtetele suunatud maksupoliitilised otsused väljenduvad toodete lõpphinnas tarbijatele," tõdes Potisepp.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu aastakonverents toimub täna Radisson Blu Olümpia hotellis kl 10-17. Konverentsi täpsem kava www.toiduliit.ee<http://www.toiduliit.ee>

Lisainfo:

Rakvere Lihaka sarja lisandusid rohke lihasisaldusega grillribi ja toorvorstid, millesse ei ole lisatud ühtegi E-ainet. Poelettidele jõudsid esimesed tooted aprilli alguses.

Suussulav ja mahlane Lihakas grillribi on iga koosviibimise au ja uhkus ning teenib auga välja ka kõige nõudlikumate lihasõprade plusspunktid. Mehisele suutäiele lisavad maitsenüansse köömned, paprika, küüslauk, pipar ning majoraan ehk vorstirohi. Lihakas toorvorst supertoiduks tituleeritud musta küüslauguga on vastus iga toidugurmaani soovidele. Naturaalses lambasooles mõnusalt mahedatele sealihast grillvorstidele lisab must küüslauk kergelt magusat ja siirupist maitsenooti ning piprakestad annavad põnevalt kirju välimuse.

Rakvere brändijuhi Triin Lõokese sõnul on Rakvere Lihaka sarja menu alates selle turuletoomisest 2012. aastal kindlas kasvutrendis. ”Lihaka sarja kuuluvad kõrgeima kvaliteediga lihatooted nõudlikule tarbijale. Sarnaselt uudistoodetele on ka kõikides teistes Lihaka sarja toodetes liidetud kõik see, mida Eesti lihasõbrad hindavad – kõrge lihasisaldus, hoolega valitud koostisosad, parim tehnoloogia ja võimalikult vähe lisaaineid,“ kommenteeris ta.

Rakvere Lihaka sarja kuuluvad veel suitsuvorstid, grillvorstid, suitsusink, erinevad keeduvorstid, sardellid ja viinerid.  

Rakvere tooted kuuluvad AS HKScan Estonia tootevalikusse. AS HKScan Estonia on Eesti suurimaid toiduainetööstuse ettevõtteid, mis kuulub HKScan kontserni. HKScan on Põhjamaade juhtiv lihaekspert, mis toodab ja turustab tugevate kaubamärkide all kvaliteetset ja vastutustundlikult toodetud sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. HKScani kliendid on jaemüügi ja toitlustusega tegelevad ettevõtted, tööstused ning ekspordisektorid. Meie koduturud asuvad Soomes, Rootsis, Taanis ja Baltimaades, ekspordime oma tooteid pea 50 riiki. HKScani netokäive oli 2016. aastal 1,9 miljardit eurot ja kontsernis töötab ligikaudu 7 300 töötajat.

Täna toimunud Eesti toiduainetööstuse XI aastakonverentsil kuulutas Vabariigi President pr Kersti Kaljulaid välja Eesti Parima Toiduaine 2017 konkursi võidutoote, milleks on Saaremaa Piimatööstuse Old Saare juust.

Konkurssi korraldanud Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul pakub üle kaheksa kuu küpsenud Gouda-tüüpi Old Saare juust väärikat konkuretsi populaarsetele välismaistele Itaalia tüüpi ja hallitusjuustudele. „Tegu on maitsva lisandiga puuviljavaagnale ning ideaalse suupistega veini kõrvale. Hindamiskomisjoni liikmed tõstsid esile Old Saare juustu harukordselt viimistletud maitsepaletti ning mugavat uuenduslikku pakendit ning toode pälvis kiiduavaldusi nii piimatoodete kategoorias kui ka kuldmärkide hindamisel,“ kinnitas Potisepp.

Potisepa sõnul on tal väga hea meel, et Eesti toidukultuuri areng ja meie toidusektori hea käekäik saanud väga paljude eestimaalaste jaoks südameasjaks. „Asjaolu, et Eesti Parima Toiduaine konkursi võitjale andis täna tiitli üle Vabariigi President, on kahtlemata suur tunnustus mitte ainult tiitli võitnud Saaremaa Piimatööstusele, aga tervele Eesti toidutööstusele,“ sõnas Potisepp.

Sirje Potisepa sõnul juba 23. korda toimunud Eesti Parima Toiduaine konkurss kujunenud Eesti toidufännide jaoks omamoodi aasta tippsündmuseks, mille käigus leiavad paljud endale uusi lemmikuid. 

„Meie tööstuste loovusel pole piire ja on suur rõõm näha, et meie inimesed on valmis katsetama uute maitsete ja võimalustega, mida tootjad meile pakuvad. Iga uue toote turuletoomise taga on sadu tunde rasket tööd ning Eesti Parima Toiduaine konkurss annab hea võimaluse meie tublide tootjate tunnustamiseks,“ sõnas Potisepp.

Eesti Parim Toiduaine 2017 võitjad:

Kuldmärgid

Eesti Parim Toiduaine 2017 - Old Saare juust – Saaremaa Piimatööstus AS

Eesti Parim Toit Tervisele 2017 – Farmi Skyr – Farmi Piimatööstus AS

Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2017 - Põltsamaa Köögiviljamahl – Põltsamaa Felix AS

Eesti Parim Alkohoolne Jook 2017 - Vana Tallinn Yoghurt Cream – Liviko AS

 

Hõbemärgid

Eesti Parim Kalatoode 2017 – Briis puhastatud praetud kilud Kimchi kastmes – DGM Shipping AS

Eesti Parim Köögiviljatoode 2017 – Muhedik maasika-mustika-mustsõstra-banaani smuuti – Balsnack International Holding AS

Eesti Parim Toit Lastele 2017 – PÕNN Ökoloogiline maasikasmuuti  - Salvest AS

Eesti Parim Kaste 2017 – Alma Vene DIP! küüslaugu, murulaugu ja sibulaga – Valio Eesti AS

Eesti Parim Kondiitritoode 2017 – Tuljak tume šokolaad täidisega – Kalev AS

Eesti Parim Lihatoode 2017 – Eelküpsetatud pardikoivad hapukapsaga – Rannarootsi Lihatööstus AS

Eesti Parim Magustoit 2017 – Creme brulée – Mattias Cafe OÜ

Eesti Parim Pagaritoode 2017 – Pagari röst täistera – Eesti Pagar AS

Eesti Parim Piimatoode 2017 - Old Saare juust – Saaremaa Piimatööstus AS

Eesti Parim Valmistoit 2017 – Joel Ostrat Suitsuliha vormikas – Mattias Cafe OÜ

 

Väikeettevõtete võidumärgid

Parim toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt – Kasesiirup – Kasekunst OÜ

Parim Toode Virumaa väikeettevõttelt – Handsa – Moe OÜ

Parim Toode Lääne-Eesti väikeettevõttelt – Farmare forellifilee Saaremaa soolavõiga – Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm

Parim Toode Põhja-Eesti väikeettevõttelt – Kooritud must küüslauk – Must Küüslauk OÜ

Tänavuse Eesti Parima Toiduaine konkursi Rahva Lemmiku valimisel anti ühtekokku ligi 10 000 häält ning hääletuse lõpuminuteil tekkinud tihedas rebimises võttis ülinapi võidu Food Studio Kanapuljong.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul võistlesid täna kell 12 lukku löödud avalikul hääletusel Rahva Lemmiku tiitli nimel ühtekokku 52 toodet.

„Tänavusel Rahva Lemmiku valimisel said kõik huvilised jälgida, kuidas nende lemmikutel läheb. Nagu ennustasime, nii algaski meeletu võidujooks just viimaste tundide jooksul ning Kanapuljong, mis teenis ühtekokku 1011 häält, edestas vaid napi kuue häälega väga tubli lõpulahingu andnud Kalevi Tuljaku tumedat šokolaadi täidisega. Tubli kolmanda koha teenis 730 häälega Balbiino Classic Vana Tallinn kohvi-koorejäätis likööriga vahvlikoonuses,“ sõnas Potisepp.

Sirje Potisepa sõnul võib tunda rõõmu selle üle, et konkursitooted on jätkuvalt väga kõrge kvaliteediga, hea maitsega ja suudavad jätkuvalt üllatada nii toiduvaldkonnas kõige kogenumaid eksperte kui ka välja teenida eesti rahva tulist poolehoidu.

„Tänavune konkurss näitas, et Eesti toidutööstuste tootearenduse loovusel pole piire ja inimesed väärtustavad meie tootjaid.  Rahva Lemmiku võidutoode Kanapuljong on eriline selle poolest, et läheneb väga nutikalt  eestimaalaste ootusele ehedate maitsete järele. Sellisel kujul toode annab inimestele võimaluse nautida kvaliteetset toitu, säästes neid samal ajal koduse puljongikeetmise aeganõudvast protsessist,“ tõdes Potisepp.

23. korda korraldatava Eesti Parima Toiduaine konkursi võidutoode pälvib kuldmärgi 26. aprillil toimuval XI toiduainetööstuse aastakonverentsil.

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Juhataja
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Tel: +372 6 484 621
Mob: +372 50 46 547
E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
www.toiduliit.ee