Pressiteade
20. oktoober 2023

   

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ja regionaalminister Madis Kallas andsid tänavuse Südamega Tegija tiitli Tere müügidirektorile Mare Laurile, kes on olnud Eesti toiduga seotud terve oma elu ning andnud suure panuse Eesti piimatööstuse arengusse.   
 
„Kohaliku toidu tootmine on Eesti jaoks üks väga oluline tootmisharu ning Eesti toit on osa meie rahva identiteedist. Tänuväärne on see, et oskame selle tähtsa valdkonna tegijaid märgata ja tunnustada, sest just tänu neile püsivad kohaliku toidu maine ja kvaliteet kõrged,“ ütles regionaalminister Madis Kallas Mare Lauri õnnitledes.
 
„Mare on Eesti toiduainetööstuse üks säravamaid tähti ning iga aasta tiitlit üle andes imestan, kui siirad ja kirglikud inimesed meile toitu valmistavad, milliseid unikaalseid oskusi ja teadmisi nad omavad ning kui palju südamesoojust nad oma töösse panevad. Eesti toit on tõepoolest südamega tehtud,“ lisas Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
 
Vimased 23 aastat Tere piimatööstuses töötanud Mare on kolleegide sõnul olnud järjepidevuse musternäidis. „Kui mõne sõnaga öelda, siis Mare peale võib alati loota, ta ei vea kunagi alt ja aitab alati ka nendes teemades, mis ei ole otseselt tema valdkonnaga seotud, vajadusel vastutades ka näiteks ettevõtte eksporditegevuse eest. Kuivõrd Mare on nii pikalt Tere brändi müünud, siis võib öelda et nende vahel on võrdusmärk, ehk et Mare on Tere ja Tere on Mare,“ ütles Nordic Milk OÜ juhatuse esimees Ülo Kivine.
 
„Mare tugev kliendisuhe ning ülihea Eesti jaekaubandusturu tunnetus on aidanud ettevõtte müüki hoida ja kasvatada ka kõige keerulisematel aegadel. Tema teab seda ettevõtet läbi ja lõhki ning jagab tihti teadmisi ja väärt lugusid ettevõttes oldud ajast, mida mitte ühestki õpikust lugeda ei saa,“ lisas Kivine.
 
Kolleegide sõnul on kõige olulisem aga see, kuidas Mare oma meeskonda hoiab. Kõigele lisaks kostitab Mare sügiseti kolleege aiasaadustega, tähtpäevadel ka enda tehtud kookide ja tortidega ning kontorit kaunistab alati õitsev lillemeri Mare aiast.
 
Südamega Tegija lõppvooru hääletust Facebookis jälgiti Teres üheskoos nagu olümpiamängude finaali – arvukas Tere kontori meeskond kogunes ekraani ette ja elas kaasa kuni hääletuse kinni panekuni. „See on kindlasti üks eredaim mälestus minu tööst Teres – see, kuidas kolleegid, nii praegused kui endised, sõbrad, perekond ja tuttavad mulle kaasa elasid, näitas, kui ühtehoidev meie Tere-pere on,“ ütles Südamega Tegija 2023 Mare Laur.
 
Toiduliidu Südamega Tegija 2023. aasta konkursile esitati kokku 16 tugevat kandidaati, kelle hulgast valiti juhtkogu hääletuse tulemusel välja 5 nominenti. Lõppvoorus kandideerisid tiitlile lisaks Marele ka Maag Eesti AS Baltikumi ostujuht Irja Torstenberg, Tere AS Viljandi tootmisosakona separeerija Margit Parker, Scanola Baltic AS laboratooriumi juhataja Seidy Salundi ning Orkla Eesti AS Kalevi tehase šokolaadiüksuse tootmisseadme operaator Uno Saag.
 
Südamega Tegija selgitati välja hindamiskomisjoni liikmete ja Toiduliidu Facebooki rahvahääletuse tulemuste kombineerimisel. Südamega Tegija tiitliga tunnustab Toiduliit iga-aastaselt Eesti toidutööstuse kõige silmapaistvamaid inimesi, kes teevad oma tööd suure hoole ja südamega. Tänavu tunnustati Südamega Tegijat juba üheksandat korda. 2022. aasta Südamega Tegijaks valiti AS Värska Originaali laotehnoloogi Maie Jaroslavskaja.

 

Fotovaliku leiab siit (foto: Birgit Sitska).

 

 

 

A. Le Coqi kestliku äriarenduse tegevused on tõstnud ettevõtte Eesti suurimal ettevõtluskonkursil aasta kestliku ettevõtte kategoorias kolme parima hulka. 

 

Konkursi eesmärk on tunnustada inspireerivaid Eesti ettevõtteid ja tõsta esile kestliku äritegevuse mudelit erinevates ettevõtlussektorites. Aasta kestliku ettevõtte kategoorias kandideerisid kestlikkuse ja ringmajanduse põhimõtteid rakendavad Eesti ettevõtted, kes lähtuvad oma tegevustes sotsiaalsest, majanduslikust ja keskkonnamõjust laiemalt.

 

  1. Le Coq on seadnud üheks olulisemaks fookuseks roheenergia ja ressursitõhususe ning teinud viimastel aastatel mitmeid mastaapseid roheinvesteeringuid. Eelmisel aastal avati tehnoloogilise pesuvee käitluse kompleks, mis võimaldab joogitööstusel toota oma heitveest biogaasi ja vähendada linna kanalisatsiooni suunatava vee reostuskoormust kuni 80%. 2020. aastal läks ettevõte keskkonnajalajälje vähendamiseks üle 100% roheelektrile, 2021. ja 2023. aastal rajas logistikakeskusele päikesepargid ning 2020. aastal juurutas tootmises Energy Track energiajuhtimissüsteemi. Nutika lahendusena kogub joogitööstus katlamaja korstnatest väljuva soojusenergia, mis suunatakse tagasi tootmishoonete kütteks.

 

  1. aastal võttis A. Le Coq Tallinna linna sisevedude opereerimiseks kasutusele elektriveoki ja plaanib elektriveokite parki 2023. aasta lõpus täiendada. Ettevõtte juhataja Jaanus Vihandi sõnul tuleb kestlikkust vaadata aga roheinvesteeringutest laiemalt: „Kestlikkus on viis, kuidas A. Le Coq näeb ennast ka järgmisel kahesajal tegutsemisaastal tugeva ettevõttena nii Eesti kui ka maailma turul.“ A. Le Coqi juhi jaoks tähendab kestlikkus panustamist keskkonda hoidvasse äritegevusse, suurendades seejuures tarbijate, töötajate ja teiste huvirühmade heaolu.

 

EASi ja KredExi ühendasutuse ning Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatav Eesti pikima ajalooga ettevõtluskonkurss toimub tänavu 28. korda. Parimad ettevõtted selgitatakse välja kuues kategoorias: aasta eksportöör, aasta innovaator, aasta välisinvestor, aasta pereettevõte, aasta turismiedendaja ja aasta kestlik ettevõte. Võitjad kuulutatakse välja 4. novembril.

 

PRESSITEADE 

11.10.2023

 

 

Vanilla Ninja vanillijäätis on Eesti jäätisesõpru rõõmustanud juba 20 aastat! Selle aasta septembris alustasime Vanilla Ninja juubeliaastat heategevusega, rõõmustades jäätistega Tallinna Lastekodu ja Tartu Käopesa Perekodu lapsi. Lastele pakkus palju elevust nii Balbiino Jätsiabi kui ka laulja Piret Järvis-Milderi saabumine. Esitati küsimusi jäätiste ja bändi kohta ning tunti huvi ka selle üle, kui palju jäätiseid mahub Jätsiabi autosse.

 

Vanilla Ninja vanillijäätise retsept on selle lansseerimisest alates olnud sama: hea Eesti koorest valmistatud koorejäätis ja spetsiaalselt toote jaoks välja töötatud pehme šokolaadimaitseline glasuur. Vanillijäätis on jäätiste seas enim armastatud maitse ja pehme glasuur töötati Balbiinos välja tarbijate tagasisidele toetudes – tavaline šokolaadiglasuur kipub riietele pudenema.

 

Vanilla Ninja jäätise pakend disainiti nii, et see kajastaks täielikult bändi visuaalset stiili. Pakendid olid dünaamilised ja täis energiat, just nagu Vanilla Ninja muusika. Balbiinol on olnud Vanilla Ninja bändiga suurepärane koostöö ja oleme üksteist toetanud nii toodete arendamisel kui ka turunduslikes tegevustes. 

 

Nooremale sihtrühmale ja kaubamärgist vähem teadlikule inimesele on Vanilla Ninja jäätis lihtsalt „tüdrukutega jäätis”. Tüdrukutega jäätis on Eesti tarbijate lemmik. Seda osatakse poest otsida ja tüdrukute pilt pakendil on muutunud toote äratuntavaimaks elemendiks.

 

Kõik eduka toote tingimused on seega täidetud ja praeguseks on Balbiino Vanilla Ninja vanillijäätis juba aastaid kindlalt Eesti müüduim jäätis. Igal aastal süüakse Eestis üle 2 miljoni Vanilla Ninja vanillijäätise!

 

Vanilla Ninja vanillijäätis on tuntud oma kvaliteetse koostise ja suurepärase maitse poolest ning oleme tänulikud oma ustavatele klientidele, kes on meid kõik need aastad toetanud. Oleme uhked oma teekonna üle ja pühendunud jätkuvalt pakkuma parimat vanillijäätist, mida leida võib. Aeg läheb edasi, aga lemmikud jäävad. Vanilla Ninja on jätkuvalt Eesti lemmikjäätis.

 

Pildid: 

https://we.tl/t-B1ZePYgl4G

 

Lisainfo:

Anne Tääkre, AS Balbiino turundusdirektor

e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

 

                     

Tallinna Toidumessil selgitati välja Jõulutoode 2023 märgise saajad, kelle hulgas on nii traditsioonilisi maitseid kui ka uusi üllatajaid.
Võitjad selgitati välja pimetestiga 1627 messikülastaja arvamuse põhjal. Ilma pakendit nägemata ja tootja nime teadmata tuli anda
hinnang toodete maitse, lõhna, sisu ja välimuse kohta.

 

Korraldajate sõnul on võistlus oodatud ja väärtuslik tagasiside osalevate ettevõtetele. „Ent mis seal salata, saime ka võimaluse heita pilk
aastalõpu jõululauale,“ ütleb võistluse peakorraldaja Kennet Sarv.
Jõulutoode 2023 võitjad selgitati välja neljas kategoorias:
Lihatoodete kategooria:
– Verivorst – Tooma verivorstike lambasooles (Atria Eesti AS)
– Jõuluvorst – Praevorst sibula ja juustuga (Atria Eesti AS)
– Sült – Kanalihasült (Atria Eesti AS)
– Pasteet – Maksapasteet jõhvikatega (Astri Köök OÜ)
– Jõulupraad – Broilerikintsuliha prantsuse ürtidega (Kikas
OÜ)
Liha üllatustoode – Trühvlisalaami (Maag Eesti AS)
Pagaritoodete kategooria:
– Piparkook – Kardemoniga piparkoogid (Marmiton AS)
– Jõululeib – Jõululeib (Lõuna Pagarid AS)
– Tort – Gustav Tähesära tort (Gustav Cafe OÜ)
– Pagari üllatustoode – Mandli-apelsini keeks (Pagaripoisid OÜ)
Hõõgveinide kategooria:
– Hõõgvein – Vana Tallinn glögi 12% vol (Liviko AS)
– Alkoholivaba hõõgvein – Vana Tallinn alkoholivaba glögi (Liviko AS)
Jõuluõlle kategooria:
– Saku Kirsi-Martsipani Tume (Saku Õlletehase AS)

 

Võistlus toimus 20. korda ning omavahel konkureerisid 25 tootjat ja 87 toodet. Võistlusega koguti hinnanguid toodete lõhna, maitse, sisu
ja välimuse kohta. 

 

 Toiduliit koos Kaupmeeste Liiduga on korraldamas juba üheksandat korda Tallinna Toidumessi raames Koostöö konverentsi, kust anname ülevaate teemadest, mis võiksid meie sektoritele huvi pakkuda. Konverentsil käsitletakse teemadena lähiaja majanduse käekäiku ja toorainete turul toimuvat, mis  määrab meie ettevõtete käekäigu. Samas omakorda kaupluste sortiment ja tarbijate valikud määravad toidutootjate püsimajäämise ja toimetuleku. Samuti peatume teemal, mis mõjutab koostööd kaubanduse ja toidutootjate vahel seadusandluse poolelt.

Konverentsi kava on kokku pandud nii, et osalejad jõuavad nii enne kui pärast konverentsi ka messil olla.

Osalemine on tasuline, huvitatutel on vajalik registreeruda lingi kaudu: SIIT.

osalustasu on 50 +km, Toiduliidu, Kaupmeeste Liidu, Põllumajandus-Kaubanduskoja, Kaubandus-Tööstuskoja, Eestimaa Talupidajate Keskliidu ja Leivaliidu liikmetele 40 +km.

Konverentsile registreerumine kuni E 25. september kell 12.00-ini.

 

 Kõik osalejad saavad ka tasuta pääsme messile.

Seoses toidumessi uue toimumiskohaga, on kohtade arv piiratud. Seega soovitame kohe registreeruda!

 

 

 

Toiduliit  korraldab Tallinna ettevõtluspäeval seminari, mis toimub teisipäeval 26. septembril.

Seekord on seminari teemaks "Tulevikuoskused ja – ootused toidusektoris".

 

2023. aasta ettevõtluspäeva  läbiv teema on „Tuleviku ettevõtluses maksavad oskused”.

Aasta 2023 on kuulutatud üle-euroopaliseks oskuste aastaks ning nii keskendub ka Tallinna Ettevõtluspäeva 20. juubeliaasta teemale „Tuleviku ettevõtluses maksavad oskused“. Ettevõtluspäeva jooksul on eesmärk üheskoos lahti mõtestada, kuidas on aastate jooksul muutunud teadmised ja oskused ning millised on sektorite, aga ka juhtide vajadused täna ja tulevikus? Milliseid oskusi ja teadmisi peab omama ettevõtja ning milliseid oskusi ootab tööandja tööturult?

 

Selle aastasel Toiduliidu seminaril "Tulevikuoskused ja – ootused toidusektoris" räägivad toiduvaldkonna tegijad sektori tulevikutrendidest ja ootustest juhtimises, ettevõtte toimimises ja konkurentsivõimes.

 

Seminar: "Tulevikuoskused ja – ootused toidusektoris"

Toimumisaeg: 26. september kell 11:00 – 12:00

Toimumiskoht: Viru Konverentsikeskus, Bolero 1 saal

 

Registreerimine: Oluline on registreerimine lingi kaudu Ettevõtluspäeva kodulehelt  https://ettevotluspaev.tallinn.ee/uritus/eesti-toiduainetoostuse-liit-tulevikuoskused-ja-ootused-toidusektoris/.

 

Seminar AJAKAVA:

Moderaator: Sirje Potisepp, Toiduliidu juhataja

 

10:45 – 11:00     Registreerumine seminarile

11:00 – 11:05     Sissejuhatus

11:05 – 11:30     Ülevaade tööjõud ootustest ja oskustest

Katrin Pihl ja Siim Krusell Kutsekoja uuringujuht ja vanemanalüütik

11:30 – 11:55     Diskussioonivoor: Tulevikusuunad toidutööstuses

Osalejad: Helgor Markov Foodstudio OÜ juht ja omanik; Aivar Aus Premia Tallinna Külmhoone AS juht; Katrin Pihl Kutsekoja OSKA uuringujuht 

11:55 – 12:00    Seminari lõpp

 

Osalemine kõigile Tallinna Ettevõtluspäeva seminaril on TASUTA!

Registreeruge, sest kohtade arv on piiratud ning kohtumiseni Ettevõtluspäeval!

Peale pikki ettevalmistustöid alustas Saaremaa Piimatööstus eksporti kõrgete kvaliteedinõudmistega saareriiki- Jaapanisse.  Eile läks Jaapani poole teele esimene koorem Saaremaal toodetud juustu.  Koorma ettevalmistust olid kohapeale sõitnud jälgima ka  Jaapani kliendid, kes hindasid Saaremaa Piimatööstuse töö- ja tootekvaliteedi väga heaks .

 „Covid-19, energia- ja sisendite hindade tõus, sõda Ukrainas on mõjutanud toodete müüki nii kodu- kui ka eksportturgudel. Mistõttu oleme klientide leidmisel vaadanud ka Euroopast kaugemale. Ettevalmistused Jaapani turule on kestnud mitu aastat. Lõpuks oleme nii kaugel, et saime panna teele esimese koorma. Loodame, et sellest saab alguse pikaajaline ja viljakas koostöö,“ räägib Saaremaa Piimatööstuse ekspordijuht Annika Kõiv.

Jaapani kultuurile on iseloomulik pikaajaline vaade ning lisaks väga kõrgetele kvaliteedinõuetele hinnatakse kõrgelt ka usalduslikku suhet, mille saavutamine võtab sageli kõvasti aega.

Vaatamata hiljutistele keerulistele aegadele investeeris Saaremaa Piimatööstus paar aastat tagasi juustutootmisseadmete uuendamisesse.
Saaremaa Piimatööstuse juhataja Villi Pihli sõnul oli investeeringute eesmärgiks tugevdada välisturgudele kohaldatud kvaliteetse juustusortimendiga konkurentsipositsiooni ja suurendada ettevõtte ekspordikäibe osakaalu kogu müügitulus; tagada tootmismahtude jätkuv kasv, sh mahetoodangu mahtude kasv; ning tagada Saaremaa Piimaühistu piimatootjate toorpiima jätkuv väärindamine ja seeläbi panustada meie piimatootmissektori edasisse jätkusuutlikku arengusse .

Jaapani kliendid hindavad väga ettevõtete pikki traditsioone ja hinnalist ajalugu- lugu toodete taga on väga tähtis!  Lisaks kvaliteetsele toodangule räägib Saaremaa kasuks meie tooraine unikaalsus.  Saaremaa Piimatööstus on Läänemere suurimal saarel asuv piimatööstus, mille tooraine tuleb samuti saartelt.  Saaremaa Piimatööstus on ühistu, mis tähendab, et farmerid ise kontrollivad kogu ahelat alates karjamaadest, kus lehmad söövad, kuni valmistoote kvaliteedini.

Saaremaa Piimatööstus AS on suure kogemustepagasi ja pikaajaliste traditsioonidega piimandusettevõte, mis kuulub Saaremaa piimatootjatele. Ettevõtte peamine tegevus on piima kokkuost ning juustu ja või valmistamine.  Saaremaa Piimatööstus AS on Eesti suurim mahepiimatootja. Piimatootmise, müügi ja logistikaga on seotud ca 500 peamiselt saartel elavat inimest.

 

Lisainformatsioon:

Ruta Kallaspoolik

Turundus- ja ostujuht

Tel 51 02 613

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

 PRESSITEADE

16.06.2023

 

Aprillis osteti Eestis kõige enam AS Balbiino Kohukesejäätist, selgus hiljutisest Nielseni turu-uuringust. Uut Kohukesejäätist osteti lausa nii hästi, et edetabeli järgmise toote käive oli täpselt poole väiksem. Balbiino kinnitab, et Kohukesejäätist müüdi tõesti aprilli ja mai jooksul enam kui 600 000 tükki, mis näitab selle toote suurt populaarsust tarbijate seas.

 

 1. aprillil müüki paisatud Kohukesejäätis pakkus suurt üllatusmomenti nii Balbiinole kui ka kaupmeestele. AS Balbiino turundusdirektori Anne Tääkre sõnul arvati alguses, et tegu võib olla aprillinaljaga, kuid tarbijate tugev positiivne vastukaja üllatas kõiki – juba esimestel päevadel sai toode mitmes poes otsa. See näitab selgelt, et nostalgiline maiustus võeti uuel kujul hästi vastu.

 

Koostöös kodumaise piimatööstusega Nordic Milk valminud värske maitsega koorejäätis on inspireeritud armastatud kohukesest ja sisaldab 35 protsenti kohupiima.

 

Tere Kohuke ehk n-ö kassiga kohuke on juba pikka aega olnud Eesti inimeste lemmikmaiustus ja ka jäätise leiab külmikust üles erilise, onu Raivo joonistatud kassipildiga pakendi järgi.

 

Täiendav informatsioon:

Anne Tääkre, AS Balbiino turundusdirektor

e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.