Tähelepanu! Hindamised on avalikud ning huvitatud ajakirjanikel on võimalik minna komisjoni tööd jälgima. Edastame nii kolmapäeval kui ka neljapäeval jooksvalt meediakanalitele infot iga kategooria võidutoodete kohta.

Täna ja homme leiavad Tallinna Teeninduskoolis aset Eesti Parim Toiduaine 2017 konkursi hindamised, mille käigus saavad oma kategooria parima toiduaine tunnustuse üheksa toodet.

Konkurssi korraldava Toiduliidu tegevjuhi Sirje Potisepa sõnul astuvad esimesel päeval võistlustulle lihatooted, piimatooted, pagaritooted ja kondiitritooted ehk ühtekokku 45 hõrgutist erinevatelt Eesti toidutööstustelt.

„Traditsiooniliselt käib väga tihe rebimine liha- ja piimatoodete kategoorias, kus esimeses konkureerib sel aastal ühtekokku 20 toodet ning teises 13 toodet. Lihatoodete kategooria on kahtlemata ka kõige kirjum – tänavuste võistlustoodete seast leidub nii võileivakatteid ja –määrdeid, suupisteampse ja kiirelt valmivaid valmistoite, kui ka ahjupraade, ja seda kõike sea-, veise-, kana-, pardi- ja küülikulihast,“ sõnas Potisepp.

Neljapäeval, 16. märtsil asub Eesti Parim Toiduaine konkursi hindamiskomisjon maitsema  kalatooteid, kastmeid, valmistoite, puu- ja köögiviljatooteid ning magustoite. „Teisel hindamispäeval on kõige tihedam rebimine magustoitude kategoorias, kus hindamiskomisjon peab valima parima toote 19 maiustuse seast. See on tegelikult palju raskem ülesanne, kui tunduda võib,“ kinnitas Potisepp.

Potisepa sõnul paistab tänavune konkurss silma toodetega, millest üks osa on väga maalähedane ja tihti ka nostalgia-hõnguline, teine osa aga inspireeritud maailma mõjukamatest toidukultuuridest.

„Tootjad on esitanud konkursile vaid sellised tooted, mis on eelmisel aastal turule jõudnud ja tarbijatelt väga sooja vastuvõtu võitnud. Nende seas on nii kasemahla, pannkooke, sülti ja joogipiima kui ka põnevate idamaiste ürtidega õlisid, prantsusepärases marinaadis lihatooteid, Itaalia köögist tuntud lisanditega juustumäärdeid ja palju muud põnevat. Meie toidutootjad ei väsi üllatamast ja kutsun kõiki tarbijaid üles julgemalt harjumusi murdma,“ ütles Potisepp.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad kokad, õppeasutuste toitumise valdkonna õppejõud, järelvalveasutuste ja kaubandusettevõte esindajad ning teised toiduga töötavad asjatundjad. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu.

Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer. Väike-ettevõtete konkursil kandideerivate piirkondlike toodete hindamised toimuvad 21. märtsil Tartus ja 23. märtsil Tallinnas ning kuldmärkidele kandideerivate toodete hindamine 5. aprillil.

23. korda aset leidva konkursi võidutoode pälvib Eesti Parim Toiduaine 2017 kuldmärgi 26. aprillil toimuval Eesti Toiduainetööstuse Liidu XI aastakonverentsil. Möödunud aastal kuulutati Eesti Parimaks Toiduaineks Balbiino Mango Smuutikese jäätis.