Prindi

16. oktoobril tähistatakse ülemaailmset leivapäeva. 15.-19. oktoobrini saavad 1000 Eesti kooli- ja lasteaiaõpilast Toiduliidu juhtimisel endale hommikusöögiks valmistada Eesti suurimate pagaritööstuste- Leiburi, Eesti Pagari ja Fazeri täisteratoodetest meelepärase võileiva.  

Vastavalt Maaeluministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu poolt 2016. aastal allkirjastatud Täistera mõiste kasutamise Hea tava lepingule saab täisteratooteks nimetada pagaritoodet, kus kasutatud teraviljast vähemalt 50% on täistera. Pilootprojekti käigus saavad Tallinna Arte Gümnaasiumi 800 õpilast ning Tallinna Kajaka ja Pelguranna 200 last igal hommikul valmistada endale täisterast võileiva. 

Toitumisnõustaja Ketlin Tammsalu sõnul on täisteraleib täisväärtuslik eine ning vastupidiselt levinud kartusele, et võileivast ei piisa,  ei pea see täistera puhul kindlasti paika. “Kooliõpilaste vanematel on sageli küsimus, mida pakkuda lastele kiire ja tervisliku einena. Mina julgustangi valima täisteraleivast valmistatud võileiba,” märkis Tammsalu.  “Lisaks sellele, et võileiva saab õigesti valitud lisanditega muuta maitsvaks, on see ka tervislik, kuna sisaldab organismile kasulikke kiudaineid, B-grupi vitamiine, E-vitamiini ja erinevaid mineraalaineid. Täisteratootes sisalduvad süsivesikud on komplekssed nn aeglased süsivesikud, mis hoiavad veresuhkru taseme stabiilse ja tekitavad lapsele pikemaks ajaks täiskõhu tunde,” lisas Tammsalu. 

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp tervitas Eesti suurimate pagaritööstuste valmisolekut täisterast võileiva pilootprojekti toetada. „Täisteratoodete tarbimine on kasvutrendis ja üha rikkalikum on ka täisteratoodete valik.  Mul on väga hea meel, et meie pagaritööstused pööravad tähelepanu laste ja noorte harimisele tervisliku toitumise teemal,“ ütles Sirje Potisepp. „Koostöös koolitoitlustajate ja lapsevanematega saame laste maitse-eelistuste kujundamisel vajalikku teavitustööd teha, et ka noored teaksid, milliseid toiduaineid eelistada ja mis nende tervisele kasulikud on,“ lisas Potisepp.

Tallinna Arte Gümnaasiumi ja Tallinna Kajaka ning Pelguranna lasteaia toitlustuse eest vastutava ettevõtte Baltic Restaurants Estonia tootearendusspetsialist Evelyn Bauman ütles võileivanädala pilootprojekti kommenteerides, et tegemist on väga kiiduväärt  algatusega ja ta ootab huviga, kuidas lapsed täistera võileiva vastu võtavad. „Oleme ka koolitoitude menüüdes täistera pagaritoodete osakaalu tõstnud, kuid näen, et saame siin veel palju ära teha,” ütles Bauman. Suur aitäh Leiburile, Eesti Pagarile ja Fazerile, kes annavad meile võimaluse nädala jooksul täistera võileibu lastele pakkuda. Kes teab, ehk juba aasta pärast on täisteravõileib oodatuim hommikusöök koolis,” avaldas Bauman lootust.

 

Lisatud galerii hommikusest täisteravõileiva tegemisest Arte Gümnaasiumis (fotode autor JP Hion): 

 

https://www.dropbox.com/sh/ezr1ebgx11d24k2/AADU-4NeNsD7pDwpi29YJj9Oa?dl=0