Prindi

Faktum & Ariko poolt läbi viidud tervisliku toitumise ja toiduainete kvaliteedi uuringu kohaselt nimetavad eestimaalased toiduainete tervislike koostisosadena kõige sagedamini valke, mille kasulikke omadusi teadvustab viiendik inimestest.

Toiduliidu tegevjuhi Sirje Potisepa sõnul on tal hea meel näha, et inimesed oskavad hinnata organismi ühe olulisima ehitusmaterjali vajadust.

„Piimatooted on tähtsa valguallikana jätkuvalt eestimaalaste toidulaual aukohal, mis on igati kiiduväärt, sest loomsetest valkudest saab organism mitmeid asendamatuid aminohappeid,“ sõnas Potisepp.

Toitumisteadlased on kinnitanud, et lihaste ja organite kudede ehituseks vajalikuks valkude sünteesiks on vaja kõiki aminohappeid – ainult asendatavate aminohapete olemasolu pärsib kogu protsessi. Asendamatuid aminohappeid ei suuda meie keha aga ise toota ning need peab inimene saama toidust.

„Õnneks on tarbijate toidulaual üha suuremat võidukäiku tegemas just parimate tervist toetavate omadustega naturaalsed maitsestamata piimatooted, milles on heas tasakaalus kõik vajalikud toitained ning milles sisalduvate süsivesikute näol on tegu naturaalse piimasuhkruga,“ sõnas Potisepp.

Potisepa sõnul leiab tervislike toidukoostisosade esikümnest veel teisigi piimatoodetes sisalduvaid toitained – teiste seas nimetasid uuringus osalenud tervislike toidukomponentidena näiteks vitamiine ja mineraalaineid, millest enim mainiti just kaltsiumi. Lisaks sellele, et kaltsium hoiab luud ja hambad tugevad, on kehal vaja kaltsiumi ka selleks, et tagada normaalne vere hüübimine, kudede ainevahetus ja neerude töö.

„Toitumisteadlaste hinnangul on ilma piima ja piimatooteid tarbimata praktiliselt võimatu katta meie organismi kaltsiumivajadust. Lisaks saab inimene piimatoodetest ka enam kui kolmandiku meie päevasest fosforivajadusest, mis tagab aju ja kesknärvisüsteemi toimimise, aitab samuti kaasa hammaste ja luude heale tervisele ning reguleerib lihaste tööd,” sõnas Potisepp.

Faktum & Ariko poolt läbi viidud tervisliku toitumise ja toiduainete kvaliteedi uuringus osalenud nimetasid oluliste tervislike toidukoostisosadena ka kiudaineid, süsivesikuid, täisterasid, küllastumata rasvhappeid, oomega 3 rasvhappeid ning vett.