Prindi

Hea kohvi puhul mängivad teatavasti olulist rolli kohvioa sort ja selle kasvatamise meetodid, kohviubade töötlemine, röstimisaste ja kohvi valmistamise tehnika. Piimakohvi maitse ja tekstuuri juures on aga väga kaalukas roll ka piima kvaliteedil, kinnitab Alma piimaekspert Elle Must.

„Hommikune piimakohv või pärastlõunane latte on paljudele rituaal, mille puhul on kohvi, piima ja miks ka mitte suhkru osakaalud aastate jooksul nii paika sätitud, et igasugune kõrvalekalle võib elamuse ja selle tulemusena lausa tuju rikkuda. Suurimad kohvisõbrad suhtuvad kohvipiima sama kriitiliselt kui näiteks kohviubade valikusse, mistõttu on nad oma lemmikpiimale üldjuhul ääretult lojaalsed,“ nentis Elle Must.

Tema sõnul on ideaalne kohvijook selline, milles piim aitab kohvi maitse eripärasid toetada, mitte ei domineeri selle üle.

„Laeva meiereis tehakse iga päev tööd selle nimel, et Alma piim oleks puhas ja kõrgeima kvaliteediga piim ehk ideaalne kohvipiim. Paljud baristad on nimetanud meie piima parimaks kohvipiimaks, mistõttu on Alma piim ka tänavuse Kohvifestivali ametlik piim. Meie piimast valmivad ka kvaliteetsed kohvijoogid näiteks Tallinki laevadel Starbucksides, tippklassi kohvijookide poolest tuntud pagarikojas Røst ja Gourmet Coffees. Teada-tuntud Eesti parimat take away kohvi müüvad Circle K ning Olerex kasutavad oma kõrgetasemelistes kohvijookides samuti Alma piima. Ja muidugi kasutatakse parimat kohvipiima ka tulevaste tippbaristade koolitamisel Kafo ja Illy koolituskeskustes,“ rääkis Elle Must.

Kohvipiima ülesanne on vähendada kohvi happesust ning anda sellele kerget magusust ja kreemist tekstuuri nii, et kohvisordist ja röstimisastmest tulenevad maitsevarjundid oleksid jätkuvalt tuntavad. Elle Musta sõnul mõjutavad kohvijoogi omadusi kõige rohkem järgmised neli piima omadust: