Prindi

Kuigi paljudel seostub sealihaga esimesena kaloririkas ja ebatervislik ahjupraad, on tegelikult tegemist kasulikest ainetest pungil ja inimorganismile vajaliku toiduainega.

Eestlaste armastatuim liha on soodne, valmib kiirelt ja pakub mitmekülgseid valmistamisvõimalusi. Tihti aga peetakse teisi lihasid tervislikumaks ja jäetakse sealiha oma toidusedelist välja.

Järgnevalt selgitab restoranide omanik ja lihaentusiast Enn Tobreluts, mida head leidub sealihas ning miks peaks see kuuluma iga inimese toidulauale.

Osa tasakaalustatud ja mitmekülgsest toidulauast

Mõõdukas lihatarbimine on tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osa. Kuna inimese organism vajab õigetes kogustes nii loomset kui ka taimset toitu, võib liha mittesöömine päädida tervisehäiretega.

Punase liha soovituslik päevane norm on kuni 200 grammi ning eelistada tuleks töötlemata värskest lihast valminud roogasid. Igapäevaselt tuleks toidulauale valida vähem rasvasemaid sealihatükke ning hoida rasvasemast lihast valminud mahlane ahjupraad peo- ja jõululauas söömiseks. Tasakaalustatud valikuks tuleks liha kõrvale serveerida kindlasti köögivilju. Kuna sealiha rasvasisaldus sõltub eelkõige konkreetsest lihatükist, siis näiteks pehme ja hõrk seasisefilee on oma rasvasisalduse poolest võrreldav kanafileega.

Rohkelt toitaineid ja vitamiine

Kuigi sealiha kiputakse teenimatult ebatervislikuks pidama, on see tegelikult kõrge toiteväärtusega ning inimese organismile kasulikest toitainetest ja vitamiinidest pungil toiduaine. Sealihast saab väärtusliku kõhutäie, mis peletab pikaks ajaks nälja, annab energiat ja tugevdab organismi vastupanu stressile.

Sealihas sisalduvad inimesele vajalikud asendamatud aminohapped, lämmastik, B-grupi ja rasvlahustuvad vitamiinid ning mitmed kasulikud mineraalained. Sealiha vitamiinisisaldus on linnu- ja teiste loomalihade kõrval tunduvalt suurem.

Asendamatu valguallikas

Valgud tagavad meie organismi kasvamise ja arengu, nad toodavad antikehi ja tugevdavad immuunsüsteemi. Ka hoolitsevad lihas sisalduvad valgud inimese seedekulglas parema taimsete toiduainete seedumise ning toitaineid omastamise eest. Valgud koosnevad aminohapetest, mis jagunevad asendamatuteks, mida saame vaid toidust, ja asendatavateks, mida meie keha suudab ise sünteesida.

Valgurikas sealiha sisaldab just asendamatuid aminohappeid, mida on tarvis meie organismi toimimiseks ja arenguks ning seepärast peaks sealiha kuuluma eriti kasvavate laste ja noorte toidulauale ning liha osakaalu menüüs peaksid suurendama ka inimesed, kes teevad rasket füüsilist tööd või sporti.