Prindi

Vaata eriauhindadega pärjatud toodete pilte siit: https://goo.gl/PddqoA

Eesti Parima Toiduaine konkursil kogunenud pärandiloojate erižürii otsustas anda parima Eesti Vabariigi juubeliaasta eritoote auhinna Premia lipuvärvides Eesti Vabariik 100 koorejäätisele.

„Eesti 100. sünnipäeva puhul turule toodud toiduained on kõik omal moel erakordsed, sest nad teevad kingituse meie riigile ja eestimaalastele ning jäävad seeläbi osaks meie toidupärandist. Kutsusime juubeliaasta eritooteid hindama pärandiloojate žürii, kuhu kuulusid inimesed, kelle igapäevatööks on luua ja hoida seda, mida täna või tulevikus oma rahva pärandiks peame,“ selgitas Potisepp.

Pärandiloojate žüriisse kuulusid „meie aja Aavikuks“ nimetatud kalamburist Keiti Vilms, ajaloolane David Vsevjov, mulluse tantsupeo „Mina jään“ pealavastaja Margus Toomla, seto kultuuripärandi edendaja ja Euroopa kultuuripärandi aasta projektijuht Eestis Annela Laaneots ning teaduse populariseerija, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor ja meditsiinidoktor Mihkel Zilmer, kes on ühtlasi Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjoni esimees.

„Erižürii mõistis hästi, milline risk oli võtta jäätise kontseptsiooniks Eesti lipp kui eestimaalaste jaoks üks pühamaid sümboleid. Sinine ja must värv esinevad toitudes harva ning see, kui kodused maitsed nende värvide taga peituvad, on ilmselt ka üks peamine põhjus, miks toode nii paljudele tarbijatele südamesse pugenud on,“ sõnas Potisepp.

Täna kuulutati välja ka teised erižüriide lemmiktooted. Meedia Lemmiku tiitli pälvis Farmi Piimatööstus AS-i Joogiskyr AB, Kaupmeeste Lemmiku tiitli aga Salvesti Põnn ökoloogiline puuviljasmuuti 6+. Tallinna Ettevõtlusameti eriauhinna pälvis Puljong OÜ Foodstudio Punase veini kaste.