Täna toimunud Eesti Toiduainetööstuse aastakonverentsil andis Vabariigi President pr Kersti Kaljulaid üle Eesti Parima Toiduaine 25 Grand Prix’ eriauhinna Leiburi Rukkipalale. Grand Prix’ eripreemia eesmärk oli tõsta esile toodet, mis on konkursi 25 toimumisaasta jooksul mõne auhinna võitnud ning endiselt eestimaalaste toidualaual aukohal püsib.

 „Kui muidu tunnustatakse konkursil just uusi tooteid, siis 25. sünnipäeva puhul on kohane vaadata tagasi ka konkursi ajaloole ja juba tunnustuse saanud toitudele ja jookidele. Grand Prix’ eripreemiaga tunnustame toodet, mis sai omal ajal auhinna oma innovaatilisuse eest, kuid on ajahambale vastu pidanud ja troonib endiselt eestlaste lemmikute tabeleid,“ kommenteeris Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

Iga toidutootja sai Grand Prix’ võistlusele esitada ühe toote, mille edulugu kõige erilisemaks peab. Sirje Potisepa sõnul läks tunnustus õigesse kohta.

„Leiba on Eestis alati üheks olulisemaks toiduaineks peetud, nii et on väga sümboolne, et ka Grand Prix’ tiitli pälvis leivatoode. Rukkipala on suurepäraste maitseomadustega leib, mis on eestlaste lemmikuna pikki aastaid leivatoodete müügitabeleid trooninud ning auväärne tiitel on täielikult välja teenitud,“ kommenteeris Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.  

Konkursi veerandsaja aasta juubelile kohaselt kandideeris auhinnale 25 toodet, millest esmase valiku tegi rahvas ning teises voorus valis võitja Toiduliidu juhtkogu.

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
Tel: +372 6 484 621
Mob: +372 50 46 547

 

Foto: https://tinyurl.com/yxkxfyhs

Täna toimunud Eesti Toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutas Vabariigi President pr Kersti Kaljulaid välja Eesti Parima Toiduaine 2019 konkursi võidutoote, milleks on Saarioinen Eesti Mamma kõrvitsa-kohupiimapannakoogid.

Konkursi korraldaja Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on sel aastal lausa kaks kategooriavõitu ja konkursi üldvõidu pälvinud kõrvitsa-kohupiimapannkoogid tõesti eriline toode. „Pannkookide hõrk ja mahlane koostis ja mahedalt magus maitse teevad sellest ühelt poolt hea desserdi argiõhtusse või pidulikumale õhtusöögile, teisalt on väiksed pannkoogid tänu mugavale taassuletavale pakendile ka hea vahepala kiiresse päeva. Mamma pannkoogid on niivõrd maitsev ja kvaliteetne toode, et on väärt nii valmistoidu ja magustoidu kategooria võite, kui ka Eesti Parima Toiduaine kuldmärki,“ kommenteeris Potisepp.

Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks valiti Salvesti Smushie ökoloogiline pirni-kiivismuuti spirulinaga. „Smushie pälvis tänavu ka parima puu- ja köögiviljatoote tiitli ning on igati õigustatult välja teeninud ka tunnustuse toote kõrge lisandväärtuse eest – see kiudainerikas toode on valmistatud 100% ökoloogilisest toorainest ning see ei sisalda teragi lisatud suhkrut, rääkimata säilitus-, lõhna- ja maitseainetest. Võidutoode on leidnud tunnustust juba ka välismessidel ning seda eksporditakse täna juba kümnesse riiki üle maailma, teiste seas ka näiteks Singapuri ja Vietamisse,“ rääkis Potisepp.

Smuuti võidutses ka Eesti parima mittealkohoolse joogi kategoorias, kus tiitli omanikuks sai Orkla Eesti Pai ahjuõuna smuuti. „Ahjuõun ja õuna-kaneelikook on eestlaste ammused lemmikud. Nüüd on need nostalgiahõngulised maitsed smuuti sees kokku saanud ja pakuvad tarbijatele võimalust tervislikke puuvilju eriti maitsvalt manustada,“ kommenteeris Potisepp. 

Liviko jätkas oma varasemate aastate võidukäiku parima alkohoolse joogi kategoorias, kus hinnati tiitlivääriliseks nende toode Vana Tallinn Wild Spices. „Legendaarne Vana Tallinna tootesari on nüüd uue vürtsika lisanduse saanud. Jook sisaldab erinevaid pipraid, tähtaniisi, ingverit ja mett, mis loovad väga unikaalse maitsebuketi ja on sellega kindlasti tunnustust väärt,“ sõnas Potisepp.

Potisepa sõnul on Eesti Parima Toiduaine märk eestlaste seas üks tuntumaid toidumärgiseid, mis suunab ka tarbijate harjumusi. „Hea meel on näha, et sel aastal pälvisid tunnustuse tooted, mille arendamisel on rõhku pandud nii tervislikkusele kui suurepärasele maitsele. Edu saadab neid tootjaid, kes on uuendusmeelsed, julgevad katsetada ja uusi maitsekombinatsioone pakkuda. Seeläbi areneb ka tarbijate maitsemeel ja rikastub kogu toiduainetööstuse valdkond,“ kommenteeris Potisepp.

Sel aastal osales Eesti Parima Toiduaine konkursil 180 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi hindamiskomisjon koosnes teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhtis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer. 

 

 

Võidutooted 2019

Kuldmärgid:

Eesti Parim Toiduaine 2019: Saarioinen Eesti OÜ – kõrvitsa-kohupiimapannkoogid

Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2019: Salvest AS - Smushie ökoloogiline pirni-kiivismuuti spirulinaga

Eesti Parim Alkohoolne Jook 2019: Liviko AS – Vana Tallinn Wild Spices

Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2019: Orkla Eesti AS – Pai ahjuõuna smuuti

 

Hõbemärgid:

Eesti Parim Lihatoode 2019: HKScan Estonia AS - Rakvere American tammesuituses marinaadis šašlõkk

Eesti Parim Piimatoode 2019: Saaremaa Piimatööstus AS - ÖKO Täispiim

Eesti Parim Kondiitritoode 2019: Mattias Cafe OÜ - Gustav tort „LAULUPIDU“

Eesti Parim Pagaritoode 2019: Leibur AS - OatFit Kaeraröst

Eesti Parim Magustoit 2019: Saarioinen Eesti OÜ - Kõrvitsa-kohupiimapannkoogid

Parim Valmistoit 2019: Saarioinen Eesti OÜ - Kõrvitsa-kohupiimapannkoogid

Eesti Parim Kalatoode 2019: Briis - Anzovy                          

Eesti Parim Puu-ja Köögiviljatoode 2019: Salvest AS - Smushie Ökoloogiline Pirni-kiivismuuti spirulinaga

Eesti Parim Lastetoit 2019: Salvest AS - Põnn Ökoloogiline puuvilja-jogurtismuuti küpsistega 6+

Eesti Parim Kuivsnäkk 2019: Balsnack International Holding AS – Neljaviljakrõbuskid

Eesti Parim Kaste 2019: Valio Eesti AS - Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga

 

Väikeettevõtted:

Eesti Parim Toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt 2019: Andre Juustufarm OÜ- Andre Prima Old

Eesti Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt 2019: Gurmeeklubi OÜ - Kreemjuust röstpeedi ja rõikaga

Eesti Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt 2019: Distillirium OÜ - Metsis Blue Handcrafted Gin

Eesti Parim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2019: Saaregurmee OÜ - BabyCool sügavkülmutatud pirnipüree kuubikud

Eesti Parim Jook Lääne-Eesti väikeettevõttelt 2019: Lahhentagge OÜ - Lahjentagge Kuusk ja Kardemon toonik

Eesti Parim Toode Virumaa väikeettevõttelt 2019: Moe OÜ - J.J. Kurberg Kanep

Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine väikeettevõttelt 2019: Sangaste Linnas AS - Helde mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga

 

Eriauhinnad:

Eesti Parim Toiduaine 25 Grand Prix: Leibur AS - Rukkipala

Rahva Lemmik 2019: Saaregurmee OÜ - BabyCool sügavkülmutatud pirnipüree kuubikud

Kaupmeeste Lemmik 2019: Valio Eesti AS - Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga

Tallinna Ettevõtlusameti eriauhind: Jahu ja Sool OÜ - Kotzebue spelta hapusai

 

Fotod: https://tinyurl.com/y5vsw5ft

https://tinyurl.com/yygbl4ry

 

Eesti Parim Toiduaine 2019 konkursi rahva lemmiku hääletusel võitsid ihaldusväärse tiitli Saaregurmee BabyCool sügavkülmutatud pirnipüree kuubikud. BabyCool ületas teisi kandidaate mäekõrguselt, kogudes fännidelt üle 600 hääle.

„BabyCool pirnipüree kuubikute suur menu näitab, et tarbijad on üha enam hakanud hindama kohalikku ja mahedat toitu, mis on naturaalse maitsega ega sisalda lisaaineid. Tänu külmutatud kuubikute formaadile väheneb beebitoidu raiskamine – lapsevanemad saavad sulatada üles täpselt nii palju püreed, kui laps ära süüa jaksab. Nii võib ühest pakist piisada mitmeks söögikorraks eri päevadel ning püree püsib pikka aega värskena ka avatud pakendis,“ kommenteeris Toiduliidu juht Sirje Potisepp võidutoote omadusi.  

Teisele kohale pääses rahvahääletusel FS Goods kookose-karri kaste. Toiduliidu juhi sõnul on asjaolu, et kõrgeid punkte said just piirkondlike väike-ettevõtjate tooted, väga tore üllatus. „Väike-ettevõtjad katsetavad julgelt ning valmistavad väga erilisi tooteid, mis võidavad õnnestumise korral tarbijate jäägitu poolehoiu ning pakuvad suurtootjate toidule mõnusat vaheldust,“ sõnas Potisepp.

Rahva Lemmiku hääletusel paistis suure poolehoidjate hulgaga silma ka Balbiino laktoosivaba vähendatud suhkruga šokolaadi-koorejäätis. „Inimesed on üha terviseteadlikumad ning jälgivad tähelepanelikult toitude koostist, sealhulgas ka suhkrusisaldust. Edukad on need tootjad, kes suudavad endiselt pakkuda imelisi maitseelamusi, kuid teha seda tervislikult,“ kommenteeris Potisepp.

Eesti Parima Toiduaine konkursi kuldmärgis ja piirkondlike väike-ettevõtete parimad tooted kuulutatakse välja 24. aprillil Toiduainetööstuse aastakonverentsil.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

 

Täna tunnustati Toiduainetööstuse aastakonverentsil Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väike-ettevõtjate parimaid tooteid. Sel aastal otsustas hindamiskomisjon Parima Toiduaine tiitlid anda seitmele väike-ettevõtja tootele.

Lõuna-Eesti väike-ettevõtjate kategooria võidu pälvis Andre Juustufarmi Andre Prima Old juust. Põhja-Eesti parim toiduaine on Gurmeeklubi kreemjuust röstpeedi ja rõikaga ning parim jook Distilliriumi Metsis Blue Handcrafted Gin. Lääne-Eesti parim toit on Saaregurmee BabyCool sügavkülmutatud pirnipüree kuubikud ning parim jook Lahhentagge toonik Lahjentagge Kuusk ja Kardemon. Virumaa väike-ettevõtte parim toode on Moe J.J. Kurberg Kanepi viin.

Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine väikeettevõttelt on Sangaste Linnase Helde mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga.

„Sel aastal osalesid piirkondlikud väike-ettevõtjad konkursil väga mitmekesise tootevalikuga. Rõõm on näha, et väike-ettevõtted suudavad valmistada tooteid alates lastetoidust kuni alkohoolsete jookideni ning nende kõigi kvaliteet on ühtlaselt kõrge,“ kommenteeris Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.  

Toiduliidu juhataja sõnul aitab konkursil osalemine väike-ettevõtjate tuntust tõsta ning seeläbi ka suuremate kaupluste lettidele jõuda. „Eesti Parima Toiduaine konkursi tiitel avab sageli nišitooteid pakkuvatele väike-tootjatele ukse suurtesse jaekettidesse. Tänu sellele leiame täna kauplustest kõrvuti nii suur- kui väike-tootjate tooteid - mitmekesine valik kodumaist toitu pakub midagi igale maitsele ja rahuldab ka nõudlikuma tarbija vajadused,“ tunnustas Potisepp Eesti toidutootjate tublit tööd.

Eesti Parima Toiduaine piirkondliku konkursi võitjad valiti välja 62 toote seast. Enim osalejaid oli Lääne-Eestist, kus võistlesid tiitli pärast 25 toodet. Põhja-Eestist esitati piirkondlikule konkursile 22 toodet, Lõuna-Eestist 10 ning Virumaalt 4.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
Tel: +372 6 484 621
Mob: +372 50 46 547

 

Fotod: https://tinyurl.com/yxpyh2co

Eesti toidu- ja joogitootjad tutvustasid 11. aprillil avalikkusele hea tahte lepet, millega tootjad kinnitavad oma järjepidevat tööd lisatud suhkrute vähendamiseks toodetes. Aastaks 2020. alandavad tootjad jookidesse lisatud suhkrute hulka 10% ning 2025. aastaks 15% võrrelduna 2015. aastaga. Sellega täidavad tootjad nii Maailma Terviseorganisatsiooni kui ka Euroopa Komisjoni seatud eesmärgid.

Tootjad tegelevad pidevalt olemasolevate ja uute toodete arendamisega ning otsivad suhkrusisalduse vähendamise võimalusi jookides ja joodavates piimatoodetes. „Me räägime eelkõige lisatud suhkrute vähendamisest,“ toonitas Toiduliidu juht Sirje Potisepp. „Naturaalsed mahlad ja piimatooted – neis on suhkrud juba looduslikult olemas ja seda keegi välja võtma ei hakka,“ ütles Potisepp.

„Tootjatena oleme tarbijast sammukese ees, sest harjumine uue maitsega võtab inimestel aega. Kui uute toodete puhul on võimalik panna tootesse oluliselt vähem suhkrut, siis traditsiooniliste toodete puhul saab suhkru kogust vähendada tasapisi, et tarbija toodet ei hülgaks,“ sõnas Potisepp.

A. Le Coq turundusjuht Katrin Vernik jagas oma kogemust seotult limonaadiga, mis on nende portfellis üks pikkade traditsioonidega toode, milles on samuti suhkru kogust vähendatud. „Tarbijad armastavad olemasoleva toote maitset ning tootjalt nõuab selle kallale minek suurt julgust“, selgitas Vernik. Tema sõnul on uute toodete puhul olukord lihtsam, aga ka siin tuleb luua lisandväärtust, et tarbija aktsepteeriks, et toode on vähem magus.

Lisaks pakutakse tarbijatele erinevaid pakendisuurusi, mis aitavad kaasa, et korraga tarbitava suhkru kogus oleks mõõdukam. Tootearenduses on võetud selge suund ennekõike vähendatud suhkrusisaldusega või isegi suhkruvabade toodete turule toomisse. Ka pakendite märgistuselt leiab selge info, kui suur on lisatud suhkrute hulk tootes.

TalTechi lõhna- ja maitseteadlane Kristel Vene selgitas, et inimese maitseretseptorid uuenevad 2-3 nädala tagant ning 85% tajutavast maitsetest on tegelikult lõhn. „Teadlastena teame täpselt, mida teha, et toit maitsev oleks. Nüüd räägitakse ka sellest, kuidas tervislik toit maitsvamaks muuta,“ ütles Vene.

Suhkur on organismile vajalik ja tasakaalustatud toitumise osa. Tootjad kutsuvad rahva tervise poliitika suunajaid üles toetama enam inimeste toitumisalase teadlikkuse tõstmist ja liikumisharjumuse tekitamist. Suhkru liigtarbimine on vaid osa suuremast probleemist – tarbitav ja kulutatav energiahulk peavad olema tasakaalus.

Tootjad esitlesid üritusel ka lisatud suhkrute vähendamiseks sõlmitud hea tahte lepet, millega tänaseks on koos Toiduliiduga ühinenud üksteist ettevõtet. Leppe leiab Toiduliidu kodulehelt.

„Oleme avatud ja ootame leppega liituma ka teisi ettevõtteid, samuti riigiasutusi ja organisatsioone, et ühiselt aidata kaasa Eesti inimeste tasakaalustatud toitumisele,“ sõnas Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Hea tahte leppe lisatud suhkrute vähendamiseks on ellu kutsunud Toiduliit koos toidu- ja joogitööstuse ettevõtetega: A. Le Coq AS, Coca-Cola Balti Jookide AS, Coca-Cola HBC Eesti AS, Farmi Piimatööstuse AS, Largo AS, Orkla Eesti AS, Saku Õlletehase AS, AS Salvest, Tere AS, Valio Eesti AS, Viru Õlu AS.

Raul Mee fotod 11. aprillil Vabamus toimunud pressikonverentsist https://bit.ly/2US5Rf6.