Prindi

Tänavune Parim Kalatoode on Heimon Kala õrnas soolas vikerforellifilee, Parim Lihatoode Talleggi Pool kana ürdivõiga küpsetuskotis, Parim Puu- ja Köögiviljatoode Salvesti Muuti Ökoloogiline õuna-mango-peedi-mustsõstrapüree ning Parim Kondiitritoode Kalevi Leiger tume šokolaad tervete mandlitega. 

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul oli teine hindamispäev intensiivne ja tiheda konkurentsiga. Parima Kalatoote võitnud Vetteli Heimon Kala kohta ütles Potisepp, et see on täiesti unikaalne toode, kuna kasutab toorainena 100% kohalikku, Saaremaal kasvatatud forelli. „Heimon Kala õrnas soolas vikerforell on värske ja äärmiselt maitsev toode. Saaremaal asuvas kalakasvanduses kasutatakse ainult kõige kõrgema kvaliteediga keskkonnasõbralikku kalasööta, mis annab toorainele ilusa värvi, hea maitse ja struktuuri. Õrnalt soolatuna viib see lausa keele alla,“ sõnas Potisepp.

Parima Lihatoote kategoorias 21 tootest parimaks tunnistatud Talleggi Pool kana ürdivõiga küpsetuskotis jäi hindamiskomisjonile silma selle poolest, et tegu on uudse toorainega ahjukanale - pool kana küpseb kiiremini, on sobiv kogus väiksemale perele ja tagab ühtlase maitsestuse. „Toode on juba maitsestatud ja asub mugavas küpsetuskotis, nii et selle valmistamisega saab iga kodukokk hakkama. Tulemuseks on maitsekas, mahlane liha, mis meeldib kindlasti nii pere suurematele kui väiksematele liikmetele,“ kommenteeris Potisepp. 

Parima Puu- ja Köögiviljatoote tiitli võitis Salvesti Ökoloogiline õuna-mango-peedi-mustsõstrapüree Muuti. „Toote puhul jäi meelde selle huvitav maitsebukett, mis kombineeris magusaid puuvilju peedi ja mustsõstraga. Muutis on kasutatud ainult parimaid mahedalt kasvanud tooraineid ning sellesse pole lisatud grammigi suhkrut – toote magusus tuleneb puu- ja köögiviljadest ning marjadest. Mõnus smuuti sobib suurepäraselt tervislikuks vahepalaks või snäkiks,“ sõnas Potisepp.

Parimaks Kondiitritooteks valis hindamiskomisjon Leiger tumeda šokolaadi tervete mandlitega. „Leiger on esimene tervete mandlitega suur šokolaad Kalevi maiustuste valikus – šokolaad on nii maitsev, et võitis hindamiskomisjoni liikmete südamed esimesest ampsust. See pole muidugi suur üllatus, sest ka varasemad Kalevi eeposesarja tooted on eestlaste lemmikute seas,“ ütles Potisepp.

 „Hõbemärkide hindamine näitas, et toidutrendidest tuleb selgelt esile tervislikkus. Seda illustreerib nii lihatoodete puhul soola vähendamine kui ka piimatoodete, kondiitritoodete, puu- ja köögiviljatoodete puhul suhkru vähendamine või üldse lisamata jätmine. Hinnas on naturaalne kohalik tooraine ning värskus,“ võttis Potisepp hõbemärkide tulemused kokku.

Järgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine, kus võistlevad 62 toodet. Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv. Kuldmärkide hindamiseks koguneb komisjon 19.06.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Toiduliidu juhataja, +372 50 46 547; See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.