1.PAKENDIKONVERENTS

PRESSITEADE

  1. mai 2022

 

Neljapäeval, 12. mail korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit esimest korda suurt Pakendikonverentsi „Jätkusuutlik pakendamine ja pakend kui ressurss“. Konverentsi eel arutleb Toiduliidu ringmajanduse valdkonna nõunik Üllar Huik ühekordse plasti direktiivi üle võtmise ja selle nõuete täitmise raskustest.

 

Eesti toiduainetööstuse ettevõtted seisavad uute keskknonnahoiu algatuste valguses silmitsi olukorraga, kus ühekordse plastpakendi vähendamise eesmärki on keeruline, et mitte öelda võimatu täita: tööstustele sobivat korduskasutuspakendit ei ole ja sellist arendust ei toimu mitte ühegi pakendite tootja poolt, seega pole pakendeid ega pakendamisliine. Kui isegi keegi arendusega alustaks, siis tulemuse saavutamine võtab tagasihoidlikult hinnates aastaid.

 

SUP-direktiiv tegelikult ei nõuagi korduskasutuspakendile üleminekut, vaid pakub seda välja ühe võimalusena. Liikmesriikidel aga on teatavasti võimalus direktiividesse omapoolseid täiendusi teha ja nii soovis Keskkonnaministeerium lisada seadusse sätet, et kolme aasta pärast oleksid eranditult kõik  müügil olevad pakendid korduvalt kasutatavad. Sõltumata toote päritolumaast või sellest mis toote ja pakendimaterjaliga parajasti tegemist on.

 

Tehnoloogiaid pole olemas ning toiduohutust on keeruline tagada

Eestis on toidutootjana end määratlenud üle 700 ettevõtte. Üks suuremat sorti ettevõte arvutas hiljuti välja, et korduskasutuspakendile ülemineku hinnaks ainuüksi ühe tema tootegrupi mõnede villimismasinate vahetusel oleks umbes miljon eurot. Pluss teadmata suuruses kulud ettevõtte tootmise ja logistika ümberkorralduseks, täiendavaks kvaliteedikontrolliks, tootearenduseks ja kõigiks muudeks tegevusteks, mis vältimatult pakendite vahetusega kaasnevad.

 

Maailma praktikast ei ole teada ühtegi näidet, kus toiduainetööstus oleks ühekordselt pakendilt üle läinud korduskasutatavale plastpakendile – selliseid tehnoloogiad lihtsalt pole olemas. Võrdluse puudumisel pole teada ka võimalike korduskasutuslahenduste hind ega see, kas ja kui palju on taolised lahendused keskkonnasäästlikumad.

Tööstuste jaoks on probleemiks ka kindluse puudumine, kas toiduohutuse ja hügieeni nõudeid suudetakse uudsete pakendilahenduste puhul korrektselt järgida. Korduskasutusega plastpakend saab elutsükli jooksul olema palju kordi tarbijate valduses. Tarbija käes olevate pakendite puhul pole võimalik ei jälgitavust ega hea tootmistava järgimist mitte kuidagi teostada. Tarbija võib plastkarpi näiteks kuumutada, see võib olla kokku puutunud toksiliste või keemiliselt aktiivsete kemikaalidega, seda võib olla hoiustatud ebasobivates tingimustes. Tagastatava pakendi füüsikalised ja keemilised omadused võivad seega oluliselt muutuda. Korduskasutatava plastpakendi puhul on tööstustel sisuliselt võimatu tagada selle toiduhügieeni ja -ohutust.

Vajame uusi sortimise ning ringlussevõtu tehaseid

Ühekordse plasti keskkonnamõju vähendamise töökindlaimaks  lahenduseks on tänase kogemuse põhjal pakendijäätmete liigiti kogumise tõhustamine ja plasti ringlussevõtu võimaluste arendamine. Praktikas tähendab see praeguse tootjavastutuse süsteemi tõhustamist ja uute sortimise ning ringlussevõtu tehaste rajamist.

 

Lahendusi on teisigi, näiteks on Itaalias välja arendatud biolagunev plastpakend, mis laguneb tavatingimustel ja seejuures mikroplasti eraldamata. Teada on ka katsetustest arendada pabertopsi jaoks tselluloosi põhine vedelikukindel sisesein. Nii et arenduslaborid töötavad ja paralleelselt on töös mitmeid huvitavad ühekordse plasti ja selle keskkonnamõju vähendamise projekte.

 

Ambitsioonile lisaks vajame ka analüüse

Keskkonnapoliitika hea tava eeldab suure mõjuga tegevuste puhul, nagu üleminek korduskasutuspakendile vaieldamatult on, korraliku mõjuanalüüsi koostamist. Analüüsis peaks absoluutselt kõik eesmärgiks vajalikud tegevused olema kaardistatud ning mõjud hinnatud. Kas näiteks lisanduv ringluslogistika ning suurenev pesuainete kasutus ei muuda selle keskkonnamõju hoopis negatiivseks? Meie probleemiks ongi tihti see, et lennukad ja ambitsioonikad ideed on küll toredad, kuid nad käiakse välja toorelt, ilma analüüsita ja asjasse puutuvaid osapooli kaasamata.

 

Sarnases olukorras oleme paraku ka teise pakendiseaduse eelnõusse lisatud sättega, mis puudutab pakendite jäätmevoost tagasivõttu. Sarnaselt eelmisele see punkt ei tulene direktiivist, ei ole vastavuses tootjavastutuse kohustustega, kohustuse täitmise mehhanism on absoluutselt ebaselge, pole teada seonduvad kulud ning suure tõenäosusega ei aita see üldse kaasa ringmajanduse tõhustamisele.

 

Seadusloome kvaliteet saaks oluliselt parem kui otsustele eelneks analüüsi faas, mis näitaks eesmärkide teostatavust ja nende poolt tekitatud koormust ühiskonnale. Kutsume keskkonnapoliitika kujundajad üles eriti just suure mõjuga otsuste puhul koostama teemakohaseid uuringuid koos majandus- ja keskkonnamõjude analüüsiga. Uuringu materjalidele toetudes on otsuste langetamine kõigile osapooltele lihtsam ja selgem.

 

Vähem tähtis pole ka sotsiaalne pool – mis see kõik tarbijatele maksma läheb. Toiduainetele ja jookidele hinnatõus on hetkel drastiline ja tarbijate taluvuse lagi on paljude elanikkonna gruppide jaoks juba kätte jõudnud.

 

1.PAKENDIKONVERENTS

PRESSITEADE

  1. mai 2022

 

 

Tänasel Toiduliidu Pakendikonverentsil tutvustas maailma juhtiva toiduainete pakendilahenduste tarnija Multivac Saksamaa innovatsioonikeskuse projektijuht Marina Dodel viite ülemaailmset trendi, mida toidutootjad on toiduainete pakendamisel kasutusele võtnud.

 

Selle aasta suurima trendina tõi Dodel välja toidu säilitamiseks mõeldud pakendi innovatsioonid nagu vaakumpakendid, taassuletavad pakendid või antimikroobsed pakendid. „Toidujäätmetel on tohutu süsiniku jalajälg. See on tegelikult nii suur, et kui toidujäätmed oleks riik, oleks see Hiina ja USA järel suuruselt kolmas süsinikdioksiidi tekitaja,“ ütles Dodel. „Selle trendi peamine eesmärk on vähendada pakenditega toidu raiskamist.“

 

Teiseks suundumuseks on monomaterjalide kasutuselevõtt ringmajanduse tugevdamiseks. „See tähendab liikumist monomaterjalpakendite poole ehk keskendutakse materjalikomponentide lihtsustamisele. ELi plastistrateegia nõuab, et kõik pakendid oleksid 2030. aastaks taas- või korduvkasutatavad,“ lisas Dodel.

 

Kolmas suur trend on bioplast. See suundumus puudutab kasvavat nõudlust bioplasti järele, et vähendada tavapäraste naftast valmistatud plastide kasutamist. „Bioplasti mõiste hõlmab laia valikut erinevaid materjale. Need võivad, aga ei pea olema biolagunevad. Need võivad olla biopõhised, aga ka fossiilpõhised. European Bioplastics arvutuste kohaselt kasvab globaalse bioplasti tootmine järgmise viie aasta jooksul enam kui kolm korda. Selle üheks põhjuseks võib olla see, et biolagunevust peetakse kõige keskkonnasäästlikumaks pakendite kõrvaldamise meetodiks kasutusea lõppemisel,“ märkis ta.

 

Neljas trend ühendab ühelt poolt suurt digitaliseerumistrendi ja teiselt poolt suurt jätkusuutlikkuse trendi. Märgised ja etiketid on tülikad ja ajale jalgu jäänud pakendielemendid, kuna need on sageli valmistatud erinevast materjalist kui toote põhipakendid, raskendades sageli pakendi sorteerimist. „Nihe kergesti eraldatavate etikettide ja taaskasutatavate või taastuvate märgistusmaterjalide poole on äratuntav ja muutub aina tugevamaks,“ ütles Dodel.

 

Märgiseid ja etikette paraku toidutoodetelt täielikult eemaldada pole võimalik, sest need annavad tarbijale olulist sorteerimise ja toitumisalast informatsiooni. Üheks võimalikuks lahenduseks sellele on toidupakendile kuvatud QR-kood, mis annab lisateavet ilma pakendil palju ruumi kasutamata. Veidi hilisema innovatsioonina saab esile tuua ka nähtamatu vöötkoodi, mis lisaks muule parandab plastijäätmete automatiseeritud sorteerimist – tänu koodidele suudavad plastikjäätmete sorteerimistehase skännerid materjale väga lihtsalt tuvastada ja seega õiges suunas välja sorteerida.

 

Viiendaks trendiks on korkide taaskasutatavuse parandamine, eelkõige joogiturul. On saabumas EL-i seadusandlus, mis näeb ette, et korgid peavad jääma pudelite või topside külge. Nende juhiste järgi tehakse juba uuendusi korkide, sulgurite ja tilade osas.

 

Täpsem info, pakendikonverentsi päevakava ja registreerumine https://toiduteave.ee/pakendikonverents-12-05-2022-tallinnas-ja-veebis/

Palume konverentsile regstreeruda hiljemalt 8. mail 2022.

 

Pressiteade

20. aprill 2022

 

Eesti parimaks toiduaineks valiti esmakordselt lastetoit

 

Toiduliit tunnustas täna Tallinnas, Olümpia hotellis toimunud aastakonverentsil Eesti parimaid toiduaineid. 2022. aasta Eesti Parima Toiduaine tiitli viis koju Salvesti Ökoloogiline toortatraroog veiselihaga sarjast Põnn, mis on valminud kodumaisest mahe toortatrast, mahe veiselihast ning ökoloogilistest köögiviljadest ja maitsetaimedest. Põnni ainulaadne toode püstitas ka omamoodi verstaposti – kunagi varem pole lastetoit pälvinud „Eesti Parima Toiduaine“ konkursi parima tiitlit.  

 

Lisaks parimale toiduainele ja piirkondlikele võitjatele kuulutas Toiduliit välja veel kolm kuldmärgi saajat: 2022. aasta Eesti Parima Mittealkohoolse Joogi tiitli pälvis Värska Naturaal Plus Goji+jõhvikas Värska Originaalilt, Parima Alkohoolse Joogi tiitli Vana Tallinn Toffee Caramel Livikolt ja Parima Lisandväärtusega Toiduaine tiitli Tere virsiku-kurkumi laktoosivaba HI!Fiber kiudainetega jogurt.

 

„Kuigi elame endiselt väljakutsete rohkel ajal, siis tootearendus oli möödunud aastal Eesti toidusektoris väga intensiivne – turule toodi hulgaliselt uusi ja põnevaid tooteid. Suurtootjad näitasid konkursil oma kõrget taset esitledes nii põnevaid maitsekooslusi, kvaliteetset toorainet kui ka üha enam keskkonnasõbralikke pakendeid. Ka piirkondlike toodete valik oli tänavu väga eriilmemeline ja parimate valimine osutus hindajatele parajaks pähkliks,“ rääkis Toiduliidu juht Sirje Potisepp autasustamistseremoonial.

 

Aasta parimaid toiduaineid tunnustasid konverentsil toimunud auhinnatseremoonial Toiduliidu juht Sirje Potisepp, president Kersti Kaljulaid ja maaeluminister Urmas Kruuse.

 

 „Toidutööstus tegutseb tiheda konkurentsi tingimustes nii kodu- kui välisturul, mis sunnib olema nutikas, keskenduma pidevale tootearendusele ning arvestama erinevate väliste mõjudega – see ei ole lihtne töö. Seetõttu on väga oluline tunnustada siinseid toidutootjaid nende pühendumuse eest selles vastutusrikkas rollis. Omamaise puhta toidu tootmine on oluline ning saavutab ajas üha suurema tähenduse,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

 

Juba 28. korda Eesti Toiduainetööstuse Liidu eestvedamisel toimunud „Eesti Parima Toiduaine” konkursil osales tänavu 66 ettevõtet 161 tootega. Konkursi eesmärk on selgitada välja möödunud aastal turule jõudnud ja Eestis toodetud parimad toidutooted.

 

Kõige tihedam konkurents oli lihatoodete kategoorias (17 toodet), järgnesid magustoidud (14 toodet) ja kondiitritooted (11 toodet). Väikeettevõtetest oli enim esindatud Lõuna-Eesti 18 tootega. Ka lisandväärtusega toodete kategoorias oli tänavu rohkem tooteid kui varasematel aastatel.

 

Võidutoodete pildid: https://www.dropbox.com/sh/b0dwltq7gtsgj7w/AACCuxQlMNyXaNl8pmqPJhOsa?dl=0  

 

KULDMÄRGID:

 

Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2022 – Värska Naturaal Plus Goji+jõhvikas, tootja: Värska Originaal AS. Värska Naturaal Plus on Eestis esimene maitsevee tooteperekond, mis on loodud loodusliku mineraalvee baasil. Koostöös Eesti toiduteadlastega valminud maitsevesi on vähese suhkrusisaldusega ning sisaldab kasulikke vitamiine ja mineraalained.

 

Eesti Parim Alkohoolne Jook 2022 – Vana Tallinn Toffee Caramel, tootja: Liviko AS. Vana Tallinn Toffee Caramel on legendaarse Vana Tallinna likööri iiriskaramelline versioon, mis on loodud Jamaica rummist, hoolikalt valitud vürtsidest ja käsitööna valminud kaneeli- ja vanillitõmmistest.

 

Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2022 – HI!Fiber kiudainetega jogurt virsiku-kurkumi, tootja: Tere AS. Jogurt pälvis tänavusel konkursil ka Eesti Parima Piimatoote 2022 tiitli ja hõbemärgi. Laktoosivaba jogurt on valminud koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlastega. Tänavune parim piimatoode ja parim lisandväärtusega toode sisaldab ohtralt kiudaineid, mis toetavad kõhutervist ja seedimist. Jogurt on ilma lisatud suhkruta ja rikastatud D-vitamiiniga. Toote välja töötamiseks viidi läbi terviseuuring, et saada aru, kuidas ja mil viisil mõjub kiudainete kompleksi ja D-vitamiiniga rikastatud piimatoode eestimaalaste organismile.

 

Eesti Parim Toiduaine 2022 – PÕNN Ökoloogiline toortatraroog veiselihaga, tootja: AS Salvest. Uus ökoloogiline toortatraroog veiselihaga on valminud kodumaisest mahedalt kasvanud toortatrast ja veiselihast. Sellele on lisatud ka ökoloogilisi köögivilju ning maitsetaimi. Toortatra kasutus lastetoidus on Eesti turul esmakordne ning ainulaadne. Toortatar sisaldab elutähtsaid mineraalaineid ja vitamiine, karotenoide, ensüüme, kiudained ja mikroelemente ning on lisaks ka gluteenivaba. Põnni ökoloogiline toortatraroog veiselihaga tunnistati tänavu hõbemärgiga ka Parimakas Lastetoiduks.

PIIRKONDLIKUD KULDMÄRGID:

 

Parim Toode Lääne-Eesti Väikeettevõttelt 2022 – Dirhami Balyk Nori, tootja: Derhamn OÜ. Pöögipuuga suitsutatud ja vinnutatud õrna ning pehme maitsega lõhe kaetud merevetika kattega. Toode on valminud kasutades ainult värsket ning naturaalset toorainet.

 

Parim Jook Lääne-Eesti Väikeettevõttelt 2022 – TOHI Aronia Infused Gin, tootja: TOHI Distellery OÜ. Aroonia on tuntud vitamiinirikas supermari, mis annab džinnile ainulaadse, tummise ja sügava maitse. Arooniad on kogutud Eestimaa aedadest, mahl välja tambitud jalgadega täpselt nagu vanasti väikestes veinimajades Euroopas. Tohi Aronia Infused Gin valmib üks kord aastas ja piiratud koguses.

 

Parim Toode Lõuna-Eesti Väikeettevõttelt 2022 – Andre Crafter`s Juniper Andre, tootja: Juustufarm OÜ. Andre juustufarmi ja Liviko koostöös valmivas juustus Crafter’s Juniper kasutatakse džinni destilleerimisest järele jäävaid kadakamarju. Juust Andre Crafter’s Juniper valmistatakse oma karja lehmade ehk Mummukeste täispiimast. Juust laagerdub vähemalt 3 kuud. Tulemuseks on koorene, puiduse noodiga ja pika järelmaitsega juust, kus struktuuri lisavad kadakamarjad.

 

Parim Jook Lõuna-Eesti Väikeettevõttelt 2022 – Kuslapuuvein Ukulele, tootja: Murimäe Vein OÜ. Ukulele on poolmagus punane marjavein, mis on valminud Lõuna-Eestis kasvanud söödava kuslapuu Honeybe marjadest. See on esimene söödavast kuslapuust valminud vein Eestis.

 

Parim Toiduaine Põhja-Eesti Väikeettevõttelt 2022 – FoodStudio Demi-glace kaste; tootja: Puljong OÜ. Demi-glace on rohumaa veise kontidest kokku keedetud rikkalik ja konsentreeritud kastmepõhi, mis on prantsuse köögi lahutamutks osaks. Lisades ürte, võid, koort, seeni, konjakit, punast veini jmt sobib kaste suurepäraselt erinevate lihatoitude kõrvale. Kastmepõhja saab kasutada pruuni kastmena või erinevate kastmete ja liharoogade valmistamiseks, ka grillimisel.

 

Parim Jook Põhja-Eesti Väikeettevõttelt 2022 – Nudist Spritz rabarberi-mündi, tootja: Peenjoogivabrik Nudist OÜ. Suviselt kerge veinikokteil rabarberiveinist, maasikamahlast ja piparmündi-rohelise tee tõmmisest.

 

Eesti Parim Toode Virumaa Väikettevõttelt 2022 – Kikerikii Mahebroileri filee, tootja: Äntu Mõis OÜ. Kikerikii brändi valikus olev mahebroileriliha on esimene omataoline toode Eesti poelettidel – keegi teine Eestis mahebroileriliha ei tooda. Äntu Mõisa kanadel on pestitsiidivaba ja GMO-vaba toit ning nad kasvavad antibiootikumivabalt.

 

Lisaks valiti tänavu konkursi raames pressi lemmik ja rahva lemmik. Pressi lemmikuks nimetas ajakirjanikest koosnev žürii Valio Eesti Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki kastme, mis pälvis tänavusel konkursil ka Parima Kastme auhinna. Rahva lemmikut valiti rahvahääletusega „Eesti Parima Toiduaine“ Facebooki lehel ning enim hääli kogus Vinkymoni Ebaküdoonia limonaad C-vitamiini ja tsingiga.

 

Tootepõhiste alagruppide võitjatele jagati märtsis hõbemärke järgmistes kategooriates: Parim Lihatoode, Parim Kalatoode, Parim Piimatoode, Parim Pagaritoode, Parim Köögiviljatoode, Parim Valmistoode, Parim Kaste, Parim Kondiitritoode, Parim Magustoit ja Parim Lastetoit. Hõbemärkidega saab tutvuda siin.

 

Konkursi žüriiliikmete hulka kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse.

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

https://toiduliit.ee/tegevused/parim

 

Konverentsil osalemine on tasuline,

huvitatutel on vajalik registreeruda SIIT lingilt.

 

Aastakonverentsi hind 110 EUR (km-ga 132 EUR)

Toiduliidu liikmetele 80 EUR (km-ga 96 EUR)

TL erialaliitude liikmetele 95 EUR (km-ga 114 EUR)

Veebikonverentsi hind 70 EUR (km–ga 84 EUR)

Veebikonverentsi hind Toiduliidu liikmetele 50 EUR (km-ga 60 EUR)

Veebikonverentsi hind TL erialaliidu liikmetele 60 EUR (km-ga 72 EUR)

 

Täpsem info ja registreerimine www.toiduliit.ee või telefonil +3726484621

PRESSITEADE
11. aprill 2022



Eesti Parim Toiduaine: Rahva lemmiku tiitlit püüab 74 toidutoodet

Eesti inimeste lemmik toidutoode valitakse välja „Eesti Parima Toiduaine“ Facebooki lehel 11.-15. aprillini. Valimis on 61 eriilmelist toidutoodet, mis on hindamiskomisjonile paistnud silma nii maitse, tervislikkuse, uuenduslikkuse kui pakendi poolest.

„Rahva Lemmiku valimine on „Eesti Parima Toiduaine“ konkursi iga-aastane traditsioon, kus tarbijatel tekib võimalus anda meie toidutootjatele otsest tagasisidet, hääletades neile enim meeldivate toodete poolt,“ ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Rahva Lemmikut valitakse sellel aastal perioodil 11.-15.04 Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel. Rahva Lemmik selgitatakse välja meeldimiste põhjal – toode, mis on saanud Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel enim meeldimisi, saabki pärjatud 2022. aasta Rahva Lemmiku tiitliga. Hääletuse tulemused lähevad lukku reedel, 15.04 kell 12:00.

Eesti Parima Toiduaine konkursi Facebooki lehel astuvad Rahva Lemmiku tiitli nimel võistlustulle hindamiskomisjoni poolt välja valitud tooted. , mis on juba pälvinud oma kategooria hõbemärgi, aga ka kuldmärkidele kandideerivad joogid, piirkondlikul konkursil osalevad tooted ning teised konkursi hindamiskomisjoni poolt äramärgitud toiduained.

Sirje Potisepa sõnul on Rahva Lemmiku tiitel tootjatele samaväärne tunnustus kui hindamiskomisjoni poolt jagatud märgised. 

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

https://toiduliit.ee/tegevused/parim

Pressiteade
8. aprill 2022

Eesti Parim Toiduaine: pressižürii südamed võitis kohupiima dipikaste
 
“Eesti Parima Toiduaine” konkursi pressi lemmikuks valitud Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki kastmes on põhitoorainena kasutatud hapukoore asemel kohupiimakreemi, mis annab sellele täidlasema tekstuuri ning sisaldab võrreldes teiste kaubanduses müüdavate dipikastmetega kaks korda rohkem valku ning kaks ja pool korda vähem rasva.
 
Pressilemmik valiti välja 10 hõbemärgiga pärjatud toote hulgast. Tooteid hinnati üheksa kriteeriumi põhjal – pakend, välimus, lõhn, konsistents, maitse, innovatsioon, uudsus, tervislikkus ja müük.
 
„Sensoorse hindamise eesmärk ei ole väljendada oma subjektiivset maitse-eelistust, vaid hinnata tooteid võimalikult objektiivselt ja mitme eri nurga alt. Pressižürii tulemuste põhjal võib öelda, et järjest rohkem peetakse praegusel hetkel oluliseks toidutoodete puhul puhast maitset. Samuti on fookuses tervislikkus ja uudsus ehk püütakse leida see innovaatiline võlukomponent, millega pole konkurendid veel hakkama saanud,“ ütles toiduteadlane ja konkursi hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv.
 
Ajakirjanikke paelus pressi lemmiku tiitliga pärjatud toidutoote puhul enim selle struktuurne konsistents, värske lõhn ja pakend. Innovaatilisuse poolest üllatas ajakirjanikke ka dipikastme põhikomponendi, hapukoore, asendamine kohupiimakreemiga. Tänu kohupiimale sisaldab kreekapärasest tzatziki kastmest inspireeritud Alma dipikaste võrreldes konkurentide omadega kaks korda rohkem valku ning kaks ja pool korda vähem rasva.
 
Alma tzatziki maitselisele dipikastmele pakkus tihedat konkurentsi Põnni ökoloogiline toortatraroog veiselihaga, mis sisaldab vaid ökoloogilisi tooraineid ning on prii suhkrust, soolast ja ebavajalikest lisaainetest. Toote puhul paistis silma ka toortatra kasutamine lastetoidus, mis on Eesti turul ainulaadne. Kolmandale kohale platseerus ilma lisatud suhkruta Leiburi rukkipala idandatud teradega, millele andsid loomuliku magususe idandatud rukkiterad.
 
“Lisaks traditsioonilisele hindamiskomisjonile oleme ikka igal aastal kaasanud konkursile erinevate sihtrühmade esindajaid. Sel aastal oli meil au võõrustada oma ala eksperte, Eesti toidu- ja tarbijateemaliste väljaannete esindajaid, kel on uute toodete tutvustamisel ja tarbija teavitamisel ühiskonnas oluline roll. Tore tõdeda, et meie tublide ajakirjanike maitse- ja kriitikameel on jätkuvalt terav,“ lisas Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

 

Tänavuse pressi lemmiku valisid välja Eesti toidu-, kaubanduse- ja tarbijateemaliste väljaannete esindajad Maarit Eerme (ÄP Kaubandus), Kersti Eero (Õhtuleht), Ragne Värk (Naisteleht), Silja Luide (LP), Eha Kruus (Tiiu), Lia Virkus (Eesti Naine), Siiri Lelumees (Kodutohter), Pille Enden (Kodukiri), Jekaterina Vaiser (Raadio 4), Jelena Solomina (ETV+), Veera Kopti (vene Postimees) ja Svetlana Küçük (MK-Estonia).

 

Hinnati ühtekokku 10 hõbemärgiga pärjatud toodet: Tere HI!Fiber kiudainetega virsiku-kurkumi laktoosivaba jogurt, Talleggi Eestimaine brioleririnnafilee, Heimon Kala Külmsuitsu vikerforell dzinni ja kadakamarjadega, Leiburi Rukkipala idandatud rukkiteradega, Kadarbiku Ahjusegu, Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki, Chef Lundéni India kauss kitchari ja paneer juustuga, Kalev Saarepiiga piimašokolaad leiva ja jõhvikatega, Balbiino Smuutike mustika-vaarika sorbett ja Põnn Ökoloogiline toortatraroog veiselihaga.

 

Veebruaris kuulutas Eesti Toiduainetööstuse Liit 28. korda välja „Eesti Parima Toiduaine” konkursi, et selgitada välja möödunud aastal turule jõudnud ja Eestis toodetud parimad toidutooted. Kokku osaleb tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 20. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil. 

 

Fotod pressi lemmiku valimisest leiab siit. Fotograaf: Andres Raudjalg. 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

https://toiduliit.ee/tegevused/parim

 

Eesti toidutööstused osalevad 5.-7. aprillini Rootsis Stockholmis toimuval Põhja-Euroopa suurimal HoReCa sektorile suunatud toidumessil GastroNord.

Toidu- ja joogisektori messil, 5.-7. aprillini toimuval GastroNord messil Stockholmis, osaleb  Toiduliidu korraldatud ühise stendiga kokku 10 Eesti ettevõtet – Farmi Piimatööstus, Eesti Pagar, Scanola Baltic, Largo, Saaremaa Delifood, Rõngu Mahl, Puljong/FoodStudio, Kikas, Gurmeeklubi, Öun Drinks.

GastroNord on üks Põhja-Euroopa tähtsamaid HoReCa tööstuse kohtumispaiku. Iga kahe aasta tagant toimuval sündmusel osalevad Eesti ettevõtted ühisstendiga seekord juba kolmandat korda.’

Messilt on võimalik leida oma toodetele uusi turge ja lepingupartnereid, kohtuda olemasolevate partneritega ja anda oma olemasoluga märku, et Eesti on väike ja  tubli riik oma puhta looduse ja kvaliteetse toidukaubaga.

Messil kohapeal on võimalik kohtuda enam kui 220 eksponendiga.

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Juhataja
Tel: 50 46 547
E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

PRESSITEADE

25.märts 2022

 

Hõbemärgid on jagatud – selgusid Eesti Parimad Toiduained

24.-25. märtsil toimusid „Eesti Parima Toiduaine“ konkursi komisjoni hindamised ning 2022. aasta parimad toiduained on selgunud. Hõbemärke jagati kokku kümnes kategoorias, järgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine ning kuldmärkide jagamine.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul näitas tänavune konkurss väga tihedat konkurentsi. „Konkursile esitati tõesti parimatest parimad tooted, mida kinnitavad ka nende toodete tugevad müüginumbrid – tarbijad on need tooted juba omaks võtnud ja oma rahakottidega hääletanud. Nüüd on oma sõna öelnud ka hindamiskomisjoni eksperdid,“ ütles Sirje Potisepp.

„Hõbemärkide hindamine näitas, et tootearenduses jätkub toidu tervislikkuse ja funktsionaalsuse trend. „Eraldi tooks välja uued piimatooted, mis on tänavu tunduvalt vähem magusad. Jätkuvalt rikastatakse toitu kiudainete, kasulike bakterite, vitamiinide, mineraalainete ja valkudega. Tehakse koostööd Eesti teadlastega ning usinalt kombineeritakse lisandväärtusi ja funktsionaalseid komponente. Aga ka pakendid muutuvad aina funktsionaalsemateks ja nutikamateks. Eesti toiduainetööstus on tõeline täppisteadus!“ lisas Potisepp.

Eesti Parim Piimatoode 2022 on Tere HI!Fiber kiudainetega virsiku-kurkumi laktoosivaba jogurt, mis on valminud koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlastega. Tänavune parim piimatoode sisaldab ohtralt kiudaineid, mis toetavad kõhutervist ja seedimist. Jogurt on lisaks laktoosivaba, ilma lisatud suhkruga ja rikastatud D-vitamiiniga. Toote välja töötamiseks viidi läbi terviseuuring ja uuriti, kuidas mõjub kiudainete kompleksi ja D-vitamiiniga rikastatud piimatoode eestimaalaste organismile.

 

Eesti Parim Lihatoode 2022 on Talleggi Eestimaine brioleririnnafilee HKScan Eesti-lt. Eestis ja antibiootikumideta kasvatatud broiler sisaldab palju valku ja vähe rasva ning on pakendatud mugavasse portsjonpakki, et vähendada toiduraiskamist. Just silmas pidades väiksemate leibkondade kasvavat hulka on toode mõeldud kahekaupa ostmiseks ja ühekaupa tarvitamiseks. Pakis on kaks broileririnnafileed, mida on võimalik keskelt lõigates eraldi kasutada, nii et mõlemad fileed jääksid vaakumpakendisse ning säilitaksid oma värskuse. Pakend võtab vähe ruumi, seda on hea hoiustada nii jahekapis kui sügavkülmas. Võrreldes plastkarbiga on uuenduslikus pakendis kasutatud 51% vähem plasti!

 

Eesti Parima Kalatoote 2022 tiitel läheb teist aastat järjest Heimon Kalale – tänavune võidutoode on Külmsuitsu vikerforell dzinni ja kadakamarjadega. Mõte panna õrnalt külmsuitsutatud vikerforell kokku džinni ja kadakamarjadega sündis ühel joogidegustatsioonil, kus džinni kõrvale pakuti Heimon Kala vikerforelli. Juba pärast esimest ampsu oli selge, et kala, džinn ja kadakamari on kokku loodud. Heimon Kala kasutab oma kasvanduse vikerforelli, mis on kasvatatud Blue IMPACT kalasöödaga. Sööt aitab kaasa säästvale vesiviljelusele ja erilist tähelepanu on pööratud selle keskkonnamõjule ja süsinikujalajäljele.

 

Eesti Parim Pagaritoode 2022 on Leiburi Rukkipala idandatud rukkiteradega. Eesti armastatuima rukkileiva uus tervislik pereliige, millele annavad pehmuse ja loomuliku magususe idandatud rukkiterad. Toode sisaldab 82% täisterarukkijahu, on rikas kiudainete poolest ja valmistamisel ei ole lisatud suhkrut.

 

 

 

 

Eesti Parim Köögiviljatoode 2022 on Kadarbiku Ahjusegu. Peategelasteks on porgand, nuikapsas, kaalikas ja suvikõrvits. Ahjusegu on valmistatud värsketest köögiviljadest – värske alternatiiv külmutatud köögiviljasegule. Sisaldab ainult riivitud ja tükeldatud värskeid köögivilju, ehk maksimaalselt naturaalne, töötlemata ja lihtne valmistada. Köögiviljad on pakendatud kilepakendisse, säilides külmkapis terve nädala. Toode sündis rohelisest mõtteviisist kasutada ära võimalikult palju Kadarbiku talus kasutatavat toorainet nii, et midagi raisku ei läheks.

 

Eesti Parim Kaste 2022 on Valio Eesti kreekapärasest tzatziki kastmest inspireeritud Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki. Kastme põhikomponendiks on kohupiimakreem, mitte hapukoor nagu enamikel valmis dipikastmetel, tänu millele on see tervislikum alternatiiv valmissegatud dipikastmetele, kuna sisaldab 2,5 korda vähem rasva ja 2 korda rohkem valku.

Eesti Parim Valmistoit 2022 on Chef Lundéni India kauss kitchari ja paneer juustuga Lunden Food OÜ-lt. India kauss on valmistatud inspireerituna India köögist ja viib tõelisele maitserännakule. Chef Lundéni kausid valmistatakse alati käsitsi, ka kastmeid ja kitchari, värskelt ja valitud toorainest. Lihtne tarbida, lihtne sorteerida, julge ja autentne maitse. Toode on käepärases ja mugavas pakendis, seda on võimalik otse karbist tarbida ning pärast tarbimist on lihtne sorteerida.

Eesti Parim Kondiitritoode 2022 on Kalev Saarepiiga piimašokolaad leiva ja jõhvikatega. Leib, mis on eestlaste jaoks üks olulisemaid ja armastatumaid toiduaineid, on Saarepiiga šokolaadis krõmpsude tükikestena, lisades selliselt ka tekstuuri. Kaasates tootearendusse tervislikke lisandeid, nii palju kui see maiustuste maailmas võimalik on, sai Saarepiiga šokolaadi teiseks lisandiks valitud naturaalsed jõhvikad ja seda külmkuivatatud kujul, tänu millele on säilinud marjade iseloomulik lõhn, maitse ja toiteväärtus. Jõhvikas on marjadest üks kasulikumaid. Näiteks aitab see võidelda südame- ja veresoonkonnahaigustega. Mineraalainetest sisaldab jõhvikas olulisel määral kaaliumit, fosforit, magneesiumit ja kaltsiumit, kuid eriti väärtuslikuks teeb jõhvika selle kõrge raua- ja joodisisaldus. Saarepiiga ei sisalda säilitusaineid, asovärve ega osaliselt hüdrogeenitud rasvu ning on valmistatud Rainforest Alliance sertifitseeritud kakaost.

Eesti Parim Magustoit 2022 on Balbiino Smuutike mustika-vaarika sorbett. Võrreldes koorejäätisega on tegu kergema alternatiiviga – toode sisaldab vähem kaloreid, on rasvavaba ja sobib ka veganitele. Smuutike koostises on 40% mustikaid ja vaarikaid. Tootes kasutatud mustika-vaarika püree on 100% naturaalne, lõhna- ja maitseaine vaba, samuti ei ole kasutatud värvaineid.

Eesti Parim Lastetoit 2022 on SALVESTi Ökoloogiline toortatraroog veiselihaga sarjast Põnn. Uus ökoloogiline toortatraroog veiselihaga on valminud kodumaisest mahedalt kasvanud toortatrast ja veiselihast. Sellele on lisatud ka ökoloogilisi köögivilju ning maitsetaimi. Toortatra kasutus lastetoidus on Eesti turul esmakordne ning ainulaadne. Toortatar sisaldab elutähtsaid mineraalaineid ja vitamiine, karotenoide, ensüüme, kiudained ja mikroelemente ning on lisaks ka gluteenivaba.

Järgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine, kus võistlevad 57 toodet ja kuldmärkide jagamine ehk selgitatakse välja Eesti Parim Toiduaine 2022, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2022. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid.

 

Kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väike-ettevõttelt 2022 jagatakse neli kuldmärki ning valitakse välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väike-ettevõttelt 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väike-Ettevõttelt 2022.

 

Konkursi hindamiskomisjoni kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu.

 

Kokku osales tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 20. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.

 

Toodete pildid: https://bit.ly/3qw7PAH

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

https://toiduliit.ee/tegevused/parim