Prindi

PRESSITEADE
29.09.2020

 

Toiduliit: toidu raiskamist saab vähendada tootjate, kaubanduse ja tarbijate koostöös

 

Uuringute järgi raisatakse ühe Eesti elaniku kohta aastas ligi 36 kilogrammi toitu. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul saab toidukadusid vähendada sektorite koostöös.

„Toidukadude vähendamiseks peavad toidutööstused süvendama koostööd kaubandusettevõtetega, et paremini prognoosida vajadust ja vähendada seda toidukogust, mis lihtsalt jääb poodides müümata,“ ütleb Potisepp.

Stockholmi Keskkonnainstituudi (SEI) 2014. ja 2015. aastal läbi viidud uuringute kohaselt on toidutööstuste panus Eestis tekkivate toidujäätmete hulka küll vaid 3%, kuid Potisepa sõnul mängivad toidutööstused olulist rolli ka tarbijate harjumuste kujundamisel ning tarbijate harimisel.

„Suur osa toitu läheb majapidamistes raisku, sest ostetakse liiga suuri pakendeid, avatud pakendid jäävad seisma või ostetakse lihtsalt rohkem, kui reaalselt jõutakse ära tarbida,“ ütleb ta. Toidutööstused saavad seega väiksematele majapidamistele pakkuda ka väiksemates pakendites tooteid ning arendada välja taassuletavaid pakendeid, et toit ka pärast avamist koduses külmkapis kauem värskena püsiks.

Kui praegu läheb igas kodumajapidamistes SEI andmetel raisku ligi 25 tuhat tonni tarbitavat toitu aastas, siis Potisepp loodab, et 2050. aastaks on eri sektorite – toidutootjate, jaemüüjate ja tarbijate – koostöös on see number vähenenud vähemalt veerandi võrra.

Toidutööstuste osakaalu toidukadude vähendamisel saab innustada ka koostööd heategevusorganisatsioonidega, leides rakenduse nö kaubanduslikult ebasobivatele toodetele, näiteks sellistele, mille pakendid on saanud kahjustada.

Toidukadude vähendamine on arengusuunana kokku lepitud ka toidutootjate ühises eneseregulatsioonis. „Kuigi paljud Eesti toidutootjad peavad jätkusuutliku arengu vaates silmas ka toidukadude vähendamist, on oluline ka eesmärgid paberil kirja panna ja üheskoos kokku leppida arengusuunad, mille poole püüelda,“ sõnab Potisepp.

 

LISAINFO:

Sirje Potisepp

_________________________

juhataja

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Estonian Food Industry Association

Tel: +372 6 484 621

Mob: +372 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
www.toiduliit.ee