Prindi

Homme toimub üle veebi toiduohutuse konverents „Kriis toiduohutuse innovatsioonikiirendiks“. Eesti ja Euroopa toiduvaldkonna ekspertidega võetakse luubi alla teemad, millega riik ja toidutootjad on seisnud koroonaviirusest tingitud maailmas silmitsi, et Eesti inimeste toidulauale jõuaks alati kvaliteetne ja ohutu toit.

Eesti Toiduainetetööstuse Liidu poolt korraldatud toiduohutuse konverents toimub juba viiendat korda, tänavu esmakordselt üle veebi.

„Kui mõelda tagasi möödunud aasta kevadesse, pean ütlema, et Eesti kohanes koroonaviirusest tingitud muutunud olukorraga üsnagi hästi. Üle maailma oli kuulda suurtest probleemidest. Näiteks Saksamaal olid ühes väikelinnas asuva lihatehase töötajatest üle 1400 viirusekandjad, tootmine seiskus ning ligi viiendik lihatoodetest ei jõudnud poelettidele,“ ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Raskeid otsuseid tuli vastu võtta ka Iirimaal, kes ei saanud piiride sulgemise tõttu enam vastu võtta välismaalasi lühiajalisteks töödeks, mistõttu tuli paljudel toiduettevõtetel oma uksed lihtsalt kinni panna. Sellest ja teistest rasketest õppetundidest Iirimaa näitel räägib konverentsi väliskülaline, Iirimaa Toiduohutusameti tegevjuht Pamela Byrne.

„Meid ümbritsev toidukeskkond peab soodustama tervist toetavaid valikuid. Mul on hea meel tõdeda, et selles vallas saame uutele katsumustele üheskoos vastu astuda, kuna teadmussiirde programm toidu ja toiduohutuse valdkonnas jätkub. Selle kõrval on oluline ka võtta kasutusele uuenduslikke lahendusi ning teha rohkem koostööd. Homme toimuv konverents pakub hea võimaluse neil teemadel arutada – nii kerkinud probleeme kirjeldada kui ka võimalikke lahendusi leida,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Konverents on jaotatud kolme plokki. Esimeses plokis võetakse luubi alla toiduohutus ja seaduseloome, kus räägitakse lähemalt sellest, millised seadused piiritlevad toidutootjaid ja ettevõtteid toiduohutuse ja jäätmete sortimise osas. Teemasid käsitlevad Põllumajandus- ja Toiduameti peadirektor Urmas Kirtsi, Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse vanemekspert Evelin Piirsalu, Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Kristel Kibin ja Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja Mati Roasto.

Konverentsi teise ploki kandev osa on suunatud toiduohutusele ja toidu järelvalvele. Muuhulgas tutvustatakse Tallinna Tehnikaülikooli tudengite poolt läbiviidud uuringut, mille käigus kontrolliti Eesti jaekaubanduses külmaletis hoitavate toodete temperatuuri. Saadud tulemuste põhjal võib etteruttavalt öelda, et külmtoodete kontrolli jaekettides tuleb kindlasti karmistada, et selle all ei kannataks Eesti toidutootjate maine. Jaekabanduse järelvalvest möödunud pöördelisel aastal, mis tõi samuti endaga kaasa uued väljakutsed, räägib lähemalt Põllumajanduse- ja Toiduameti toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg.

Konverentsi kolmas plokk kuulub aga innovatsiooni uudistele, kuidas on kooronakriis pannud ettevõtteid tegutsema ning annab suurepäraseid näiteid innovaatilistest toodetest ja lahendustest. Toiduvaldkonna lahendusi tutvustavad FoodDocsi asutaja Katrin Liivat, Lindströmi kliendikogemuse juht Katrin Fjodorova, Liviko turundusjuht Eve Nõmm ja ChemiPharmi tegevjuht Kristo Timberg.

„Loodan, et meie tänavused toiduohutuse teemad, mis tegelikult puudutavad ühel või teisel viisil meid kõiki, paeluvad võimalikult paljusid, sest vaid üheskoos suudame tagada Eesti toidutööstuse jätkuvalt kõrge taseme ja kvaliteedi,“ lisas Potisepp.

Lisainfo ja registreerimine (kuni 9. juunini): https://toiduteave.ee/veebikonverents-10-06-2021-kriis-toiduohutuse-innovatsioonikiirendiks/.

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja

Telefon: +372 50 46 547