Prindi

„Toidutootjatena tajume oma vastutust, sest meie valikud mõjutavad suurt hulka inimesi – alates töötajatest kuni tarbijateni,“ ütles toidutootjate aastakonverentsi avasõnades Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Selleaastane konverents kannab pealkirja „Kuidas püsida konkurentsis“. Selleks on liidu juhi sõnul mitmeid ajendeid: „Konkurents on hea ja edasiviiv, see on kindel. Uued tooted, tehnoloogiad, põnevad maitsekooslused – selle kõigega Eesti toidutootjad tegelevad ja minu hinnangul edukalt,“ ütles Potisepp.

Samas jääb Toiduliidu juhi sõnul kohati ekslik mulje, et toitumine on raketiteadus. „Meil on aina enam erinevaid moevoole mida süüa ja mida mitte ning aina enam toitumisnõustajaid. Tegelikult on parim nõuandja meie enda keha ja meeled – süüa võib kõike, aga mõõdukalt. Ja rohkem tuleb liikuda, selles on võti,“ kinnitas Potisepp.

Ta meenutas suhkrusõda, milles ei oleks olnud võitjaid, sest lisamaks oleks karistanud mitte ainult tootjaid, vaid loonud eelise välismaistele, suure suhkrusisaldusega toodetele. „Täna on mul hea meel öelda, et me ei vaja peale surutud regulatsiooni ja suudame teha koostööd seal, kus see loob ühiskonnale lisandväärtust. Joogitootjate hea tahte lepe lisatud suhkrute vähendamiseks on selle kinnitus. Juba täna on toodetes vähem suhkrut. 2025. aastaks on siht langetada lisatud suhkrute hulka 15% võrra,“ sõnas ta. 

Toiduliidu juht rõhutas, et nii ettevõtjate omavaheline kui ka riigiga koostöö on oluline. „Me ei ole siin turul üksi, vaid koos heade partneritega ministeeriumitest, erialaliitudest ja rahva tervise eest seisvatest asutustustest. Ka probleemidest tuleb rääkida otse, et need saaksid parimad lahendused,“ ütles Potisepp.

Tema sõnul on toidutootjad avatud ning valmis oma tegemisi tutvustama. Selleks on ka sel kevadel tulemas avatud tööstuste nädal, mil toidutootjad avavad oma uksed kõigile huvilistele. Koostöös Maaeluministeeriumi ja Põllumajandus-Kaubanduskojaga toimuvale üritusele on tänaseks registreerunud pea kolmkümmend ettevõtet.  

Toiduliidu aastakonverents toob igal kevadel kokku sektoris tegutsevad ettevõtted, teadusasutused ja riigi esindajad. Sel aastal räägitakse muutuvatest oludest ning nendega seotud väljakutsetest. Tootearenduse ja turunduse kõrval arutletakse, kuidas mõjutavad Eesti toidutootjaid muutunud maksupoliitika, karmistuvad keskkonnanõuded ning tarbijate kasvavad ootused. Toidutööstuste aastakonverents toimub 13. korda ning sellel osalevad pea kõikide Eesti suurimate toidutootjate esindajad.