Prindi

PRESSITEADE

25.märts 2022

 

Hõbemärgid on jagatud – selgusid Eesti Parimad Toiduained

24.-25. märtsil toimusid „Eesti Parima Toiduaine“ konkursi komisjoni hindamised ning 2022. aasta parimad toiduained on selgunud. Hõbemärke jagati kokku kümnes kategoorias, järgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine ning kuldmärkide jagamine.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul näitas tänavune konkurss väga tihedat konkurentsi. „Konkursile esitati tõesti parimatest parimad tooted, mida kinnitavad ka nende toodete tugevad müüginumbrid – tarbijad on need tooted juba omaks võtnud ja oma rahakottidega hääletanud. Nüüd on oma sõna öelnud ka hindamiskomisjoni eksperdid,“ ütles Sirje Potisepp.

„Hõbemärkide hindamine näitas, et tootearenduses jätkub toidu tervislikkuse ja funktsionaalsuse trend. „Eraldi tooks välja uued piimatooted, mis on tänavu tunduvalt vähem magusad. Jätkuvalt rikastatakse toitu kiudainete, kasulike bakterite, vitamiinide, mineraalainete ja valkudega. Tehakse koostööd Eesti teadlastega ning usinalt kombineeritakse lisandväärtusi ja funktsionaalseid komponente. Aga ka pakendid muutuvad aina funktsionaalsemateks ja nutikamateks. Eesti toiduainetööstus on tõeline täppisteadus!“ lisas Potisepp.

Eesti Parim Piimatoode 2022 on Tere HI!Fiber kiudainetega virsiku-kurkumi laktoosivaba jogurt, mis on valminud koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadlastega. Tänavune parim piimatoode sisaldab ohtralt kiudaineid, mis toetavad kõhutervist ja seedimist. Jogurt on lisaks laktoosivaba, ilma lisatud suhkruga ja rikastatud D-vitamiiniga. Toote välja töötamiseks viidi läbi terviseuuring ja uuriti, kuidas mõjub kiudainete kompleksi ja D-vitamiiniga rikastatud piimatoode eestimaalaste organismile.

 

Eesti Parim Lihatoode 2022 on Talleggi Eestimaine brioleririnnafilee HKScan Eesti-lt. Eestis ja antibiootikumideta kasvatatud broiler sisaldab palju valku ja vähe rasva ning on pakendatud mugavasse portsjonpakki, et vähendada toiduraiskamist. Just silmas pidades väiksemate leibkondade kasvavat hulka on toode mõeldud kahekaupa ostmiseks ja ühekaupa tarvitamiseks. Pakis on kaks broileririnnafileed, mida on võimalik keskelt lõigates eraldi kasutada, nii et mõlemad fileed jääksid vaakumpakendisse ning säilitaksid oma värskuse. Pakend võtab vähe ruumi, seda on hea hoiustada nii jahekapis kui sügavkülmas. Võrreldes plastkarbiga on uuenduslikus pakendis kasutatud 51% vähem plasti!

 

Eesti Parima Kalatoote 2022 tiitel läheb teist aastat järjest Heimon Kalale – tänavune võidutoode on Külmsuitsu vikerforell dzinni ja kadakamarjadega. Mõte panna õrnalt külmsuitsutatud vikerforell kokku džinni ja kadakamarjadega sündis ühel joogidegustatsioonil, kus džinni kõrvale pakuti Heimon Kala vikerforelli. Juba pärast esimest ampsu oli selge, et kala, džinn ja kadakamari on kokku loodud. Heimon Kala kasutab oma kasvanduse vikerforelli, mis on kasvatatud Blue IMPACT kalasöödaga. Sööt aitab kaasa säästvale vesiviljelusele ja erilist tähelepanu on pööratud selle keskkonnamõjule ja süsinikujalajäljele.

 

Eesti Parim Pagaritoode 2022 on Leiburi Rukkipala idandatud rukkiteradega. Eesti armastatuima rukkileiva uus tervislik pereliige, millele annavad pehmuse ja loomuliku magususe idandatud rukkiterad. Toode sisaldab 82% täisterarukkijahu, on rikas kiudainete poolest ja valmistamisel ei ole lisatud suhkrut.

 

 

 

 

Eesti Parim Köögiviljatoode 2022 on Kadarbiku Ahjusegu. Peategelasteks on porgand, nuikapsas, kaalikas ja suvikõrvits. Ahjusegu on valmistatud värsketest köögiviljadest – värske alternatiiv külmutatud köögiviljasegule. Sisaldab ainult riivitud ja tükeldatud värskeid köögivilju, ehk maksimaalselt naturaalne, töötlemata ja lihtne valmistada. Köögiviljad on pakendatud kilepakendisse, säilides külmkapis terve nädala. Toode sündis rohelisest mõtteviisist kasutada ära võimalikult palju Kadarbiku talus kasutatavat toorainet nii, et midagi raisku ei läheks.

 

Eesti Parim Kaste 2022 on Valio Eesti kreekapärasest tzatziki kastmest inspireeritud Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki. Kastme põhikomponendiks on kohupiimakreem, mitte hapukoor nagu enamikel valmis dipikastmetel, tänu millele on see tervislikum alternatiiv valmissegatud dipikastmetele, kuna sisaldab 2,5 korda vähem rasva ja 2 korda rohkem valku.

Eesti Parim Valmistoit 2022 on Chef Lundéni India kauss kitchari ja paneer juustuga Lunden Food OÜ-lt. India kauss on valmistatud inspireerituna India köögist ja viib tõelisele maitserännakule. Chef Lundéni kausid valmistatakse alati käsitsi, ka kastmeid ja kitchari, värskelt ja valitud toorainest. Lihtne tarbida, lihtne sorteerida, julge ja autentne maitse. Toode on käepärases ja mugavas pakendis, seda on võimalik otse karbist tarbida ning pärast tarbimist on lihtne sorteerida.

Eesti Parim Kondiitritoode 2022 on Kalev Saarepiiga piimašokolaad leiva ja jõhvikatega. Leib, mis on eestlaste jaoks üks olulisemaid ja armastatumaid toiduaineid, on Saarepiiga šokolaadis krõmpsude tükikestena, lisades selliselt ka tekstuuri. Kaasates tootearendusse tervislikke lisandeid, nii palju kui see maiustuste maailmas võimalik on, sai Saarepiiga šokolaadi teiseks lisandiks valitud naturaalsed jõhvikad ja seda külmkuivatatud kujul, tänu millele on säilinud marjade iseloomulik lõhn, maitse ja toiteväärtus. Jõhvikas on marjadest üks kasulikumaid. Näiteks aitab see võidelda südame- ja veresoonkonnahaigustega. Mineraalainetest sisaldab jõhvikas olulisel määral kaaliumit, fosforit, magneesiumit ja kaltsiumit, kuid eriti väärtuslikuks teeb jõhvika selle kõrge raua- ja joodisisaldus. Saarepiiga ei sisalda säilitusaineid, asovärve ega osaliselt hüdrogeenitud rasvu ning on valmistatud Rainforest Alliance sertifitseeritud kakaost.

Eesti Parim Magustoit 2022 on Balbiino Smuutike mustika-vaarika sorbett. Võrreldes koorejäätisega on tegu kergema alternatiiviga – toode sisaldab vähem kaloreid, on rasvavaba ja sobib ka veganitele. Smuutike koostises on 40% mustikaid ja vaarikaid. Tootes kasutatud mustika-vaarika püree on 100% naturaalne, lõhna- ja maitseaine vaba, samuti ei ole kasutatud värvaineid.

Eesti Parim Lastetoit 2022 on SALVESTi Ökoloogiline toortatraroog veiselihaga sarjast Põnn. Uus ökoloogiline toortatraroog veiselihaga on valminud kodumaisest mahedalt kasvanud toortatrast ja veiselihast. Sellele on lisatud ka ökoloogilisi köögivilju ning maitsetaimi. Toortatra kasutus lastetoidus on Eesti turul esmakordne ning ainulaadne. Toortatar sisaldab elutähtsaid mineraalaineid ja vitamiine, karotenoide, ensüüme, kiudained ja mikroelemente ning on lisaks ka gluteenivaba.

Järgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine, kus võistlevad 57 toodet ja kuldmärkide jagamine ehk selgitatakse välja Eesti Parim Toiduaine 2022, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2022. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid.

 

Kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väike-ettevõttelt 2022 jagatakse neli kuldmärki ning valitakse välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väike-ettevõttelt 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väike-Ettevõttelt 2022.

 

Konkursi hindamiskomisjoni kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu.

 

Kokku osales tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 20. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.

 

Toodete pildid: https://bit.ly/3qw7PAH

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

https://toiduliit.ee/tegevused/parim