Eeloleval nädalavahetusel, 6.–7. juulil toimub juubelilaulupidu „Minu arm“. Nagu traditsiooniks saanud, on ka sel aastal laulupeol Eesti toidu ala, kus saab nautida eestimaiseid maitseid ning küsida teavet avatud talude päeva kohta. 

Eesti toidu ala laulupeol

Eesti toidu alal on väljas toiduvaldkonna esindusorganisatsioonid ning kohaliku toidu pakkujad. Külastajad saavad tutvuda eri piirkondade maitsetega ning nii suuremate kui ka väiksemate toidutootjate toodanguga. Eesti toidu alalt võib saada ka inspiratsiooni puhkuse sisustamiseks, sest tutvustatakse nii avatud talude päeva kui ka Eesti toidutee võimalusi.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu kaubamärk Ehtne Talutoit koondab enda alla suurt hulka toidupakkujaid, kellest paljud on kohal ka laulupeol. Ehtsa Talutoidu telkides pakuvad hõrgutisi Minna Sahver, kelle põhikaup on marmelaadid, Maheleib oma pagaritoodetega, Kasekunst kasesiirupitega ning Tõrvaaugu Mahe talu, kes võtab kaasa erinevaid tatrast valmistatud tooteid. Juustusõbrad leiavad endale meelepärast Üvasi Talu ja Kalamatsi Meierei käest, kes pakuvad kitsepiimast juuste, ning Männiku Piimalammaste juurest, kelle sortimenti kuuluvad lambapiimast valmistatud juustud ja jogurt. Mett saab osta Puhkani ja Poegade ning Puusepa Mesindustalu käest, lihatooteid Rebasereinult ja juustupatse Delikatess Foodilt. Kohal on ka Dereku Burger, kes valmistab Saaremaa kohalikust toorainest burgereid ning müütab ka Muhu Liha lihatooteid.

                                                                                                          

 

Hiiumaa oli esimene Eestimaa paik, kes oma kohalikku toitu maitsete aasta programmis 2016. aastal tutvustas. Hiiumaa maitsed tulevad sel korral laulupeole süldi, hiiu viiuli ja mandilagaga. Lisaks pakutakse maitsta veel tunnustatud porgandi-astelpaju, kama- ja laktoosivaba kodujuustu-astelpaju magustoitu. Hiiumaised maitseid toovad laulupeole Hiidlaste Koostöökogu, Hiiu Kala, Hiiumaa Arenduskeskus, Hiiu Köök ja Pagar, Vaba Aed, Hiiu Gourmet, Hõbekala, Hiiumaa Turismiliit, Pähkli talu, Lepaniidi talu ja Õie Laksberg.

Seto toidust on juubelilaulupeol menüüs sõir ja mitmesugused pirukad ehk piirakud. Lisaks veel kodune leib haugikotletiga, kikkaseeneruug, seto pudõr suulliimiga, kodonõ limmonaat ja teised road. Seto toitu esitlevad Setomaa telgis traditsioonide hoidjad Sirje Kruusamäe ja Inara Luigas. Mõlemad on Setomaal toiduga tegelenud palju aastaid, mõlemad väärtustavad kohalikku toorainet ja pakuvad roogi ka Setomaal oma kohvikus.

Foto: Seto Küük ja Seto kostipäiv

Toiduliidu maitsed toovad laulupeole Farmi, Tere, Valio, Balsnack, Chaga, Auxner (Semujuice), Saarioinen (Mamma). Semu on kohal kosutavate naturaalsete nektaritega ning Chaga Healthi eestimaised looduslikud eliksiirid panevad peorahva poole kõrgemale laulma ja poole kaugemale tantsima. Valio Eesti pakub sel aastal maitsmiseks ja kaasaostmiseks uusi suvetooteid ning Mamma on muu seas esindatud oma Eesti parima toiduaine hõbemärkidega pärjatud toodetega. Lisaks pakub Balsnack Eesti toidu alal kodumaa armastatumaid snäkke.

Eesti toidu alal on esindatud ka Eesti Toidutee koostöös Maaeluministeeriumiga. Eesti Toidutee telgis saab 6. ja 7. juulil teha pilti spetsiaalselt üles seatud fotostuudios. Lisaks näitab leivategu Eesti Põllumajandusmuuseum, võitegu õpetab Eesti Piimandusmuuseum ja C. R. Jakobsoni Talumuuseum jagab sõirateokunsti. Samuti toimub õnneloos, mille peaauhind on külastus Eesti Toiduteel. Eesti Toidutee – südamega valmistatud eestimaised maitsed.

Koos avatud talude päeva telgiga, mis on lahti ka 4. ja 5. juulil, tutvustatakse suurepäraseid puhkusevõimalusi maal, aidatakse leida oma ihutalunikke ning jagatakse avatud talude päeva paberkaarte, mis muudavad talude külastamise 20. ja 21. juulil oluliselt lihtsamaks.

Kohtume peagi ja hoiame Eesti toitu au sees ka juubelilaulupeol!

Eesti toidu ala sündmus Facebookis