Helir-Valdor Seeder: Rosina-kohupiimakook

Kogus 8-le

3 kanamuna

1 pakk lahjat kohupiima

500 grammi hapukoort

1/2 pakki Juubeli tordipulbrit

3 spl tärkilist

1/2 klaasi suhkrut

1/2 pakki võid

Vaniljet

¾ klaasi rosinaid

 

 

 

 

Jüri Ratas: Metsaseenepirukas

Kogused on arvestatud ümmarguse lahtikäiva  koogivormi jaoks.

250g soolast muretaigent

500g metsaseeni (kukeseeni, puravike, pilvikuid või männiriisikaid)

Keskmise suurusega sibul

1 suur küüslauguküüs

Väike pakk vahukoort

250 riivjuustu

Eri värvi pisikesi tomateid

Peale tüümiani oks või basiiliku lehti

3 muna

Soola, pipart

 

Õhuke kiht muretainast vormi põhja. Vorm umbes 10-ks minutiks ahju, et põhi kergelt küpseks.

Sibul praadida, lisada pressitud küüslauk ja seened ning pannil kuumutada.

Kausis kloppida munad, lisada sool, pipar, riivitud juust ja vahukoor.  Ained segada omavahel.

Vormis olevale muretaignale lisada sibula-seene segu, peale kallata muna-juustu-vahukoore segu.

Eri värvi tomatid lõigata pikuti pooleks ja asetada segu sisse. Peale värsket  basiilikut või tüümiani või muud meelepärast.

Küpsetada umbes 25 minutit kuni taigna äär on kuldpruun.

 

 

 

 

Ivari Padar: böff ehk Tartarsteek

Kogus ühe inimese kohta

200 g veiseliha (välisfilee või tagaselg)
1 munakollane poolikus munakoores
1 pisike (punane) sibul
1 kuhjaga sl kappareid
1 kuhjaga sl peenestatud petersellilehti
1 kuhjaga sl viilutatud rohelisi täidetud oliive
1 väike marineeritud kurk või punapeet

Maitseained ja lauakastmed:
Sool, Cayenne’i pipar, must pipar, ketšup, Worchestershire’i kaste, oliiviõli, kange sinep, mädarõigas jms.

Lisandiks:
Võid, must ja valge leib, röstitud sai

 

 

Teet Soorm: koorene verivorsti-köögiviljavorm

Kogus 6-le

1 pakk (450 g) Rakvere ahjuõuntega verivorste lambasooles (uus toode, müügil al 01.okt 2014)

1 suur sibul

2-3 küüslauguküünt

¼ tšillikauna

150 g kõrvitsat

1 suur punane paprika

1 brokkoli, õisikuteks lõigatud

200 g kirsstomateid

1 suur õun

soola

pipart

suhkrut

50 g kõvemat juustu, laastudena (nt Valio Forte)

4 muna (nt Tallegg)

50 ml rõõska koort (nt Tere vahukoor)

praadimiseks rapsiõli (nt Olivia)

 

Puhasta ja tükelda köögiviljad suupärasteks kuubikuteks. Eelkuumuta pann ning prae sibulat, küüslauku ja tšillit aeg-ajalt segades umbes 5 minutit. Lisa ülejäänud  köögiviljad ja kõige viimasena poolitatud kirsstomatid ning prae kuni kõik komponendid on poolvalmis (krõmpsud), maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Määri ahjuvorm õliga ja laota verivorstid ühtlaselt vormi põhja. Tõsta praetud köögiviljad ühtlaselt verivorstidele. Klopi munad lahti, sega rõõsa koorega ning vala segu vormi. Kõige lõpuks kata vorm juustulaastudega. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja köögiviljad küpsed.

Nipp. Et sibulat oleks lihtsam koorida, pane see enne koorimist paarikümneks minutiks vette seisma.

Nipp. Kui soovid vürtsikamat vormirooga, lisa rohkem tšillit. „Jõulusema” maitse saamiseks võid lisada kaneeli, kardemoni, ingverit vmt.

 

 

Asso Lankots: Halvaaröstikad Leiburi röstist

Kogus 4-le

4 viillu Leiburi Rukkijahu Rösti

100 g halvaad

100 g vanilliga kohupiima

2 sl hapukoort

Näpuotsatäis kaneeli

Pirniviile (soovi korral)

 

Rösti 4 viilu Leiburi Rukkijahu Rösti. Murenda halvaa ning sega see kokku kohupiima ja hapukoorega, lias segades juurde kaneel. Serveeri röstitud saial (soovi korral aseta saiadele peale veel pirniviil)

 

 

Imre Sooäär: Kama-kohupiimavaht metsamarjadega

Kogus 4-le

Allikas: Postimees.ee

200g    “Farmi” koorene kohupiimakreemi loodusliku vanilliga

8tl        Kamajahu

1          apelsin  (riivitud koor ja mahl.)

200g    vahukoort 35%

3g        suhkrut

6tl        vahtrasiirupit

60 g     vaarikaid

60 g     mustikaid

60 g     kodus tehtud vaarikalikööri või Creme de Cassis mustasõstralikööri

4 tk      Taarapõllu talu mustika krõpse

4 tk      Taarapõllu talu vaarika krõpse

Väikseid mündilehti kaunistuseks.

 

 

Marineeri marjad marjalikööriga. Kui marjad on liiga hapud, lisa veidi vahtrasiirupit. Lase külmas seista. Riivi apelsini koor ja pressi mahl. Sega mahla ja apelsini koore juurde kamajahu ja kohupiimakreem. Vahusta koor noaotsatäie suhkruga. Sega õrnalt vahukoor kohupiima massi hulka, maitsesta vahtrasiirupiga. Aseta marineeritud marjad Martini- või veinibokaalidesse. Vala peale kohupiimavaht. Purusta näppude vahel kaunistuseks peale vaarika- ja mustikakrõpsud ning üks terve värske mari. Soovi korral kaunista väikese mündilehekesega.