Tänavune Parim Piimatoode on Farmi jogurtine toorpuder mustikate ja chia seemnetega, Parim Valmistoode Saarioinen Eesti Mamma kaera-õuna pannkoogid, Parim Pagaritoode Leiburi Röst kaerajuuretisega, Parim Magustoit Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis ning Parim Kaste Salvesti Vegan majonees.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul oli esimesel hindamispäeval konkurents tihe ja mitmed uued innovaatilised tooted üllatasid hindamiskomisjoni positiivselt. Näiteks tõi ta Parima Piimatoote tiitli pälvinud Farmi jogurtise toorpudru. „Tegu on Eesti turul täiesti unikaalse tootega, mis on mõeldud kiireks ja tervislikuks hommikusöögiks või vahepalaks. Tervislik toorpuder kombineerib suurepäraselt kodumaiste mustikate ning eksootiliste chia seemnete maitse ja tekstuuri,“ kommenteeris Potisepp.

Eelmisel aastal Parima Toiduaine tiitli võitnud Mamma pannkoogid tõestasid oma kõrget kvaliteeti ka sel aastal. „Kaera-õuna pannkoogid on ühtaegu nii maitsvad kui tervislikud – tootes on nisujahu asemel kasutatud kaerajahu ja kaerakliisid, mis muudavad selle väga kiudainerikkaks. Õun ja kaneel täiendavad pannkookide maitset ja moodustavad suussulava koosluse,“ sõnas Potisepp.

Parima Pagaritoote tiitli võitnud Leiburi kaerajuuretisega Rösti kohta ütles Potisepp, et tegu on kiudaine- ja valgurikka saiaga, mis on valmistatud ilma lisatud suhkruta. „Tootjad panevad suurt rõhku tervislikkusele ning Leiburi Röst on sellest hea näide. Toode pakub ka erilise maitseelamuse – selle mõnus soolakas maitse sobib igasuguste võileibade tegemiseks aga ka niisama röstituna nautimiseks,“ ütles ta.

Ka Parima Magustoidu kategooria võitnud Premia mango-passionvilja koorejäätis paistis silma oma vähendatud suhkrusisalduse poolest, ohverdamata seejuures imehead maitset. „Seda jäätist saab soojadel suvepäevadel süümepiinadeta nautida. Kõrged punktid on igati välja teenitud,“ kinnitas Potisepp.

Parima Kastme tiitli võitis Salvesti Vegan majonees. „Eesti tootjad on üha laiendanud veganitele sobivat tootevalikut. Lisaks sellele, et Salvesti majonees ei sisalda ühtegi loomset komponenti, on see eriline ka suure rapsiõli sisalduse poolest, mis teeb majoneesi mõnusalt kreemjaks ja siidiseks,“ sõnas Potisepp.

Sirje Potisepa sõnul jätkub täna hõbemärkidele kandideerivate toodete hindamine ning parimad tooted valitakse välja liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias. „Esimesel hindamispäeval saime proovida palju huvitavate maitsete ja suurepärase kvaliteediga tooteid. Usun, et ka teise päeva hindamised saavad olema võrdväärselt põnevad. Hindamiskomisjoni paneb kindlasti proovile lihatoodete kategooria, kus tuleb parim valida 21 toote hulgast,“ ütles Potisepp.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Toiduliidu juhataja, +372 50 46 547; See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

PRESSITEADE

 

Eesti Parima Toiduaine konkursil selguvad esimesed võitjad

Märtsis eriolukorra tõttu peatunud Eesti Parima Toiduaine konkurss saab uuesti hoo sisse. Täna ja homme viiakse läbi hindamised, kus valitakse eri kategooriate parimad tooted, mis edaspidi pakendil konkursi hõbemärki kanda saavad.

Tallinna Teeninduskoolis kogunev hindamiskomisjon valib täna võitjad piimatoodete, pagaritoodete, valmistoidu, kastmete ja magustoitude hulgast. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on esimesel hindamispäeval kõige tihedam konkurents piimatoodete kategoorias, kuhu esitati 18 toodet.

„Piimatoodete kategooria on läbi aastate väga populaarne olnud. Eestlased armastavad piimatooteid ja ettevõtted näevad palju vaeva, et tabijatele alatasa midagi uut ja põnevat pakkuda. Piimatoodete kategooria on äärmiselt mitmekesine – sel aastal on võistlustules näiteks toorpudrud, erinevad jogurtimaiused, kodu- ja sulajuustud,“ kommenteeris Potisepp.  

Kolmapäeval, 10. juunil tuleb komisjoniliikmetel anda hinnang liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias. Kõige tihedam rebimine käib lihatoodete vahel, kus selgub parim 21 toote hulgast.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Et täita valitsuse kehtestatud soovitusi inimeste kogunemise piirangute osas, on vähendatud komisjoni liikmete arvu üheksale. „Sel aastal on kõik asjad veidi teistmoodi, nii ka Parima Toiduaine konkurss. Hindamiskomisjon on küll väike, kuid tegu on äärmiselt hoolikalt valitud toiduvaldkonna tippekspertidega ning olen kindel, et nende valikut saab usaldada,“ sõnas Potisepp.

Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
Tel: +372 6 484 621
Mob: +372 50 46 547

 

 

 

PRESSITEADE
11.05.2020

 

Kui võtad kodus, siis võta vett vahele

 

Mais teeb Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit taas kampaaniat „Kui võtad, võta vett vahele“. Tänavu laiendab Liit sõnumit ning tuletab inimestele meelde, et alkoholi tarbides tuleks vett vahele võtta ka kodus, suvilas ja sõbra juures.

 

„Kui võtad, võta vett vahele“ on kampaania, mille eesmärgiks on muuta eestlased teadlikumaks oma alkoholi tarbimise harjumuste osas. Vee vahele võtmine aitab paremini piiri tunnetada ning annab inimesele vajaliku aja, et eelmise klaasikese mõju avalduda jõuaks ja saaks otsustada, kas järgmist klaasi tasub võtta.

 

„Eriolukorrast tulenevaid meetmeid juba leevendatakse ning inimesed veedavad üha rohkem aega õues. Seetõttu soovivad alkoholitootjad ja maaletoojad tuletada inimestele meelde vastutustundliku tarbimise põhimõtteid ajal, mil inimesed ilusat ilma hakkavad nautima ja eriolukorra lõppu kitsamas ringis tähistama,“ sõnab Liidu tegevjuht Triin Kutberg.

 

Tänavune kampaania toetab ka KUKU raadio Selge Grupijuhi liikumist. „Peale vee vahele võtmise on loomulikult veel mitmeid vastutustundliku tarbimise põhimõtteid. Selge Grupijuhi toetamine annab meile võimaluse paremini avada teisi teadliku alkoholitarbimise printsiipe nagu näiteks, et inimene ei tohi istuda rooli, kui ta on tarbinud alkoholi,“ selgitab Kutberg. Vastutustundlike alkoholitarbimise põhimõtetega on laiemalt võimalik tutvuda ka veebilehel www.vettvahele.ee

 

Tänaseks korraldab ATML juba viiendat kampaanialainet. Olulise panuse kampaaniasõnumi levimisse annavad ka Eesti juhtivad jaeketid – Prisma, Maxima, Aldar, ja COOP, lisaks CityAlko ja SuperAlko kauplused.

 

Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liitu, mis esindab suuremaid alkoholitootjaid ja maaletoojaid Eestis, kuuluvad Altia, Liviko, Pernod Ricard, Prike, Remedia, Tridens, Amber Distribution, CocaCola HBC, Estonian Spirit, Balmerk, Brown-Forman ja MOE.

 

Lisainfo:
Triin Kutberg
Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit
+372 550 3904

 

 

 

Sellest nädalast leiab kaupluselettidelt uue maitsva, eelkõige praadimiseks ja grillimiseks mõeldud 200 g pakendis MoSaaremaa prae- ja grilljuustu. Juust sobib kergeks lõuna- või õhtusöögiks nii praetuna kui ka otse pakist võetuna. Mugavat pakendit on võimalik avada ilma käärideta.

 

Selle suve grillipidude lahutamatu kaaslane on Mo Saaremaa grill- ja praejuust.

Mo Saaremaa grilljuust on valmistatud Saare-Muhu- Hiiumaalt varutud piimast ning toode on laktoosivaba.

Mo Saaremaa grilljuust on kefalotyri tüüpi juust. Juust on kõva, soolane, Kreeka  ja Küprose tüüpi intensiivse maitsega kergelt kriuksuva konsistentsiga.

Kasutusvõimalused

Pannil grillimiseks lõika toode diagonaalselt pooleks, kuumuta pannil väheses koguses õli ja grilli mõlemalt poolt 3-5 minutit, kuni juust on kuldpruun.
Jäta järelsoojusesse veel mõneks minutiks.

Juustu võid grillida ka kontaktgrillil, kuna kefalotyri tüüpi juust ei sula väga kergesti ning ei määri resti. Oluline on toode panna tugevasse kuumusesse, et tekiks koorik.

Mo Saaremaa grilljuust on sobilik kuumade juustvõileibade valmistamiseks ning suvise salati saad, kui lisad grillitud või grillimata juustukuubikutele köögivilju ning vinegrettkastme.

Kuna juust on soolane, sobivad lisandiks  ja maitse tasakaalustamiseks hapukad ja magusad lisandid. Serveeri koos salatiga või erinevate juustumooside ja kastmetega. Eriti hõrgu maitsekombinatsiooni saad kodumaiste pohlade, maasikate või mustikatega ning poolkuiva kodumaise õunaveiniga

Toode on saadaval Selveris, Coopis, Prisma, Maxima XXX, Kaubamaja, Stockmani ja Rimi kauplustes. Keskmine jaehind on sõltuvalt ketist ca 2,29

 

 Saaremaa Piimatööstus on suure kogemuste pagasi ja pikaajaliste traditsioonidega piimandusettevõte, mis kuulub Saare-, Hiiu- ja Muhumaa piimatootjatele. Ettevõtte peamine tegevus on piima kokkuost ning juustu ja või valmistamine.   Piimatootmise, müügi ja logistikaga on seotud ca 500 peamiselt saartel elavat inimest.

 

Lisainformatsioon:

Ruta Kallaspoolik

Turundus- ja ostujuht

Tel 51 02 613

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

 

 

 

 

 

Saaremaa Piimatööstus toob esimesena Eestis turule värske võipiima ning ehtsast võipetist valmistatud hapendatud peti

Pressiteade 27. aprill 2020

Alates aprilli lõpust lisandub Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa kaubamärgi alla kaks uut toodet. Eesti turul unikaalne värske võipiim Betti ning ehtsast võipetist valmistatud hapendatud pett. Saaremaa Piimatööstus on täna ESIMENE ja AINUKE, kes toodab 100% naturaalset võipiima ehk petti.

Eesti populaarsema päikesekollase Saaremaa või valmistamiseks lüüakse kokku Saare-, Hiiu- ja Muhumaalt varutud värske koor. Koor muutub vahustamise tagajärjel kreemiseks võiks ning koorest eraldub võipiim, mis ongi pett.
1 kg kuldse Saaremaa võiga kaasneb 1 liitrit maitsvat võipiima.

Parema maitseelamuse saamiseks oleme lisanud toodetesse killukese koort.  Me ei kasuta peti konsistentsi ning eripärase maitse andmiseks peti- ja valgupulbreid .

Valikus on kaks erinevat toodet.  Eestis esimene unikaalne värske võipett. Et tarbija ei ajaks toodet segamini täna tuntud hapendatud petiga, oleme toote nimetanud Bettiks. Tegemist on rõõsa tootega, mis sobib kohvile, pudru ja smuutide valmistamiseks ning toidukõrvaseks.

Samuti pakume naturaalset võipetti hapendatud kujul. Hapendatud toode sobib hästi janukustutajaks, marinaadidesse ning küpsetistesse.

Tooted on väherasvased ja kõrge valgusisaldusega.

Mo Saaremaa tooted on kenad ka väljastpoolt, kuna on pakendatud keskkonnahoidlikku purepakendisse, mis on valmistatud ainult taaskasutatavast materjalist. Pakendi ja korgi plastiku valmistamiseks on kasutatud Soome mändide puidujääkidest valmistatud õli. Samuti on pakend süsinikuneutraalne.  

 

Mo Saaremaa Betti ja hapendatud pett on jõudnud kõikidesse hästi varustatud kauplustesse. Tooted on  saadaval Rimis, Coopis ning Prismas ja Selveris alates maikuust. Keskmine jaehind on sõltuvalt poeketist umbes 0,95 eurot. 

 

                       Võipiim Betti

       MO Saaremaa hapendatud pett

 

Lisainformatsioon:

Ruta Kallaspoolik

Turundus- ja ostujuht

Tel 51 02 613

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.