Pressiteade, 11. august 2020

Eesti suurima joogitootja A. Le Coqi müügimaht kasvas esimesel poolaastal veidi, tõustes 54,4 miljonilt liitrilt 54,9 miljoni liitrini. Covid-19 pandeemiast tekitatud travel trade’i (müük sadamates ja laevadel) sektori 35% müügilanguse korvas jõuline 57% ekspordi kasv, mis moodustas poolaasta kogumüügist 24%. Sisemaa müügis langes üle kolmandiku Horeca sektori müük.

  1. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul ei jäänud ka nende ettevõte koroonapandeemiaga kaasnenud piirangutest puutumata. Kõige enam said pihta müük laevadele ja sadamatesse ning Horeca sektor, mis langesid esimesel poolaastal võrreldes mullusega pisut üle kolmandiku. Tulenevalt tekkinud olukorrast suunas ettevõte fookuse jõulisemalt välisturgudele, mis kompenseeris tekkinud müügilanguse. „Viimastel kuudel oleme teinud tugevat tööd ekspordi suunal ja saanud juurde nii uusi sihtriike kui ka kliente, mille tulemusena ekspordime täna ligi 50 riiki,” ütles Noop.

Ettevõtte peamine ekspordiartikkel on lahjad alkohoolsed joogid, long-drink’id ja õlu. „Kuna eriolukord sulges palju baare ja restorane kõikjal Euroopas, siis tõusis välismaal oluliselt poest ostetavate valmiskokteilide müük,” toob Noop välja müügikasvu põhjuseid. Ta lisas, et kokku müüs ettevõte Eestist välja esimesel poolaastal 13,3 miljonit liitrit (1330 merekonteineritäit) jooke. Ka eesootavad kuud tõotavad tulla ekspordis edukad. Juulis pandi teele ligi 300 konteineritäit jooke ja augusti mahudki liiguvad samas suunas. „Näis, mida toob sügis ning milliseks kujunevad selle aasta müügid lõplikult sisemaal ja travel trade’i segmendis, kuid usun, et kogu aasta tervikuna toob A. Le Coqile ekspordi osas väga hea tulemuse, mis aitab hoida meie müügimahte. Usun, et oleme tõusnud joogitööstuse suurimaks ekspordiettevõtteks Eestis,” ütles Noop

Koroonapandeemia ajal pööras A. Le Coq erilist tähelepanu toodete ohutusele. Kõik purgitooted läbivad tootmises täiendava UV-desinfitseerimise ja saavad peale hügieenilise fooliumkatte. Kate muudab tooted tarbijatele oluliselt turvalisemaks ja hoiab purgisuu täiesti puhtana. See samm on ka välisturgudel hästi vastu võetud ja loob A. Le Coqi purgitoodetele tihedas ekspordikonkurentsis mõningase eelise.

Lisainformatsioon:
Tarmo Noop
ASi A. Le Coq juhataja
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

 

Eesti Parim Toiduaine 2020 on Premia vähendatud suhkruga mango-passionvilja koorejäätis

Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis pälvis ka Parima Magustoidu Hõbemärgi. „Inimeste jaoks on tervislikkus üha olulisem, kuid selle nimel ei taheta ohverdada head maitset. Premia ongi valmis saanud suurepärase magustoiduga, mis sisaldab 40% vähem suhkrut kui teised samalaadsed tooted. Usun, et Premia on siin trendiseadja, näidates eeskuju, kuidas saavutada tervislikum magustoit pakkudes sealjuures hõrku maitseelamust,“ kommenteeris Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. 

Parim Lisandväärtusega Toit on Salvesti Presto ökoloogiline hernepüreesupp mündiga. „Omapärase maitsega mahehernestest püreesupp paistab oma kategooria toodetest selgelt esile. Tegu on madala kalorsusega, kuid kõrge valgu- ja kiudainesisaldusega 100% ökoloogilisest toorainest supiga, mis sobib ka taimetoitlastele. Huvitava maitsenüansi annab hernesupile münt,“ ütles Potisepp. 

Parim Mittealkohoolne Jook on Liviko Re-crafted Crafter`s Junibeer. „Junibeer on värskendav alkoholivaba käsitööjook, mis sobib suurepäraselt kuuma suvepäeva janukustutajaks. Joogi puhul on huvitav asjaolu, et selle valmistamine toimub nullkulu põhimõttel – tootes ei ole kasutatud lõhna- ega maitseaineid, vaid sellele iseloomulik maitse saavutatakse Crafter’s džinni destillatsioonis töödeldud kadakamarjade ekstrakti kasutamisel,“ sõnas Potisepp.                          

Parim Alkohoolne Jook Altia Eesti Saaremaa RHU Gin. „Tegu on värske ja aromaatse rabarberimaitselise džinniga, milles on heas tasakaalus kadakamarjade kargus ja rabarberi mahlakus. Gin annab magushapuka maitse ja sobib suurepäraselt  koktkosuurepäraselteilide valmistamiseks,“ kommenteeris Potisepp.

 

           

    

Rahva Lemmiku tiitli pälvis tihedas võistluses Puljong OÜ Koorene Bechamel kaste, mis sai Facebooki hääletusel üle 1100 poolthääle. „Kastmete valmistamine kodus on aeganõudev ja keeruline protsess. Pole siis ime, et paljud kodukokad eelistavad kasutada valmiskastmeid. Rahva Lemmiku tiitli võitiski Puljong OÜ koorene praekaste, mis sisaldab ainult kvaliteetseid tooraineid, maitseb justkui isetehtud, kuid valmib pakendist pannile valades vaid sekunditega,“ ütles Potisepp.

Hindamiskomisjon valis parimad välja ka piirkondlike väike-ettevõtjate toodete seast. Parim Toode Lõuna-Eesti väike-ettevõttelt on Siidrikoda OÜ ehedast õunamahlast pidupäevajook „Vahukass“. Parim Toiduaine Lääne-Eesti väike-ettevõttelt on smuutisegu Sume Red ettevõttelt Sume Green ning Parim Jook Tohi Distillery TOHI Nordic Dry Gin Cloudberry Mist. Parim Toode Virumaa väike-ettevõttelt on Moe OÜ pihlaka teraviljabrändi Handsa Sour Rowanberry. Parim Toiduaine Põhja-Eesti väike-ettevõtelt on ka Rahva Lemmiku tiitli võitnud Puljong OÜ Koorene Bechamel kaste. Parim Jook Põhja-Eesti väike-ettevõttelt on Punch Drinks’i suvine kokteil „Cucumber Spritz“.

 

 

„Kohalikud väike-tootjad näitavad iga aastaga üha paremat taset. Piirkondlikud väike-ettevõtted on eriti tugevad jookide valmistamises, milles kasutatakse kohalikke puuvilju, marju ja metsasaadusi ning katsetatakse uusi põnevaid maitseid. Tänu piirkondlikele tootjatele on meie kohaliku toidu ja joogi tootevalik äärmiselt mitmekesine ja rahuldatud saavad ka kõige nõudlikumate tarbijate ootused,“ sõnas Potisepp.  

Sellel aastal valiti eriauhinnana ka Kaupmeeste Lemmik - Punch Drinks’i suvine kokteil „Cucumber Spritz“ ja Tallinna Ettevõtlusameti eriauhind - "Be Active  Red Velvet" mustsõstra-mandli superfood toorbatoon ettevõttelt Be More Superfoods OÜ.

Sel aastal osales Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi hindamiskomisjon koosnes teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhtis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv. 

 

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Toiduliidu juhataja, +372 50 46 547; See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

PRESSITEADE

 

Eesti Parima Toiduaine konkursil selguvad esimesed võitjad

Märtsis eriolukorra tõttu peatunud Eesti Parima Toiduaine konkurss saab uuesti hoo sisse. Täna ja homme viiakse läbi hindamised, kus valitakse eri kategooriate parimad tooted, mis edaspidi pakendil konkursi hõbemärki kanda saavad.

Tallinna Teeninduskoolis kogunev hindamiskomisjon valib täna võitjad piimatoodete, pagaritoodete, valmistoidu, kastmete ja magustoitude hulgast. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on esimesel hindamispäeval kõige tihedam konkurents piimatoodete kategoorias, kuhu esitati 18 toodet.

„Piimatoodete kategooria on läbi aastate väga populaarne olnud. Eestlased armastavad piimatooteid ja ettevõtted näevad palju vaeva, et tabijatele alatasa midagi uut ja põnevat pakkuda. Piimatoodete kategooria on äärmiselt mitmekesine – sel aastal on võistlustules näiteks toorpudrud, erinevad jogurtimaiused, kodu- ja sulajuustud,“ kommenteeris Potisepp.  

Kolmapäeval, 10. juunil tuleb komisjoniliikmetel anda hinnang liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias. Kõige tihedam rebimine käib lihatoodete vahel, kus selgub parim 21 toote hulgast.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Et täita valitsuse kehtestatud soovitusi inimeste kogunemise piirangute osas, on vähendatud komisjoni liikmete arvu üheksale. „Sel aastal on kõik asjad veidi teistmoodi, nii ka Parima Toiduaine konkurss. Hindamiskomisjon on küll väike, kuid tegu on äärmiselt hoolikalt valitud toiduvaldkonna tippekspertidega ning olen kindel, et nende valikut saab usaldada,“ sõnas Potisepp.

Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja
Tel: +372 6 484 621
Mob: +372 50 46 547

 

 

Tänavune Parim Piimatoode on Farmi jogurtine toorpuder mustikate ja chia seemnetega, Parim Valmistoode Saarioinen Eesti Mamma kaera-õuna pannkoogid, Parim Pagaritoode Leiburi Röst kaerajuuretisega, Parim Magustoit Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis ning Parim Kaste Salvesti Vegan majonees.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul oli esimesel hindamispäeval konkurents tihe ja mitmed uued innovaatilised tooted üllatasid hindamiskomisjoni positiivselt. Näiteks tõi ta Parima Piimatoote tiitli pälvinud Farmi jogurtise toorpudru. „Tegu on Eesti turul täiesti unikaalse tootega, mis on mõeldud kiireks ja tervislikuks hommikusöögiks või vahepalaks. Tervislik toorpuder kombineerib suurepäraselt kodumaiste mustikate ning eksootiliste chia seemnete maitse ja tekstuuri,“ kommenteeris Potisepp.

Eelmisel aastal Parima Toiduaine tiitli võitnud Mamma pannkoogid tõestasid oma kõrget kvaliteeti ka sel aastal. „Kaera-õuna pannkoogid on ühtaegu nii maitsvad kui tervislikud – tootes on nisujahu asemel kasutatud kaerajahu ja kaerakliisid, mis muudavad selle väga kiudainerikkaks. Õun ja kaneel täiendavad pannkookide maitset ja moodustavad suussulava koosluse,“ sõnas Potisepp.

Parima Pagaritoote tiitli võitnud Leiburi kaerajuuretisega Rösti kohta ütles Potisepp, et tegu on kiudaine- ja valgurikka saiaga, mis on valmistatud ilma lisatud suhkruta. „Tootjad panevad suurt rõhku tervislikkusele ning Leiburi Röst on sellest hea näide. Toode pakub ka erilise maitseelamuse – selle mõnus soolakas maitse sobib igasuguste võileibade tegemiseks aga ka niisama röstituna nautimiseks,“ ütles ta.

Ka Parima Magustoidu kategooria võitnud Premia mango-passionvilja koorejäätis paistis silma oma vähendatud suhkrusisalduse poolest, ohverdamata seejuures imehead maitset. „Seda jäätist saab soojadel suvepäevadel süümepiinadeta nautida. Kõrged punktid on igati välja teenitud,“ kinnitas Potisepp.

Parima Kastme tiitli võitis Salvesti Vegan majonees. „Eesti tootjad on üha laiendanud veganitele sobivat tootevalikut. Lisaks sellele, et Salvesti majonees ei sisalda ühtegi loomset komponenti, on see eriline ka suure rapsiõli sisalduse poolest, mis teeb majoneesi mõnusalt kreemjaks ja siidiseks,“ sõnas Potisepp.

Sirje Potisepa sõnul jätkub täna hõbemärkidele kandideerivate toodete hindamine ning parimad tooted valitakse välja liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias. „Esimesel hindamispäeval saime proovida palju huvitavate maitsete ja suurepärase kvaliteediga tooteid. Usun, et ka teise päeva hindamised saavad olema võrdväärselt põnevad. Hindamiskomisjoni paneb kindlasti proovile lihatoodete kategooria, kus tuleb parim valida 21 toote hulgast,“ ütles Potisepp.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki.

Konkursi uudiseid saab jälgida siit: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

Lisainfo:
Sirje Potisepp
Toiduliidu juhataja, +372 50 46 547; See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

Sellest nädalast leiab kaupluselettidelt uue maitsva, eelkõige praadimiseks ja grillimiseks mõeldud 200 g pakendis MoSaaremaa prae- ja grilljuustu. Juust sobib kergeks lõuna- või õhtusöögiks nii praetuna kui ka otse pakist võetuna. Mugavat pakendit on võimalik avada ilma käärideta.

 

Selle suve grillipidude lahutamatu kaaslane on Mo Saaremaa grill- ja praejuust.

Mo Saaremaa grilljuust on valmistatud Saare-Muhu- Hiiumaalt varutud piimast ning toode on laktoosivaba.

Mo Saaremaa grilljuust on kefalotyri tüüpi juust. Juust on kõva, soolane, Kreeka  ja Küprose tüüpi intensiivse maitsega kergelt kriuksuva konsistentsiga.

Kasutusvõimalused

Pannil grillimiseks lõika toode diagonaalselt pooleks, kuumuta pannil väheses koguses õli ja grilli mõlemalt poolt 3-5 minutit, kuni juust on kuldpruun.
Jäta järelsoojusesse veel mõneks minutiks.

Juustu võid grillida ka kontaktgrillil, kuna kefalotyri tüüpi juust ei sula väga kergesti ning ei määri resti. Oluline on toode panna tugevasse kuumusesse, et tekiks koorik.

Mo Saaremaa grilljuust on sobilik kuumade juustvõileibade valmistamiseks ning suvise salati saad, kui lisad grillitud või grillimata juustukuubikutele köögivilju ning vinegrettkastme.

Kuna juust on soolane, sobivad lisandiks  ja maitse tasakaalustamiseks hapukad ja magusad lisandid. Serveeri koos salatiga või erinevate juustumooside ja kastmetega. Eriti hõrgu maitsekombinatsiooni saad kodumaiste pohlade, maasikate või mustikatega ning poolkuiva kodumaise õunaveiniga

Toode on saadaval Selveris, Coopis, Prisma, Maxima XXX, Kaubamaja, Stockmani ja Rimi kauplustes. Keskmine jaehind on sõltuvalt ketist ca 2,29

 

 Saaremaa Piimatööstus on suure kogemuste pagasi ja pikaajaliste traditsioonidega piimandusettevõte, mis kuulub Saare-, Hiiu- ja Muhumaa piimatootjatele. Ettevõtte peamine tegevus on piima kokkuost ning juustu ja või valmistamine.   Piimatootmise, müügi ja logistikaga on seotud ca 500 peamiselt saartel elavat inimest.

 

Lisainformatsioon:

Ruta Kallaspoolik

Turundus- ja ostujuht

Tel 51 02 613

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.