Pauligi kapitaliinvesteeringute üksus PINC investeerib Rootsi agrotehnoloogilisse idufirmasse OlsAro. Idufirma arendab uusi nisusorte, mis on vastupidavad sellistele kliimamõjutustele nagu sool, kuumus ja põud. Võrreldes tavapäraste meetoditega kiirendab OlsAro platvorm oluliselt taimede sordiaretust ja üks nende esimesi katsetusi, soolasele pinnasele vastupidav nisu, suurendas saagikust koguni 52%. Investeering aitab suurendada OlsAro jõupingutusi nii tehnoloogiliselt kui ka kaubanduslikult.

 

Kliimamuutuste kahjuliku mõju tõttu on praegust toidukriisi keeruline lahendada. Üha märkimisväärsem ja suurem osa maailma põllumaast on meretaseme tõusu, üleujutuste, põllumajanduse intensiivistumise, mittekestlike tavade jms tõttu soolaga saastunud. Seni on enim mõjutatud Aasia, Lähis-Ida, Lõuna-Ameerika ja Aafrika riigid. 

Nisu on toitumise nurgakivi kogu maailmas. Seega on kasulik aretada sorte, mis annavad raskemates tingimustes rohkem saaki ja parandavad seeläbi üleilmset juurdepääsu toidule. OlsAro aretatud nisu saaks kasvatada soolasel pinnal, mis jäetakse tavaliselt kuivaperioodide tõttu sööti. See võimaldaks põllumajandustootjatel oma tootmistsüklit veel ühe kasvuperioodi võrra täiendada. Esimesed katsed Bangladeshis on näidanud, et nisu saagikus kasvab 52%. 

„Nende tulemused on muljetavaldavad,“ ütleb PINCi juht Marika King. „Toiduga kindlustatus on tähtis meie kõigi jaoks ning OlsAro meeskond aitab leida lahendusi nisu ja tulevikus ka muude kultuuride kasvatusega seotud probleemidele. OlsAro pikaajaline teaduslik kogemus molekulaarbioloogias ning uudsed andmete ja tehisintellekti kasutamise viisid on OlsAro tugevaimad küljed ning ootame põnevusega, mida nende meeskond loob tulevikus.“ 

 

Toiduga kindlustatus mitmekesisuse ja tehisintellekti abil 

OlsAro on välja töötanud platvormi, mis aitab aretada uusi nisusorte kolm korda kiiremini kui tavapärased meetodid. Nende tehnoloogia põhineb üle kümne aasta kestnud uuringutel ja suure geneetilise mitmekesisusega nisukogul. Selle alusel leitakse omadused, mis on kohandatud karmimate kliimatingimuste jaoks, lämmastiku tõhususe suurendamiseks või isegi nisu toitainesisalduse parandamiseks. 

 

„Tänu meie tehnoloogiale, mis põhineb kümneaastasel uurimistööl, on meil harukordne võimalus ära kasutada tehisintellekti ja taimebiotehnoloogia edusamme, kaitsta oma intellektuaalomandit ja avaldada tõelist mõju üleilmsele toiduga kindlustatusele. See rahastus võimaldab meil laiendada oma tegevust ja suurendada jõupingutusi nii tehnoloogiliselt kui ka kaubanduslikult. Oleme uhked, et suurel investorite konsortsiumil on meisse usku ning nende kogemused ja võrgustikud aitavad meil oma eesmärke ellu viia“, ütleb OlsAro tegevjuht Elén Faxö

  

OlsArol on juba kaubandusleping Bangladeshiga ning samuti katsetatakse nende aretatud nisu praegu Pakistanis, Keenias, Omaanis ja Nepalis. Järgmisena võetakse sihikule Austraalia ja India, aga ka teised turud, kus suur osa põllumaast on soola tõttu kahjustatud. 

 

2,5 miljoni eurost investeerimisvooru juhtisid Future Food Fund ja PINC ning selles osalesid Agfunder, Flora Ventures ja Mudcake. Varem on OlsAro saanud toetust ettevõtetelt nagu GU Ventures, Vasa Angels ja Aventure. 

  

PINC 

PINC on Pauligi kapitaliinvesteeringute üksus, mis investeerib toidu tulevikuga seotud uutesse idufirmadesse. PINCi eesmärk on aidata Pauligil ettevõttena uueneda ja areneda ning parandada inimeste maitseelamusi ja planeedi kestlikkust. 

Paulig 

Paulig on rahvusvaheline toidu- ja joogiettevõte, mis arendab uut jätkusuutlikku toidukultuuri – sellist, mis on hea nii inimestele kui ka planeedile. Paulig pakub kõike maitsvat: Tex Mex, snäkid, kohvid, maailmaköögid ja maitseained. Ettevõtte kaubamärgid on Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco ja Zanuy. Paulig toodab ka kliendibrändi ja tööstusklientide tooteid. Pauligi müügitulu 2023. aastal oli ligikaudu 1,2 miljardit eurot. Paulig asutati 1876. aastal ja kuulub 100% Pauligi perekonnale. Ettevõttes töötab 2200 innustunud töötajat 13 riigis, kes kõik töötavad meie eesmärgi nimel, et elu oleks tulvil maitseid – For a life full of flavour. www.pauliggroup.com 

OlsAro 

OlsAro on Rootsi uuenduslik tehnoloogiline idufirma, mis keskendub lahendustele, mis aitavad lahendada kasvava rahvaarvu ja põllumaa vähenemisega seotud probleeme. OlsAro on välja töötanud otsegeneetikal põhineva sordiaretusplatvormi põllukultuuride täiustamiseks, alustades nisu vastupidavusest soolasele pinnasele. OlsAro murranguline lahendus võib kohalikele põllumajandustootjatele ühe kasvuperioodi juurde anda. OlsAro suurem eesmärk on kohandada oma tehnoloogiat mitmesuguste põllukultuuride jaoks, et lahendada probleeme, mis tulenevad kliimamuutuste mõjust viljakale maale. 

Pressikontaktid:  

​Margit Palm       

Pauligi Baltikumi kommunikatsioonijuht      

+372 5904 8554       

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.   

                                         

Toiduliit tunnustas juba 30. korda parimaid kodumaiseid toidutooteid, kuulutades Eesti Parim Toiduaine 2024 tiitli saajaks Tere AS uudse tofu vanillibatoonikese.

 

Aasta parimate toidutoodete auhinnad andsid Toiduliidu aastakonverentsil üle Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis, regionaalminister Madis Kallas, Toiduliidu juht Sirje Potisepp ja Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits.

 

Toiduliidu juht Sirje Potisepp tõi välja, et mitte keegi ei taju Eesti inimeste maitsemeelt paremini kui meie oma tootjad. „Toit üleüldiselt on pigem konservatiivne valdkond, kus maitsed ei muutu nii kiiresti. Tänu tihedale üleilmsele suhtlusele levivad teiste köökide road meile küll kiiremini, kuid need kohaldatakse siin kohalikule maitsemeelele – kasutades Eesti tooraineid ja tarbijate seas armastatud maitseid,“ rääkis Potisepp. „Traditsioonilise ja uudse ühendamine viib põnevate lahendusteni, mida ka meie juubelikonkursil nägime,“ lisas Toiduliidu juht.

 

„Just kodu lähedane ning tugev ja arenev toiduainetetööstus lisab igale riigile sitkust ja tugevust. Eesti toiduainetööstus – nii toidu kasvatajad kui tootjad – annab meile lisaks lemmikmaitsetele ka kindlustunnet, et Eesti toidujulgeolekuga on kõik korras,“ ütles Sirje Karis.

 

„Kohaliku toidu tootmine on meie jaoks väga oluline ning Eesti toit on osa meie rahva identiteedist. Saame uhked olla selle üle, et Eestis toodetud toit on puhas ning kvaliteetne," rääkis regionaalminister Madis Kallas. "Selle taga peituvad kohalike põllumeeste, tootjate ja kaupmeeste pingutused. Oluline on selle valdkonna tegijaid märgata ja tunnustada."

 

Hindamiskomisjoni esimees toiduteadlane Rain Kuldjärv märkis, et žürii töö oli väljakutsuv ja osa tootekategooriates eristas parimaid vaid kahe komakohaga punktivahe. Konkursi üldvõitjaks osutus Tere AS Deary tofu vanillibatoonike, mis taimse alternatiivina on sarnane tavapärastele kohukestele. Komisjon tõi esile tofuga saavutatud piimatootele sarnast ja suurepärast maitset, samuti valmistamist GMO-vabast sojast ja jätkusuutliku pakendimaterjali kasutamist.

 

Lisaks jagati konkursi kuldmärgid veel kolmes kategoorias. Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks tunnistati Kadarbiku Köögivilja hapendatud peakapsa kimchi. „Lisandväärtusega toidutoodete all peame silmas selliseid, mis sisaldavad tervist toetavaid komponente. Selle kategooria võidutoode on välja töötatud koostöös Eesti teadlastega ja sisaldab karbis üle miljardi elusa piimhappebakteri. Lisaks on maailmaköögist tuntud roog kohandatud Eesti tarbijate maitsemeelele – põhitooraineks on kohalik peakapsas, nuikapsas ja porgand,“ täpsustas Kuldjärv.

 

Ta rõhutas, et kõhutervist toetavate hapendatud toodete võidukäik on nii maailmatrendidele kui tänavusele konkursile iseloomulik – fermenteeritud tooted said auhindu ka hõbemärkide ja parimate piirkondlike toodete väljaselgitamisel. Teise suurema trendina tõi ta välja kvaliteetsete valmistoitude populaarsust, mis tänapäevase kiire elutempoga haakub.

 

Eesti parima mittealkohoolse joogi tiitli pälvis A.Le Coqi Aura kirsi-banaani-mango supersmuuti odravõrsetega ning  alkohoolse joogi kuldmärk läks Saku Õlletehase Saku on Ice ploomimaitselisele õllele. „Smuuti esindab tänavusel konkursil laiemalt silma jäänud kiireks tarbimiseks mõeldud suunda – väike pakend, mugav kasutada toitvaks vahepalaks. Võitnud õllejoogis on ülimalt õnnestunud õlle ja ploomi maitsete tasakaalus kombinatsioon – vastab igati praegusele trendile, mille kohaselt kiputakse eelistama pigem lahjemaid ja mitte nii tugevate maitsetega alkoholijooke,“ kommenteeris žürii esimees.

 

Konkursile Eesti Parim Toiduaine 2024 said toiduainetööstused esitada uusi Eestis toodetud tooteid, mis on turule tulnud 2023. aasta jooksul.  Kokku kvalifitseerus konkursile 148 toodet. Tooteid hindas toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon.

 

Lisaks neljale kuldmärgi saajale selgitati konkursi käigus 11 hõbemärkide  saajat ehk iga tootekategooria parimad, samuti Eesti väikeettevõtete parimad toidutooted piirkonniti. Eesti Parima Toiduaine 2024 konkursil jagati välja ka järgmised eriauhinnad: tiitli Eripärane Toode sai Crafter’s Gin Sensory Potions kinkekarp (Liviko AS), Lemmik Vegantooteks sai ökoloogiline fermenteeritud küüslauk (Vinkymon OÜ), Kaupmeeste Lemmikuks osutusid kaera-apelsinipannkoogid  (Saarioinen Eesti OÜ), Meedia Lemmikuks PÕNN ökoloogiline kuivatatud ploomi püree (Salvest AS) ning Tallinna eriauhinna pälvis taimne pasteet musta trühvliga (OÜ Vegestar). Rahva Lemmik valiti sotsiaalmeedia hääletusel, kus suurima häältesaagi kogus Taneli klassikaline majonees (Tang OÜ).

 

Toiduliidu korraldatav Eesti parima toiduaine valimine sai alguse 1994. aastal, toimudes tänavu juba 30. korda.

 

Eesti Parim Toiduaine 2024 konkursi kuldmärkide saajad

 

Eesti Parim Toiduaine 2024 on Tere AS Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike. Taimse kohukese puhul annab piimatootele sarnase maitse tofu, katteks mõnusalt krõmpsuv veganšokolaad. Ka toiteväärtuse ja valgu sisalduse poolest on taimne kohuke võrdväärne tavapäraste kohukestega. Toodet disainides on igas mõttes läbivaks märksõnaks olnud jätkusuutlikkus. Batoonikesed on valmistatud Euroopas kasvatatud GMO-vabast sojast ja sisaldavad rohkelt valku. Ka pakendatud on nad jätkusuutlikusse pakendisse – tegu on monomaterjaliga, mis on valmistatud 50% ulatuses taaskasutatud materjalist.

 

Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2024 on Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi. Kui tavaliselt valmistatakse kimchi’t hiina kapsast, siis Kadarbiku kimchi on valmistatud eestimaisest peakapsast, uudsena on kasutatud toote koostises nuikapsast. Toode on kuumtöötlemata ja sisaldab elusaid piimhappebaktereid, kiudaineid ja C-vitamiini. Kadarbiku kimchi on välja töötatud koos TFTAK toiduteadlastega. Fermenteeritud ehk lihtsamini öeldes hapendatud tooted koguvad maailmas üha enam populaarsust nii maitse kui tervislikkuse tõttu. Ühes karbis kimchi’s on üle miljardi piimhappebakteri.

 

Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2024 on A.Le Coq AS Aura kirsi-banaani-mango odravõrsetega supersmuuti. Mahedamaitseline smuutijook odravõrsemahlaga on kõrge kiudainesisaldusega ja sellele on lisatud C-vitamiini. Smuutijoogi mahlasisaldus on 96%, sellele ei ole lisatud säilitusaineid ega suhkrut. Aseptilise villimisliini abil on toode pakendatud steriilses keskkonnas kartongpakendisse, mis kaitseb jooki valguse ja õhu eest ning tagab hea säilivuse. Pakend on valmistatud peamiselt taastuvatest materjalidest ja seda on lihtne taaskasutamise jaoks sorteerida.  Toode sobib ka veganitele.

 

Eesti Parim Alkohoolne Jook 2024 on Saku Õlletehas AS Saku on Ice Päikseline Ploom. Ploomi maitse on õllejookide turul unikaalne ja toode pakub põnevat maitsete tasakaalu: ühelt poolt iseloomustab jooki kollase ploomi kergelt magus ja mahlane mekk, teisalt õllemaitse, mis lisab värskendavat kargust. Õllejookide kategoorias on uudne ka pakend: 0,33 L sleek purk, mis  aitab pikendada toote säilivust. Tegemist on kerge õllejoogiga, mille alkoholisisaldus on 4,0% VOL.

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Toiduliidu juhataja

Mob: +372 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

Pressiteade 20.03.2024

 

20.03.2024 selgitati Eesti Parima Toiduaine juubelikonkursil 2024. aasta parimad toiduained piimatoodete, puu- ja köögiviljatoodete, valmistoitude, magustoitude ja muude toodete kategoorias.

 

Kõige tihedam oli hindamisel olnud toodetest konkurents valmistoitude ja magustoitude alal, varasemast tagasihoidlikumalt olid tootjad üles seadnud piimatooteid.

 

„Tiheda konkurentsisõelaga valmistoidud on tänapäeval väga kvaliteetse koostisega, pigem kodusest menüüst tuntud road, pakkudes maitsvat ja toitvat alternatiivi ise söögivalmistamisele. Tundub, et ka köögiviljade eelistamise soovitused tervisliku toitumise eestkõnelejatelt hakkavad tasapisi tarbijate maitsemeeles väljenduma – näiteks nii lillkapsas kui teised köögiviljad olid valmistoitude koostises populaarsed,“ toob hindamiskomisjoni esimees toiduteadlane Rain Kuldjärv välja. Ta lisab, et sel aastal kandideeris väga palju erinevaid pannkooke, mis on ready-to-go lahendusena ehk mõeldud ka külmalt söömiseks. Ka valmistoodete kategooria võitjaks osutusid just pannkoogid.

 

Viimaste aastate iseloomuliku trendina märgib Kuldjärv ka fermenteeritud ehk tavakeeli hapendatud toodete populaarsust. „Lisaks kiudainetele on nüüd üha rohkem silma hakanud ka näiteks elusate piimhappebakteritega rikastatud toiduained. Tarbijate nõudlus on kasvanud kõhutervist toetavate toodete järele. Ka auhinna noppinud köögiviljatoode kimchi ning keefirijook iseloomustavad seda suunda, samuti nisujahuvabad pannkoogid,“ kommenteerib toiduteadlane.

 

Piimatoodete seas oli sel aastal populaarne keefir erinevate põnevate maitsetega, mille seast kujunes ka tänavune võidutoode. „See, et keefirijoogile on lisatud Tartu teadlaste avastatud ja põhjalikult uuritud probiootikumi, teeb tootest põneva kombinatsiooni,“ lisab Kuldjärv.

 

Tema sõnul oli konkurents äärmiselt tihe ka magustoitude kategoorias. „Siin domineerisid jäätised, kus on lettidele tulnud palju erinevaid põnevaid maitseid ja juba tuntud toodete uuendusi. Enim sai komisjonilt siiski punkte tofust tehtud batoonike, mis on huvitav taimne alternatiiv piimapõhisele kohukesele ja väga hea maitsega,“ ütleb Kuldjärv.

 

Hindamispäevale tagasi vaadates toob komisjoni esimees välja üleüldisema kiirele eluviisile orienteeritud toiduvaliku. „Kimchid, kastmed, keefirijoogid, valmistoidud, püreed – hakkas silma, et suur hulk konkursile esitatud tooteid võimaldavad kiiret nii-öelda jooksu pealt tarbimist – on väiksemates pakendites, mugavalt taassuletavad, kiirelt ampsatavad, tihti tarbitavad ka külmalt. Aga samas on rõõm tõdeda, et järeleandmisi ei ole seejuures tehtud tervise poolelt, vaid tooted on samas ka järjest funktsionaalsemad ning pööravad tähelepanu tervislikule toitumisele,“ kommenteerib Kuldjärv tänapäevase elustiili mõju toidutoodetele.

 

Tänasel konkursipäeval selgusid järgmised võidutooted: Eesti Parim Piimatoode 2024 – Tere AS Hellus mango-aprikoosi-avokaado keefirijook, Eesti Parim Köögiviljatoode 2024 - Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi, Eesti Parim Valmistoit 2024 - Saarioinen Eesti OÜ kaera-apelsinipannkoogid, Eesti Parim Kaste 2024 - Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa juustukaste, Eesti Parim Puuviljatoode 2024 - Salvesti PÕNN Ökoloogiline kuivatatud ploomi püree, Eesti Parim Magustoit 2024 - Tere AS Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike, Eesti Parim Lastetoit 2024 - Salvesti PÕNN Ökoloogiline teraviljapuder piima ja puuviljadega.

 

Homme selguvad 2024. aasta Eesti parimad toiduained muuhulgas liha-, kala-,  pagari- ja kondiitritoodete kategoorias. Konkursi üldvõitja ehk Eesti Parim Toiduaine 2024 selgitatakse järgmises etapis ja kuulutatakse välja 16. aprillil.

 

Eesti Toiduliidu korraldatava iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega.

 

Lisainfo konkursi Eesti Parim Toiduaine 2024 hõbemärkide võitjatest

 

Eesti Parim Piimatoode 2024 on Tere AS toodetud Hellus mango-aprikoosi-avokaado keefirijook.  Tartu teadlaste avastatud Lactobacillus fermentum ME-3-ga Helluse sarja tooted sisaldavad ainukest probiootikumi maailmas, millel on korraga kaks toimet – see mõjub hävitavalt kahjulikele mikroobidele ja kasulikult organismile. Mango-aprikoosi-avokaado keefirijook on pakendatud koostöös Estiko-Plastariga kaasahaaravasse pakendisse, mis on pilkupüüdev tarbijale ja edendab pakendite ringmajandust.

 

Eesti Parim Köögiviljatoode 2024 on Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi. Kui tavaliselt valmistatakse kimchit hiina kapsast, siis Kadarbiku kimchi on valmistatud eestimaisest peakapsast, uudsena on kasutatud toote koostises nuikapsast. Toode on kuumtöötlemata ja sisaldab elusaid piimhappebaktereid, kiudaineid ja C-vitamiini. Kadarbiku kimchi on välja töötatud koos TFTAK toiduteadlastega. Fermenteeritud ehk lihtsamini öeldes hapendatud tooted koguvad maailmas üha enam populaarsust nii maitse kui tervislikkuse tõttu. Ühes karbis kimchis on üle miljardi piimhappebakteri.

 

Eesti Parim Valmistoit 2024 on Saarioinen Eesti OÜ kaera-apelsinipannkoogid. Mamma valmistoitude sarja kuuluvad kaera-apelsinipannkoogid on valmistatud kaerajahust, -kliidest ja Kreeka jogurtist, millesse on lisatud aromaatset apelsinipüreed.  Pannkookidesse on lisatud inuliini, mis aitab hoida täiskõhutunnet ning mõjutab positiivselt soolestiku mikrofloorat, muutes toote kiudaineallikaks. Valmistoit on välja töötatud koos TFTAK toiduteadlastega. Fitlap soovitusega toode sisaldab võrreldes tavapäraste koduste pannkookidega vähem kaloreid − vaid 129 kcal 100 g kohta.

 

Eesti Parim Kaste 2024 on ️Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa juustukaste, mille näol on tegemist sulatatud juustu vedela versiooniga. Kuna toode on analoogidest vedelam, pole vaja täiendavalt lisada koort või muud vedeldajat, teisalt tagab kreemine koostis selle, et ka toidu paksendamiseks pole vaja lisajahu või -tärklist. Mo Saaremaa juustukaste on mugavas korgiga taassuletavas pakendis valmiskaste, mis sobib kasutamiseks nii külmana kui ka kuumutatuna.

 

Eesti Parim Puuviljatoode 2024 on Salvesti PÕNN Ökoloogiline kuivatatud ploomi püree, mis sobib nii lastele kui ka vahepalaks täiskasvanutele.  Põnni uus püree sisaldab ainult rangelt kontrollitud ökoloogilist toorainet, sinna ei ole lisatud suhkrut ning toode on gluteeni- ja laktoosivaba. Imikutele soovitatakse seda peale 4. elukuud.  Uus püree on puhta maitsega, sellesse pole lisatud teisi püreesid ning kuivatatud ploomi kasutus Põnni püreedes on esmakordne.

 

Eesti Parim Magustoit 2024 on Tere AS Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike. Taimse kohukese puhul annab piimatootele sarnase maitse tofu, katteks mõnusalt krõmpsuv veganšokolaad. Ka toiteväärtuse ja valgu sisalduse poolest on taimne kohuke võrdväärne tavapäraste kohukestega. Toodet disainides on igas mõttes läbivaks märksõnaks olnud jätkusuutlikkus. Batoonikesed on valmistatud Euroopas kasvatatud GMO-vabast sojast ja sisaldavad rohkelt valku. Ka pakendatud on nad jätkusuutlikusse pakendisse – tegu on monomaterjaliga, mis on valmistatud 50% ulatuses taaskasutatud materjalist.

 

Eesti Parim Lastetoit 2024 on Salvesti PÕNN Ökoloogiline teraviljapuder piima ja puuviljadega. Toode on kõrge piimasisaldusega (30%), koduse maitsega kaerahelbeid täiendab Põnni toodete sortimendis esmakordselt kasutatud nisumanna ning pudrule lisavad puuviljasust banaani- ja virsikupüree. Kõik Põnni lastetoidud on valminud koostöös lastearst Reet Raukasega. Hea une puder sobib hästi beebidele pärast 6ndat elukuud ning on suurematele lastele mõnusaks vahepalaks.

 

 

 

Pressiteade 22.03.2024

 

Eesti Parima Toiduaine konkursi komisjon hindas kahe päeva jooksul ligikaudu sadat uut kodumaist toodet ja selgitas välja iga toidukategooria võitjad, mis lähevad püüdma parima toiduaine tiitlit. Eile selgusid konkursi hõbemärkide jagamisel 2024. aasta parim liha-, kala-, pagari- ja kondiitritoode.

 

Hindamiskomisjoni esimehe toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul oli kõige tihedam konkurents traditsiooniliselt lihatoodete seas. „Torkas silma, et tootearendus on seotud palju maailmatrendidest tulevate ideedega, näitena võib tuua kohalikud salaami ja chorizo vorstid või Caesari marinaadi ja barbeque kastme kasutamise. Domineeris kanaliha, kuid tugevalt olid esindatud ka sealihatooted, erinevad grillvorstid ja eestlaste seas armastatud pasteet,“ ütles Kuldjärv.

 

Ta lisas, et suund on üha väiksematele pakenditele: „Pakendid on väiksemad ja toote ümber tihedamalt, samuti on märgitud info, milliste jäätmete hulka need sorteerida“.

 

Põnevaid maitsekombinatsioone on leiutatud ka kalatoodete populariseerimiseks. „Ka siin näeme trendi väiksemate portsjontoodete suunas, mida on mugav kiirelt valmistada ja tarbida − näiteks burgerid ja nagitsad. Populaarsete kananagitsate pealt on võetud idee teha kalanagitsad, et panna ka lapsed rohkem kala sööma,» sõnas toiduteadlane.

 

Pagaritooteid iseloomustas hindamiskomisjon märksõnadega „tervislikkus ja kvaliteet käsikäes“. „Tooted sisaldavad kiudaineid ja idandatud terasid. Ka siin on hapusaia ja baguette’i näol näha maailmatrendide mõju, samas vastukaaluks esineb ka kodumaisuse ja traditsioonide austamist – näiteks on välja töötatud rukkileib idandatud teradega kultuuripealinn Tartu auks,“ ütles komisjoni esimees.

 

Kondiitritoodete ehk maiustuste osas tõi Kuldjärv välja suundumuse väiksematele portsjonitele − tarbijad tahavad osta korraga väiksemaid koguseid. „Üheltpoolt vähendab see raisku minemise, teisalt ületarbimise ohtu,“ nägi Kuldjärv positiivseid külgi ja lisas, et maiustuste puhul on endiselt peamine kõrge kvaliteet ja maitsemeeltele pakutav nauding. Tema sõnul võib maiustusi süüa vähem, ent need peavad olema kõrge kvaliteediga. Kvaliteedimärgi tõi žürii esimees välja ka võidutoote puhul: „See kodumaine kummikomm on põneva kujundusega vegan toode, suurepärane asendus välismaistele kommidele“.

 

Toiduliidu juht Sirje Potisepp võttis 2-päevase hindamismaratoni kokku tänusõnadega komisjonile. „Hindamine on vastutusrikas ja toodetel sageli väga väikesed vahed, hindajatöö pole sugugi kerge,“ märkis Potisepp ja tunnustas komisjoni liikmeid pikkade tööpäevade eest. „Meie juubelikonkurss on siiski alles poolel teel – järgmisel nädalal toimub põnev väikeettevõtete voor, siis Rahva Lemmiku valimine ning lõpuks selguvad kuldmärgiste saajad,“ lisas ta.

 

Teisel hindamispäeval said parima toote tiitli järgmised toiduained: Eesti Parim Kalatoode 2024 - Saare Kala Tootmine OÜ Forellivardad köögiviljadega punases marinaadis, Eesti Parim Lihatoode 2024 – Lunden Food OÜ seamaksapasteet, Eesti Parim Pagaritoode 2024 - Fazer Eesti OÜ baguette röstsibulaga, Eesti Parim Kondiitritoode 2024 - Orkla Eesti AS Kalev KUMMIKAD vegan kummikommide segu.  

 

Esimesel hindamispäeval jagati hõbemärgid piima-, köögi- ja puuviljatoodete, valmistoitude, magustoitude ja muude toodete kategoorias. Kokku tunnustas hindamiskomisjon hõbemärgiga 11 toodet, mis lähevad Eesti Parima Toiduaine üldvõitu püüdma. Eesti Parim Toiduaine 2024 selgub 16. aprillil, rahvas saab oma lemmiku valida 3.-9. aprillil Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel.

 

Eesti Toiduliidu korraldatava iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega.

 

 

Konkursi Eesti Parim Toiduaine 2024 hõbemärkide võitjad

 

21.03 hindamispäeval hõbemärgi saanud tooted

 

Eesti Parim Kalatoode 2024 on Saare Kala Tootmine OÜ Forellivardad köögiviljadega punases marinaadis. Need on vikerforellifilee vardad köögiviljadega, mis valmis kohe grillimiseks. Kiireltvalmivaid forellivardaid on lihtne ja mõnus nautida nii tegusal argipäeval kui ka hetkedel, mil pere või sõbrad on koos. Punane marinaad lisab hoolega valitud forellitükkidele veidi särtsakust.

Eesti Parim Lihatoode 2024 on Lunden Food OÜ seamaksapasteet. Pasteet valmib väga koduselt, maks ja köögiviljad praetakse pannil, kus need pruunistuvad ja tootele väga mõnusa koduse maitse annavad. Chef Lundéni seamaksapasteet on kreemja konsistentsiga, loomulikult tehtud ehtsa võiga ning ei sisalda ei säilitus- ega ka lisaaineid. Toode on laktoosivaba. Toode on väikeses käepärases karbikeses. Kui kogu toodet korraga ära ei tarbi, on see võimalik kartongist ümbrisega uuesti sulgeda ning külmkappi panna. Kartongist ümbris on asendus plastikust kaanele.

Eesti Parim Pagaritoode 2024 on Fazer Eesti OÜ baguette röstsibulaga. Pikalt kääritatud nisutaignast käsitsi valmistatud baguette’ile annab võrratu maitse röstitud sibul ning puisteks kasutatud seemnete ja maitseainete segu. Toode on kuldpruuni krõbeda koorikuga ja sellel on eriline keeruga vorm. Uudse maitsekooslusega baguette sobib hästi erinevate roogade kõrvale või ka suupisteks koos tavalise taluvõi, toorjuustu või prosciutto singiga.

 

Eesti Parim Kondiitritoode 2024 on Orkla Eesti AS Kalev KUMMIKAD vegan kummikommide segu. Lõbusate emotikonide kujulised vegan kummikommid on kõrge, 29% mahlasisaldusega. Kommid on želatiini- ja säilitusainete vabad, ei sisalda asovärve ning nende tootmisel on kasutatud sertifitseeritud suhkrut ja RSPO palmiõli. Sobilikud ka taimetoitlastele. Uudsesse kummikommide sarja kuuluv toode on kategooria keskmisest madalama suhkru- ja energiasisaldusega. Pakendist leiab kolm erinevat mahlast maitset − õuna, virsiku ja vaarika maitsega kommid.

 

20.03 hindamispäeval hõbemärgi saanud tooted

 

Esimesel hindamispäeval kuulutati välja järgmised võidutooted: Eesti Parim Piimatoode 2024 – Tere AS Hellus mango-aprikoosi-avokaado keefirijook, Eesti Parim Köögiviljatoode 2024 - Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi, Eesti Parim Valmistoit 2024 - Saarioinen Eesti OÜ kaera-apelsinipannkoogid, Eesti Parim Kaste 2024 - Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa juustukaste, Eesti Parim Puuviljatoode 2024 - Salvesti PÕNN Ökoloogiline kuivatatud ploomi püree, Eesti Parim Magustoit 2024 - Tere AS Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike, Eesti Parim Lastetoit 2024 - Salvesti PÕNN Ökoloogiline teraviljapuder piima ja puuviljadega.

 

Eesti Parim Piimatoode 2024 on Tere AS toodetud Hellus mango-aprikoosi-avokaado keefirijook.  Tartu teadlaste avastatud Lactobacillus fermentum ME-3-ga Helluse sarja tooted sisaldavad ainukest probiootikumi maailmas, millel on korraga kaks toimet – see mõjub hävitavalt kahjulikele mikroobidele ja kasulikult organismile. Mango-aprikoosi-avokaado keefirijook on pakendatud koostöös Estiko-Plastariga kaasahaaravasse pakendisse, mis on pilkupüüdev tarbijale ja edendab pakendite ringmajandust.

 

Eesti Parim Köögiviljatoode 2024 on Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi. Kui tavaliselt valmistatakse kimchit hiina kapsast, siis Kadarbiku kimchi on valmistatud eestimaisest peakapsast, uudsena on kasutatud toote koostises nuikapsast. Toode on kuumtöötlemata ja sisaldab elusaid piimhappebaktereid, kiudaineid ja C-vitamiini. Kadarbiku kimchi on välja töötatud koos TFTAK toiduteadlastega. Fermenteeritud ehk lihtsamini öeldes hapendatud tooted koguvad maailmas üha enam populaarsust nii maitse kui tervislikkuse tõttu. Ühes karbis kimchis on üle miljardi piimhappebakteri.

 

Eesti Parim Valmistoit 2024 on Saarioinen Eesti OÜ kaera-apelsinipannkoogid. Mamma valmistoitude sarja kuuluvad kaera-apelsinipannkoogid on valmistatud kaerajahust, -kliidest ja Kreeka jogurtist, millesse on lisatud aromaatset apelsinipüreed.  Pannkookidesse on lisatud inuliini, mis aitab hoida täiskõhutunnet ning mõjutab positiivselt soolestiku mikrofloorat, muutes toote kiudaineallikaks. Valmistoit on välja töötatud koos TFTAK toiduteadlastega. Fitlap soovitusega toode sisaldab võrreldes tavapäraste koduste pannkookidega vähem kaloreid − vaid 129 kcal 100 g kohta.

 

Eesti Parim Kaste 2024 on ️Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa juustukaste, mille näol on tegemist sulatatud juustu vedela versiooniga. Kuna toode on analoogidest vedelam, pole vaja täiendavalt lisada koort või muud vedeldajat, teisalt tagab kreemine koostis selle, et ka toidu paksendamiseks pole vaja lisajahu või -tärklist. Mo Saaremaa juustukaste on mugavas korgiga taassuletavas pakendis valmiskaste, mis sobib kasutamiseks nii külmana kui ka kuumutatuna.

 

Eesti Parim Puuviljatoode 2024 on Salvesti PÕNN Ökoloogiline kuivatatud ploomi püree, mis sobib nii lastele kui ka vahepalaks täiskasvanutele.  Põnni uus püree sisaldab ainult rangelt kontrollitud ökoloogilist toorainet, sinna ei ole lisatud suhkrut ning toode on gluteeni- ja laktoosivaba. Imikutele soovitatakse seda peale 4. elukuud.  Uus püree on puhta maitsega, sellesse pole lisatud teisi püreesid ning kuivatatud ploomi kasutus Põnni püreedes on esmakordne.

 

Eesti Parim Magustoit 2024 on Tere AS Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike. Taimse kohukese puhul annab piimatootele sarnase maitse tofu, katteks mõnusalt krõmpsuv veganšokolaad. Ka toiteväärtuse ja valgu sisalduse poolest on taimne kohuke võrdväärne tavapäraste kohukestega. Toodet disainides on igas mõttes läbivaks märksõnaks olnud jätkusuutlikkus. Batoonikesed on valmistatud Euroopas kasvatatud GMO-vabast sojast ja sisaldavad rohkelt valku. Ka pakendatud on nad jätkusuutlikusse pakendisse – tegu on monomaterjaliga, mis on valmistatud 50% ulatuses taaskasutatud materjalist.

 

Eesti Parim Lastetoit 2024 on Salvesti PÕNN Ökoloogiline teraviljapuder piima ja puuviljadega. Toode on kõrge piimasisaldusega (30%), koduse maitsega kaerahelbeid täiendab Põnni toodete sortimendis esmakordselt kasutatud nisumanna ning pudrule lisavad puuviljasust banaani- ja virsikupüree. Kõik Põnni lastetoidud on valminud koostöös lastearst Reet Raukasega. Hea une puder sobib hästi beebidele pärast 6ndat elukuud ning on suurematele lastele mõnusaks vahepalaks.

 

 

 

Eesti Parima Toiduaine konkursil pälvis Rahva Lemmiku tiitli Taneli klassikaline majonees, mis ülekaaluka võitjana kogus üle 920 hääle.

 „Rahva lemmiku konkurss on alati väga põnev, tulemused pole kunagi etteaimatavad. Üheks oluliseks eduteguriks võib olla siiski tootega kaasnev eelnev lugu ja tuntus, haakumine aktuaalsete teemadega. Tanel on oma kanakasvatusega saanud tuntuks, see kõnetab rahvast ja ka mahetootmine on tähtis trend,“ kommenteerib Toiduliidu juht Sirje Potisepp.  „On tore näha, et mahemunad kvaliteetse toorainena on väärindatud uueks tooteks,“ lisab Potisepp.

Muljetavaldava häältesaagi kogusid rahvalt ka enam kui 660 häälega teisele kohale tulnud Rõngu Pagari šampanjatrühvlid. „See näitab, et otsitakse ka teatud glamuurset elementi, põnevaid maitseid, kvaliteeti. Siin võis edu tuua tõeliselt hea maitse ja torkab silma ka sellise tootekategooria puhul üsna eristuv pakend,“ märgib Toiduliidu juht.

Populaarsuselt kolmanda koha noppisid rahvahääletusel Saarioinen Eesti toodetud Mamma kaera-apelsini pannkoogid. „See toode on nisujahuvaba, mida samuti paljud tarbijad väärtustavad,“ sõnab Potisepp ja võtab tulemused kokku: „Rahva Lemmiku konkursi tulemused peegeldavad vaieldamatult ka üldisemaid trende tarbijate eelistuste seas – pööratakse tähelepanu toodete koostisele ja tervislikkusele, suurepärasele maitsele ja kvaliteedile.“

Rahva Lemmiku valimine Eesti Parim Toiduaine 2024 konkursi raames toimus konkursi Facebooki lehel 3. kuni 9. aprillini.

Eesti Parima Toiduaine konkursi üldvõitja, samuti parim lisandväärtusega toiduaine, parim mittealkohoolne jook ja parim alkohoolne jook kuulutatakse välja Toiduliidu aastakonverentsil 16. aprillil. Konkurss Eesti Parima Toiduaine valimiseks toimub Toiduliidu eestvedamisel tänavu juba 30. korda.