PRESSITEADE

 

22.07.2019

 

Eesti Õlletootjate Liit

 

Õlleliit: uuenenud eetikakoodeks tagab alkoholivaba õlle ja siidri reklaami selge eristatavuse

Eesti Õlletootjate Liit võttis vastu täiendatud eetikakoodeksi, mis sätestab uue punktina eneseregulatsiooni alkoholivaba õlle ja siidri reklaami osas. Uuendused hakkavad kehtima esimesest septembrist.

 

Õlleliidu tegevjuhi Peeter Võrgu sõnul on täienduse eesmärgiks selge ja äratuntav kommunikatsioon alkoholivabade õllede ja siidrite reklaamides. “Alkoholivabade õllede reklaamid on tekitanud Eesti ühiskonnas vastakaid arvamusi. Need on tulenenud peamiselt tõdemusest, et tarbija peab olema ülimalt tähelepanelik mõistmaks, et alkoholivabade õllede reklaamides tutvustatakse tõepoolest alkoholivaba toodet. Tihti võib jääda mulje, et reklaamitakse traditsioonilist õlut. Õlleliit ja -tootjad aktsepteerivad seda kriitikat ja soovime käesoleva eneseregulatsiooni abil vältida tulevikus segadust ning ekslike muljete tekkimist.” Võrk lisab: “Tarbija jaoks peab olema alkoholivaba õlle või siidri reklaam telemeedias ja mujal lihtsasti arusaadav ja selgelt eristatav alkohoolsete toodete reklaamist. Meie tegelik eesmärk on suurendada läbi reklaamide alkoholivabade õllede segmenti õllesegmendi arvelt, mitte vastupidi.” Õlleliidu juhi sõnul olid kõik liikmed käesoleva eneseregulatsiooni vajalikkuse osas ühel meelel ning kokkuleppele jõuti kiiresti.

 

Eetikakoodeksisse lisandunud uus sisupunkt 3.11 sätestab järgneva:

“Tootjad paigutavad alkoholivaba õlle ja -siidri reklaamidesse selgelt loetava ja märgatava info, et tegemist on alkoholivaba toote reklaamiga. Telereklaami puhul peab antud teave olema märgatavalt nähtav kogu reklaami ajal. Nõue kehtib reklaamidele, mis avaldatakse välimeedias, printmeedias, televisioonis ning digimeedias, k.a. sotsiaalmeedias.

 

Eesti Õlleliidu juhatuse esimees ja A. Le Coqi tegevjuht Tarmo Noop lisab, et alkoholivabade toodete suund joogitööstuses on jätkuv trend ning tootjad panustavad kõvasti tootearendusse, et kasvatada oma alkoholivabade õllede ja siidrite tooteportfelli alkohoolsete toodete arvelt. Noop on aga veendunud, et tooteportfelli kasvatamine selles segmendis peab käima käsikäes selge kommunikatsiooniga. “Viimase paari aastaga on alkoholivabade õllede turg Eestis mitmekordselt kasvanud. Uute toode puhul soovivad tootjad rääkida lisaks toodete heale maitsele ja kvaliteedile ka nende funktsionaalsetest omadustest. Sealjuures on aga väga oluline üheselt ja selgelt viia tarbijani teadmine, et räägime mittealkohoolsest tootest.”

 

Lisainfo:

Peeter Võrk

Eesti Õlletootjate Liit

+372 5019595

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Eeloleval nädalavahetusel, 6.–7. juulil toimub juubelilaulupidu „Minu arm“. Nagu traditsiooniks saanud, on ka sel aastal laulupeol Eesti toidu ala, kus saab nautida eestimaiseid maitseid ning küsida teavet avatud talude päeva kohta. 

Eesti toidu ala laulupeol

Eesti toidu alal on väljas toiduvaldkonna esindusorganisatsioonid ning kohaliku toidu pakkujad. Külastajad saavad tutvuda eri piirkondade maitsetega ning nii suuremate kui ka väiksemate toidutootjate toodanguga. Eesti toidu alalt võib saada ka inspiratsiooni puhkuse sisustamiseks, sest tutvustatakse nii avatud talude päeva kui ka Eesti toidutee võimalusi.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu kaubamärk Ehtne Talutoit koondab enda alla suurt hulka toidupakkujaid, kellest paljud on kohal ka laulupeol. Ehtsa Talutoidu telkides pakuvad hõrgutisi Minna Sahver, kelle põhikaup on marmelaadid, Maheleib oma pagaritoodetega, Kasekunst kasesiirupitega ning Tõrvaaugu Mahe talu, kes võtab kaasa erinevaid tatrast valmistatud tooteid. Juustusõbrad leiavad endale meelepärast Üvasi Talu ja Kalamatsi Meierei käest, kes pakuvad kitsepiimast juuste, ning Männiku Piimalammaste juurest, kelle sortimenti kuuluvad lambapiimast valmistatud juustud ja jogurt. Mett saab osta Puhkani ja Poegade ning Puusepa Mesindustalu käest, lihatooteid Rebasereinult ja juustupatse Delikatess Foodilt. Kohal on ka Dereku Burger, kes valmistab Saaremaa kohalikust toorainest burgereid ning müütab ka Muhu Liha lihatooteid.

                                                                                                          

 

Hiiumaa oli esimene Eestimaa paik, kes oma kohalikku toitu maitsete aasta programmis 2016. aastal tutvustas. Hiiumaa maitsed tulevad sel korral laulupeole süldi, hiiu viiuli ja mandilagaga. Lisaks pakutakse maitsta veel tunnustatud porgandi-astelpaju, kama- ja laktoosivaba kodujuustu-astelpaju magustoitu. Hiiumaised maitseid toovad laulupeole Hiidlaste Koostöökogu, Hiiu Kala, Hiiumaa Arenduskeskus, Hiiu Köök ja Pagar, Vaba Aed, Hiiu Gourmet, Hõbekala, Hiiumaa Turismiliit, Pähkli talu, Lepaniidi talu ja Õie Laksberg.

Seto toidust on juubelilaulupeol menüüs sõir ja mitmesugused pirukad ehk piirakud. Lisaks veel kodune leib haugikotletiga, kikkaseeneruug, seto pudõr suulliimiga, kodonõ limmonaat ja teised road. Seto toitu esitlevad Setomaa telgis traditsioonide hoidjad Sirje Kruusamäe ja Inara Luigas. Mõlemad on Setomaal toiduga tegelenud palju aastaid, mõlemad väärtustavad kohalikku toorainet ja pakuvad roogi ka Setomaal oma kohvikus.

Foto: Seto Küük ja Seto kostipäiv

Toiduliidu maitsed toovad laulupeole Farmi, Tere, Valio, Balsnack, Chaga, Auxner (Semujuice), Saarioinen (Mamma). Semu on kohal kosutavate naturaalsete nektaritega ning Chaga Healthi eestimaised looduslikud eliksiirid panevad peorahva poole kõrgemale laulma ja poole kaugemale tantsima. Valio Eesti pakub sel aastal maitsmiseks ja kaasaostmiseks uusi suvetooteid ning Mamma on muu seas esindatud oma Eesti parima toiduaine hõbemärkidega pärjatud toodetega. Lisaks pakub Balsnack Eesti toidu alal kodumaa armastatumaid snäkke.

Eesti toidu alal on esindatud ka Eesti Toidutee koostöös Maaeluministeeriumiga. Eesti Toidutee telgis saab 6. ja 7. juulil teha pilti spetsiaalselt üles seatud fotostuudios. Lisaks näitab leivategu Eesti Põllumajandusmuuseum, võitegu õpetab Eesti Piimandusmuuseum ja C. R. Jakobsoni Talumuuseum jagab sõirateokunsti. Samuti toimub õnneloos, mille peaauhind on külastus Eesti Toiduteel. Eesti Toidutee – südamega valmistatud eestimaised maitsed.

Koos avatud talude päeva telgiga, mis on lahti ka 4. ja 5. juulil, tutvustatakse suurepäraseid puhkusevõimalusi maal, aidatakse leida oma ihutalunikke ning jagatakse avatud talude päeva paberkaarte, mis muudavad talude külastamise 20. ja 21. juulil oluliselt lihtsamaks.

Kohtume peagi ja hoiame Eesti toitu au sees ka juubelilaulupeol!

Eesti toidu ala sündmus Facebookis

                 

Tasakaalustatud toitumise konverents

Toimumise aeg: 13.06.2019
Toimumise koht: Hestia Hotell Euroopa, Paadi 5, Tallinn (Lääne-Euroopa saal)

Konverentsil osalemine on TASUTA, aga eelisjärjekorras on toiduaine tootjad ja töötlejad!

Registreeruda on võimalik SIIT

 

Tutvustus

Eesti Toiduainetööstuse Liit (Toiduliit) asutati 3. novembril 1993. aastal Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ja erialaliitude poolt kui vabatahtliku liikmesoleku alusel tegutsev mittetulundusühing.

Missiooniks on toetada ja edendada Eesti toiduainetööstust ja majandust ning aidata kaasa liikmetele soodsa ja sobiva tasakaalustatud eetilise ärikeskkonna kujundamisele.


Eesmärkideks on pakkuda oma liikmetele tugevaid põhiteenuseid, olla oma liikmete ja tööstusharu huve esindav arvestatav partner avalikule sektorile, rahvusvahelistele organisatsioonidele ning teistele asutustele ning olla tööstusharu esindusorganisatsioon, omades laiapõhjalist liikmeskonda.

Toiduliit on Eesti Tööandjate Keskliidu ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja liige. Alates 2004. aastast on Toiduliit FoodDrinkEurope (Euroopa toiduliidu) täisliige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

IV Tasakaalustatud toitumise konverents

Toimumise aeg: 13.06.2019
Toimumise koht: Hestia Hotell Euroopa, Paadi 5, Tallinn (Lääne-Euroopa saal)

Konverentsil osalemine on TASUTA, aga eelisjärjekorras on toiduaine tootjad ja töötlejad!

Registreeruda on võimalik SIIT

 

Kestvus: 4h 15min (5,6 akadeemilist tundi)

Päevakava*: Moderaator: Sirje Potisepp

9:30 – 10:00       Registreerumine ja hommikukohv

I sessioon: Toitumisest

10:00 – 10:10 Sissejuhatus, moderaator

10:10 – 10:40 Söömiskäitumisest
Hedvig Sultson Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituudi doktorant

10:40 – 11:25 Diabeedist Eestis
Ulvi Tammer Eesti Diabeediliidu juhataja

11:25 – 12:10 Ülekaalulisuse vähendamise võimalused esmatasandil: märkamine, sekkumine, jälgimine (teema võib täpsustuda)

Sirje Vaask Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduste instituudi õppejuht

12:10 – 12:15 I sessiooni kokkuvõte

12:15 – 13:00 Lõuna

II sessioon: Toidust

13:00 – 13:45 Tasakaalustatud toitumisest ja liikumisest
Ivi Vaher Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud - lektor

13:45 – 14:10 Toidu koostis -  parendamiseks vajaliku info kogumine ja kasutamine
Haidi Kanamäe Tervisearengu Instituudist totiumise ja liikumise valdkonna juht

14:10 – 14:20 Suhkru vähendamise eneseregulatsioon joogisektoris
Sirje Potisepp Toiduliidu juhataja

14:20 – 14:50 Toodete uuendamisest (reformuleerimisest) toidutööstuste näitel
Martin Raisma Largo AS juhatuse liige suhkru vähendamisest jookides

Ingrid Prinsthal  Rannorootsi Lihatööstuse turundusjuht soola vähendamisest lihatoodetes

14:45 - 15:00 Arutelu ja päeva kokkuvõte

 

 

 

 

 

Eesti Parima Toiduaine konkursi 25. aastapäeva puhul antakse välja Grand Prix´ eripreemia ühele tootele, mis on konkursi ajaloo vältel mõne auhinna võitnud ning endiselt eestlaste toidualaual aukohal püsib. Konkursi veerandsaja aasta juubelile kohaselt kandideerib auhinnale 25 toodet, millele saab oma hääle anda konkursi Facebook-lehel: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

„Kui muidu tunnustatakse konkursil just uusi tooteid, siis 25. sünnipäeva puhul on kohane vaadata tagasi ka konkursi ajaloole ja juba tunnustuse saanud toitudele ja jookidele. Grand Prix´ eripreemiaga toome esile toiduaineid, mis on omal ajal auhinna saanud oma innovaatilisuse eest, kuid on ajahambale vastu pidanud ja troonivad endiselt eestlaste lemmikute tabeleid,“ kommenteeris Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

Iga toidutootja sai Grand Prix´ võistlusele esitada ühe toote, mille edulugu kõige erilisemaks peab. Sirje Potisepa sõnul on kandidaatide seas palju legendaarseid toiduaineid ja jooke, millega enamikel eestlastel armsaid mälestusi seostub. „Näiteks kandideerivad Rukkipala leib, Helluse keefir, Kalevi šokolaad ja Saku õlu. Nende kõrval astuvad võistlustulle ka mitmed kõrge lennuga väiksemate ettevõtete tooted nagu Kuressaare Jäätise mustsõstraketšup, Gurmeeklubi Caesari kaste ja Moe viin,“ loetles Potisepp. 

Parima toote väljavalimine toimub kahes osas. Esiteks toimub Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel hääletus, kus selgitatakse välja kümme tarbijate lemmikut, mis pääsevad edasi teise vooru. Teises voorus valib kümne toote seast parima Toiduliidu juhtkogu.

 „Grand Prix´ tunnustust vääriva toote valimisel anname esmase valiku rahvale, et selgitada välja, millised tooted tarbijatele kõige südamelähedasemad on. Toiduliidu juhtkogus aga teevad lõpliku otsuse inimesed, kes on toiduainetööstuse igapäevatööga seotud ning oskavad hinnata seda suurt panust, mis on toote pikaajalise edu ja kvaliteedi hoidmise nimel tehtud,“ kommenteeris Potisepp.

Rahvahääletus algab Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel 1. aprillil ning lõpeb 8. aprillil, tulemused lähevad lukku kell 10:00. Võitjad kuulutatakse välja 24. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil, kus selgub ka Eesti Parim Toiduaine 2019.

Rahvahääletus ja konkursi uudised on leitavad siit:

https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine/

2017. a Toiduliidu tegevusaruanne

 

1. Tarbija ja avalikkuse usalduse tõstmine kodumaise toidutööstuse vastu

  • Viidi läbi Tootekonkursi “Eesti Parim Toiduaine 2017” k.a. Parim Toiduaine Piirkonna Väikeettevõttelt 2017 läbiviimine/ 23. korda ja 10.korda
  • Korraldati Toiduainetööstuse Aastakonverentsi 2017 /11. korda
  • Jätkati “Soeta eestimaist, toeta eestimaist” kampaaniaga (kamp. veebruaris ja augustis, okt - nov)
  • EPT ühiskampaania juunis
  • Korraldati Tasakaalustatud toitumise konverents – juuni 2017
  • Osaleti Eesti toidu kuu tegevustes – sept 2017
  • Korraldati koos MEM-ga Tööstuste avatud uste nädal – okt 2017
  • Jätkati Südamega Tegija valimisega – Elvi Õismaa Kalev AS
  • Korraldati 4.Koostöö konverents koos Kaupmeeste Liiduga – okt 2017
  • Korraldati PIP hanke raames 1. Toiduohutuse konverents – nov 2017
  • Ekspordile kaasaaitavate ürituste korraldamine: messid, B2B (Soome,Saksamaa jt)
  • TL seisukohtade avaldamine meedias, PR-tegevus (päevateemad, eestimaiste toodete esiletoomine  jms.)
  • Kohtuti toidusektorile oluliste isikutega ja/või organisatsioonidega
  • Loodi töögrupi poolt Lastele turundamise eneseregulatsioon, kuid TAI vormib
  • Töö noortega kutse valikul: õpilastele tööstuste tutvustamine, koostöö kutsekoolidega, ülikoolidega

 

2. Töö seadusandlusega ja koostöö avaliku sektoriga

  • MEM – võimalikud erinevad seaduse muudatused (Toiduseadus, akrüülamiid, transrasvhapete piirmäära määrus jms), Maaelu Arengukava (MAK) 2014–2020, Eesti toidu arenguprogramm; Tööstuste Avatud Uste nädala korraldamine;
  • VTA – Toiduseadusega, Märgistamise määrusega seonduv, järelvalve temaatika
  • RaM – võimalik Pakendimaks, 0-bürokraatia ettepanekute menetlemises kaasalöömine (k.a. erisoodustusmaksu regulatsiooni ülevaatamine jms.)
  • VäM – ekspordi temaatika ja koostöö saatkondadega (2017 – Soome; Saksamaa)
  • MKM – MiE 4.0 juhtkomitee liige, EAS (Struktuurfondide toetusmeetmed ja nende muutmised); 0-bürokraatia; Tööstuspoliitika Rohelise Raamatu töögrupi liige
  • TKA – partnerlus turu korrastamisel, vahelüli töötleja-kaubanduse ja kontrollorgani vahel
  • JuM – partnerlus läbi Kaubandus-Tööstuskoja ja Tööandjate Keskliidu
  • HTM – kutseõppeasutuste ja kõrgkoolidega seonduv, kutsekoolide erialade akrediteerimise nõukogu liige; OSKA pilootprojekt
  • KKM – Keskkonnaalase seadusandluse muudatused (Ringmajanduse pakett, ÜVVKS eelnõu, Ressursitõhususe meede)
  • SoM – Rahvatervise töörühmas osalemine, erinevates töörühmades osalemine
  • kõikvõimalikud teised ka  TL liikmeid puudutavad seadused ja initsiatiivid
  • Riigikantselei – Eesti Konkurentsikava 2020 uuendamise töörühma liige

 

3. Uute liikmete värbamine

  • Seada sihteesmärgiks 2017.a lõpuks suurendada liikmete arvu 5 liikme võrra
  • Lisandus 4 uut liiget – Dava Foods, Masekonord, Moe ja Puljong

 

4. Koostöö kolmanda sektoriga

  • EAS – tegevused ekspordi edendamiseks,toetusmeetmed  
  • EVS – TK 1 töörühma juhtimine ja koordineerimine
  • EPKK – välismessid, koolitused, seadusandlus, Heade kauplemistavade väljatöötamise töörühm
  • ETKL – (töö)seadusandlust puudutavad teemad ja ettepanekud, kutseõpe, haridusteemad
  • TAI – erinevates töörühmades osalemine partnerina, koostööprojekt(id)
  • EKTK –  seadusandlus, koolitused, kontaktpäevad, Heade kauplemistavade väljatöötamise töörühm
  • Olustvere TMK – nõukogu töös osalemine, kutsehariduse temaatika
  • Kaupmeeste Liit – ühised infopäevad, Koostöö konverents,Heade kauplemistavade töörühm; TL ja KML logistika töörühm
  • Kutsekoda – kutsestandardid, nõukogu töös osalemine, OSKA pilootprojekt
  • Koostöö teiste erialaliitudega (Eesti Peakokkade Ühendus – koostöö EPT tootekonkursi raames; Eesti Perearstide Liit – koostöö; Eesti Veeettevõtete Liit – koostöö ÜVVKS ettevalmistamisel); Info -Tehnoloogialiit – ühisseminar; teised erialaliidud
  • TL, EMÜ, EPKK, Tartu TAK – MAK – Pikaajalise programmi ”Toiduohutus” ühishankel osalemine

 

5. PRIA turuarendustoetuste raames jm. erinevate projektide läbiviimine

  • Telliti turu-uuringuid (4 – Jaeseire, Jaekaubanduse jaeseire, Tarbija käitumise uuring, Reklaamitaju)  
  • Toidumessid (osalemine välismessidel (Biofach, World of Private Label Amsterdam) ja Eesti messidel (Sööma festival ja Tallinna Toidumess))
  • Erinevate tootekategooriate teavituskampaaniad (toiduainetööstuse mainekampaaniaga “Meie toit on südamega tehtud” jätkamine, piima ja piimatoodete teavituskampaania jätkamine, täisteratoodete teavituskampaaniaga jätkamine,Sealiha teavituskampaania, Toidupäeva ja  Jäätisepäeva läbiviimine ja Tumeda sokolaadi teavituskampaaniaga jätkamine)

 

Taotlusi sai TL esitada 256 000 EUR eest, lisandub 20-25% omafin, rahuldati ca 50% ulatuses;

 

6. Muud:

EL Promotsioonimeede

  • Toetust ei taotletud huvi puudumise tõttu liikmesettevõtetelt

MAK – Teadmussiirde toetusmeede

  • Korraldati erinevaid koolitusi,konverentse, infopäevi (kvaliteedijuhi koolitus, siseaudiitori koolitus, sensoorse analüüsi koolitus, laboriteemaline koolitus, toiduainetööstuse tootearenduspäevad, HACCP verifitseerimisega seotud koolitus, ergonoomika koolitus , LEAN koolitus; Toiduainetööstuse Aastakonverents, Tasakaalustatud toitumise konverents – juuni 2017)

EAS Tootearenduse hange

•           Ühisturunduse koolitus (summas ca 8 000 EUR)

 

7. Liidu esindamine ja huvide kaitsmine rahvusvahelistes organisatsioonides

  • Suhtlemine teiste riikide vastavate liitudega (FoodDrinkEurope, Põhjamaade ja Baltikumi toiduliitude töögrupis osalemine)

8. Kutseõpe

  • Olustvere TMK nõukogu töös osalemine
  • Koostöö kutseõppeasutustega toidusektori tutvustamisel  
  • Kutsekoda – Põllumajanduse ja toidutööstuse nõukogu töö juhtimine; OSKA pilootprojektis kaasalöömine
  • Töö noortega kutse valikul: õpilastele tööstuste tutvustamine; koostöö kutsekoolidega, ülikoolidega, teadusasutustega

 

Vaata konkursil kuldmärkidega pärjatud toodete pilte siit: https://goo.gl/eqfTKo

Täna kuulutati välja Eesti Parim Toiduaine 2018 võidutoode, milleks osutus külmsuitsu klaarsäga viilud õlis Harjumaa ettevõttelt M.V.Wool. Konkursi kuldmärgid omistati ka parima mittealkohoolse joogi eest Pai smuuti vaarika-peedi-mustasõstra maitsega 5-viljamahlale Orklalt ning parima alkohoolse joogi eest Liviko Crafter's Aromatic Flower Ginile.

Konkursi peavõidu välja teeninud külmsuitsu klaarsäga viilud õlis pärjati märtsis ka Eesti Parim Kalatoode 2018 hõbemärgiga. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul üllatas hindamiskomisjoni liikmeid ennekõike haruldase kala erakordselt hõrk maitse ning asjaolu, et M.V.Wool on selle tootega toonud Eesti poelettidele täiesti uue kalaliigi.

„Klaarsäga on väga haruldane kala – tegu on Hollandi kalakasvatusest pärineva angersäga ja vundu ristamisel aretatud liigiga, mida ei esine looduses. Seda meeldiva maitsega luuvaba kala sobib nautida nii võileivakatte kui ka eraldiseisva hõrgu eelroana ning kindlasti peaksid seda kala proovima need tarbijad, kes on tavaliselt valge kala kõrvalmaitse hirmust ära põlanud,“ kinnitas Potisepp.

Potisepa sõnul tuleb ka sel aastal tõdeda, et konkurents parima toiduaine tiitlile on muutunud üha tihedamaks. „Võitja edestab konkurente mitte üksikute punktide, vaid lausa kümnendikpunktidega – seetõttu julgustan kõiki tarbijaid otsima kauplustest Eesti Parima Toiduaine konkursi kuld- ja hõbemärkide ning väikeettevõtete võidumärkidega tooteid. Igaühega neist on kuldaväärt maitseelamus garanteeritud!“ kinnitas Potisepp.

Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2018 kuldmärgi pälvis Pai vaarika-peedi-mustasõstra smuuti, mis saab kogu oma magusa maitse puuviljades, marjades ja köögiviljades sisalduvatest suhkrutest. Ühte 280 ml pudelisse on mahutatud tervelt kaks õuna, pool banaani, 17 vaarikat, 9 mustsõstart ning terve peet, mis kõik varustavad inimese organismi vajalike toitainete ja vitamiinidega.

Eesti Parim Alkohoolne Jook 2018 kuldmärgiga tunnustati Liviko Crafter’s Aromatic Flower Gini, mis paistab silma erilise vaskse värviga ning mis klassikalises tooniku-kokteilis värvub maagiliselt heleroosaks.


Eesti Parim Toiduaine 2018 võidutooted:

Kuldmärgid:

Eesti Parim Toiduaine 2018 – M.V.Wool AS Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis
Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2018 - Orkla Eesti AS Pai smuuti vaarika-peedi-mustasõstra maitsega 5-viljamahl
Eesti Parim Alkohoolne Jook 2018 – Liviko AS Crafter's Aromatic Flower Gin

Hõbemärgid:

Eesti Parim Lihatoode 2018 – Atria Eesti AS Maks & Moorits Ratatouille’ täidisega lihapihvid
Eesti Parim Kalatoode 2018 – M.V.Wool AS Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis
Eesti Parim Toit Lastele 2018 – Salvest AS Põnn Ökoloogiline puuviljasmuuti 6+
Eesti Parim Köögiviljatoode 2018 – Salvest AS Smushie mango-apelsini-datli supersmuuti
Eesti Parim Magustoit 2018 - Premia Tallinna Külmhoone Premia Eesti Vabariik 100 koorejäätis
Eesti Parim Kuivsnäkk 2018 - Balsnack International Holding AS Ossi sinepimaitselised seakamarakrõpsud
Eesti Parim Valmistoit 2018 - Kulinaaria OÜ Selveri Köögi kikerherne-suvikõrvitsasalat
Eesti Parim Kaste 2018 - Valio Eesti Alma Kreeka DIP! kaste küüslaugu ja oliiviõliga
Eesti Parim Piimatoode 2018 - Farmi Piimatööstus AS AB joogiskyr
Eesti Parim Pagaritoode 2018 - Eesti Pagar AS Peedi-porgandi-pastinaagi-pihlaka Pehmik täistera palaleivake
Eesti Parim Kondiitritoode 2018 – Mattias Cafe OÜ Gustavi Lavendli Crème Brûlee

Väikeettevõtete võidutooted:

Parim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt – Vigala Piimatööstus OÜ SAY Cheese Cheddar juustukrõpsud
Parim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt - Kalakasvatajate Ühistu Ecofarm Farmare forellifilee karulauguvõiga
Parim Toiduaine Lõuna-Eesti väikeettevõttelt - Andre Juustufarm OÜ Andre Grand Old
Parim Jook Lõuna-Eesti väikeettevõttelt – Siidrikoda OÜ Mimikri
Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt – Gurmeeklubi OÜ Maroko Punase läätse dipp
Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt - Nudist Peenjoogivabrik OÜ Rabarbra
Parim Toiduaine Virumaa väikeettevõttelt – RemedyWay OÜ Täkumetsa Mahe kanepikrõps
Parim Jook Virumaa väikeettevõttelt – Moe OÜ J.J.Kurberg Rukis

Eriauhinnad:

Parim Eesti Vabariigi 100. juubeli eritoode – Premia Eesti Vabariik 100 koorejäätis
Rahva Lemmik – Kalevi Maiuspala tume šokolaad täidisega
Meedia Lemmik – Farmi Piimatööstus AS Joogiskyr AB
Kaupmeeste Lemmik - Salvest Põnn Ökoloogiline puuviljasmuuti 6+
Tallinna Ettevõtlusameti eriauhind – Puljong OÜ Foodstudio Punase veini kaste

 

Suur tänu esinejatele ja osavõtjatele! 

Konverentsi eesmärk on anda ülevaade toiduainetööstuse hetkeseisust ning tulevikusuunast. Keskendutakse ka olulistele teemadele nagu toodete reformuleerimine ning ülekaalulisus.

Konverentsil anti ülevaade toiduainetööstuse hetkeseisust ning tulevikusuunast. Peale selle räägiti Kauplemise headest tavadest, toimusid suhkrutalgud ning diskuteeriti teemal- mida teha ülekaaluga?

Konverentsil osalenud ettevõtete esindajad kui ka eraisikud jäid üritusega väga rahule ning tagasisisde oli äärmiselt positiivne.

Kohtumiseni järgmisel aastal!

Ürituse pildid on kättesaadavad SIIT