Helir-Valdor Seeder: Rosina-kohupiimakook
Kogus 8-le
3 kanamuna
1 pakk lahjat kohupiima
500 grammi hapukoort
1/2 pakki Juubeli tordipulbrit
3 spl tärkilist
1/2 klaasi suhkrut
1/2 pakki võid
Vaniljet
¾ klaasi rosinaid
Jüri Ratas: Metsaseenepirukas
Kogused on arvestatud ümmarguse lahtikäiva koogivormi jaoks.
250g soolast muretaigent
500g metsaseeni (kukeseeni, puravike, pilvikuid või männiriisikaid)
Keskmise suurusega sibul
1 suur küüslauguküüs
Väike pakk vahukoort
250 riivjuustu
Eri värvi pisikesi tomateid
Peale tüümiani oks või basiiliku lehti
3 muna
Soola, pipart
Õhuke kiht muretainast vormi põhja. Vorm umbes 10-ks minutiks ahju, et põhi kergelt küpseks.
Sibul praadida, lisada pressitud küüslauk ja seened ning pannil kuumutada.
Kausis kloppida munad, lisada sool, pipar, riivitud juust ja vahukoor. Ained segada omavahel.
Vormis olevale muretaignale lisada sibula-seene segu, peale kallata muna-juustu-vahukoore segu.
Eri värvi tomatid lõigata pikuti pooleks ja asetada segu sisse. Peale värsket basiilikut või tüümiani või muud meelepärast.
Küpsetada umbes 25 minutit kuni taigna äär on kuldpruun.
Ivari Padar: böff ehk Tartarsteek
Kogus ühe inimese kohta
200 g veiseliha (välisfilee või tagaselg)
1 munakollane poolikus munakoores
1 pisike (punane) sibul
1 kuhjaga sl kappareid
1 kuhjaga sl peenestatud petersellilehti
1 kuhjaga sl viilutatud rohelisi täidetud oliive
1 väike marineeritud kurk või punapeet
Maitseained ja lauakastmed:
Sool, Cayenne’i pipar, must pipar, ketšup, Worchestershire’i kaste, oliiviõli, kange sinep, mädarõigas jms.
Lisandiks:
Võid, must ja valge leib, röstitud sai
Teet Soorm: koorene verivorsti-köögiviljavorm
Kogus 6-le
1 pakk (450 g) Rakvere ahjuõuntega verivorste lambasooles (uus toode, müügil al 01.okt 2014)
1 suur sibul
2-3 küüslauguküünt
¼ tšillikauna
150 g kõrvitsat
1 suur punane paprika
1 brokkoli, õisikuteks lõigatud
200 g kirsstomateid
1 suur õun
soola
pipart
suhkrut
50 g kõvemat juustu, laastudena (nt Valio Forte)
4 muna (nt Tallegg)
50 ml rõõska koort (nt Tere vahukoor)
praadimiseks rapsiõli (nt Olivia)
Puhasta ja tükelda köögiviljad suupärasteks kuubikuteks. Eelkuumuta pann ning prae sibulat, küüslauku ja tšillit aeg-ajalt segades umbes 5 minutit. Lisa ülejäänud köögiviljad ja kõige viimasena poolitatud kirsstomatid ning prae kuni kõik komponendid on poolvalmis (krõmpsud), maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Määri ahjuvorm õliga ja laota verivorstid ühtlaselt vormi põhja. Tõsta praetud köögiviljad ühtlaselt verivorstidele. Klopi munad lahti, sega rõõsa koorega ning vala segu vormi. Kõige lõpuks kata vorm juustulaastudega. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja köögiviljad küpsed.
Nipp. Et sibulat oleks lihtsam koorida, pane see enne koorimist paarikümneks minutiks vette seisma.
Nipp. Kui soovid vürtsikamat vormirooga, lisa rohkem tšillit. „Jõulusema” maitse saamiseks võid lisada kaneeli, kardemoni, ingverit vmt.
Asso Lankots: Halvaaröstikad Leiburi röstist
Kogus 4-le
4 viillu Leiburi Rukkijahu Rösti
100 g halvaad
100 g vanilliga kohupiima
2 sl hapukoort
Näpuotsatäis kaneeli
Pirniviile (soovi korral)
Rösti 4 viilu Leiburi Rukkijahu Rösti. Murenda halvaa ning sega see kokku kohupiima ja hapukoorega, lias segades juurde kaneel. Serveeri röstitud saial (soovi korral aseta saiadele peale veel pirniviil)
Imre Sooäär: Kama-kohupiimavaht metsamarjadega
Kogus 4-le
Allikas: Postimees.ee
200g “Farmi” koorene kohupiimakreemi loodusliku vanilliga
8tl Kamajahu
1 apelsin (riivitud koor ja mahl.)
200g vahukoort 35%
3g suhkrut
6tl vahtrasiirupit
60 g vaarikaid
60 g mustikaid
60 g kodus tehtud vaarikalikööri või Creme de Cassis mustasõstralikööri
4 tk Taarapõllu talu mustika krõpse
4 tk Taarapõllu talu vaarika krõpse
Väikseid mündilehti kaunistuseks.
Marineeri marjad marjalikööriga. Kui marjad on liiga hapud, lisa veidi vahtrasiirupit. Lase külmas seista. Riivi apelsini koor ja pressi mahl. Sega mahla ja apelsini koore juurde kamajahu ja kohupiimakreem. Vahusta koor noaotsatäie suhkruga. Sega õrnalt vahukoor kohupiima massi hulka, maitsesta vahtrasiirupiga. Aseta marineeritud marjad Martini- või veinibokaalidesse. Vala peale kohupiimavaht. Purusta näppude vahel kaunistuseks peale vaarika- ja mustikakrõpsud ning üks terve värske mari. Soovi korral kaunista väikese mündilehekesega.