Toidu kvaliteedi puhul on oluline selle ohutus ja meie poodides müüdav toit on ohutu, kinnitas tänasel toiduliidu kvaliteediteemalisel ümarlaual Tiina Mällo toidu- ja veterinaarametist.

 

„Meie peamine eesmärk on tagada ohutu toit ja selleks töötab meie juures igapäevaselt kuus toidu- ja veterinaarameti ametnikku,“ ütles Atria lihatööstuse juht Olle Horm. „Sealt edasi tulevad tarbija maitse- ja muud eelistused.“

 

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajevi sõnul on kvaliteet väga lai mõiste, mida ei ole võimalik mõõta, ega seetõttu ka riigi tasandil reguleerida. „Mõne jaoks on oluline maitse, teise jaoks päritolu, kolmanda jaoks pakend, Euroopa tasandil on jõutud siiski selleni, et kvaliteedi standardit ei ole mõtet defineerida. See tekitaks pigem arusaamatust. Ja seepärast on kokku lepitud, et räägime ohutusest.“

 

Arutledes selle üle, mida tähendab toidu kvaliteet ja kas Eestis toodetud toit on kvaliteetne, rõhutas Toiduliidu juht Sirje Potisepp, et kvaliteetset toodet saab teha vaid kvaliteetsest toorainest ning suur osa tootjatest kasutabki selleks kohalikku toorainet. „Toidu tööstuslik tootmine on sarnane koduköögis toidu valmistamisega. On äärmiselt vale arvata, et niipea kui mängu tulevad masinad, muutub kõik kohe halvaks.“ Kvaliteedi tagab see, et toidutööstuses valminud toiduained on tehtud värskest ja kvaliteetsest toorainest, puhastes ja kontrollitud tingimustes, oma ala meistrite käe all, kes teevad oma tööd südamega.

 

Tervislikkus on aga eelkõige inimese enda valikute küsimus – mida ja kui palju ta tarbib. Aeg-ajalt ilmub eri väiteid ühe või teise toiduaine tervislikkusest või ebatervislikkusest, kuid seejuures jäetakse mainimata, et määravad on tarbitavad kogused. „Uuringutes antakse katsealustele sadu kordi rohkem mingit toitainet ja analüüsitakse siis selle mõju. Normaalne inimene aga nii ju ei toitu ning seepärast ei pea lastel kommide söömist ära keelama. Oluline on jälgida, et sellega ei liialdataks,“ rõhutas toitumisteadlane Mai Maser.

 

Tänasel Toiduliidu ümarlaua „Kas Eesti toidutööstus valmistab kräppi?” arutlesid toidu kvaliteedi teemal emeriitprofessor Mai Maser, põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev, ajakirja Mari toidurubriigi toimetaja Tuuli Mathisen, Selveri juht Andres Heinver, Atria Eesti juht Olle Horm, TAI spetsialist Anneli Sammel, Toiduliidu juht Sirje Potisepp, veterinaar- ja toiduameti loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo ja perearst Anneli Talvik.