Toiduainetööstuse Aastakonverents “Kriisi läbi tugevamaks” tuleb taas, seekord juba 17 korda!
Regstreerumine avatud SIIT LINGILT
Osalemine konverentsil on TASUTA.
Kui panete ennast kirja, aga selgub, et siiski ei osale, siis palun sellest koheselt teada anda!
„Eesti Parimad Toiduaine“ konkursi hõbemärgid on selgunud
PRESSITEADE
25. märts 2023
„Eesti Parima Toiduaine“ konkursi hõbemärke jagati kokku 11 kategoorias. Piirkondlike väiketoodete võitjad selguvad järgmisel nädalal ning kuldmärgid ehk selle aasta Eesti parimad toiduained aprillis.
Toiduliidu juht Sirje Potisepp tõi välja ühe tänavuse trendina taimsete toodete lisandumine toiduvalikusse – näiteks parimaks magustoiduks tunnustatud taimne dessert seljatas kõik laekunud ja konkursil domineerinud jäätised pika puuga. „Ka suhkrusisaldust on oluliselt vähenenud – mõnel tootel on sellevõrra maitsekust vähendatud, teistel nagu näiteks parimal piimatootel, on valged suhkrud asendatud puuviljadest suhkrutega,“ tõi Potisepp näite.
„Palju on ka pakendiuuendusi, mille eesmärgiks on muuta see tarbijale võimalikult mugavaks. Uueks hitiks on saanud doypack, mis võimaldab pakkuda tarbijale väiksemaid portsjoneid, lisaks on niiviisi vähem pakendit ja tooted võtavad vähem ruumi,“ lisas Potisepp.
Konkursi hindamiskomisjoni juhtinud toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul domineerisid uuenduslike maitsete üle tänavu kvaliteetsed puhtad ja vahel ka traditsioonilised maitsed. „Trendivad jätkuvalt juba tuntud maitsed, aga uues võtmes – kui varasemalt on olnud rabarber populaarne just jookides, siis nüüd ka magustoitudes ning tõenäoliselt veel teistessegi kategooriatesse tulevikus. Tore on näha ka kodumaiste tuntud aia- ja metsasaaduste populaarsuse kasvu,“ kommenteeris Kuldjärv.
Kuldjärv lisas, et tootearenduse faasis püütakse toodetele anda ka sobivad lisandväärtuseid, lisades juurde rohkelt kiudaineid, valku, vitamiine ja mineraalaineid või piimhappebaktereid. „Hoolimata keerulistest aegadest ja tihedast konkurentsist välismaiste kaubamärkide ning jaekettide omatoodetega on Eesti ettevõtted teinud tubli tööd. Eesti toidutooted on kõrge kvaliteediga ning pakuvad tarbijale palju avastamisrõõmu. Tore on näha ka ettevõtete vahelist koostööd ja tootekategooriate laiendamist täiesti uude valdkonda,“ ütles ta.
Eesti parim piimatoode 2023 on Farmi Piimatööstus AS-i Farmi puuviljadest suhkrutega laktoosivaba mango jogurt, milles on niinimetatud "valge suhkru" asemel kasutatud marja- ja puuviljalisandeid. Farmi uue põlvkonna jogurt on saadaval ka tuubijogurtina, mida on mugav teele kaasa võtta ning tarbida vahepalana. Jogurti magustamiseks ei ole kasutatud traditsiooniliselt nn „valget suhkrut“ , vaid kasutatud marja-puuviljalisandeid. Kõrge puuviljasisaldusega jogurt sobib ka lastele, sest ei sisalda puuvilja- ega marjatükke. Toode on pakendatud uudsesse doypack pakendisse, mis on uudne impulsspakend piimaletis.
Eesti parim lihatoode 2023 on Rakvere Ürt ja Grill Rabarberi-mündi vardaliha HKScan Estonia AS-ilt. Unikaalse retseptiga, erilise ja eheda maitsestusega kuivmarinaadis käsitsilõigatud seakaelakarbonaadist vardaliha, mille lihasisaldus on lausa 95%. Karges marinaadis kohtuvad naturaalne rabarberipüree 2,5%, sidrunimahl, rohemünt ja teised maitsetaimed. Ainulaadne ja värskendav uudistoode.
Eesti parim kalatoode 2023 on Saare Kala Tootmise OÜ Leegitatud lõhefilee – õrnalt soolatud ja ehtsal tulel küpsetatud. Nahaga lõhefilee on küpsetatud madalal kuumusel, et säiliks lõhele omane maitse ja mahlasus. Küpsetatud filee pealispind leegitatakse aga ehtsal tulel, et tuua esile lõhe hõrk maitse. Tegemist on uudse küpsetamise ja ehtsal tulel leegitamise tehnoloogiaga.
Eesti parim köögiviljatoode 2023 on AS Salvesti Koreapärane porgandisalat. Omapärane ja eristuv aasiapäraste toitude klassikasse kuuluv salat, mis on valmistatud vürtsika toidu armastajatele tuntud retsepti järgi, jõudis ka Salvesti sortimenti autentse maitse säilitatuna. Teravast maitsekombinatsioonist hoolimata on sellisel kujul porgandisalat populaarseks saanud maailma eri riikides. Tulisust lisavad tootele nii erinevad tšillid, küüslauk ja vürtsid. Suurepärane lisand näiteks grillitud liha, kala kui ka taimetoidu kaaslasena, kuna toode on sobilik ka veganitele.
Eesti parim lastetoit 2023 on AS Salvesti PÕNN Ökoloogiline Kaerapuder ploomi, musta sõstra ja kookosjoogiga. Mahetoorainest valmistatud kreemja tekstuuriga kaerapuder on toitev kooslus koduse maitsega kaerahelvestest, puuvilja- ja marjapüreedest ning eksootilisest kookosest. Toode on laktoosivaba ning sisaldab traditsioonilise lehmapiima asemel kookost, mis annab võimaluse toodet tarbida ka nendel beebidel, kes on piimavalgu suhtes tundlikud. Kõik Põnni lastetoidud on valminud koostöös lastearst Reet Raukasega.
Eesti parim pagaritoode 2023 on Eesti Pagari Kartuli-röstsibula Pehmik. Eriliselt pehme ruudukujuline kukkel, mille koostisesse on lisatud 36% kartulit ja 5% röstsibulat. Tegemist on meeldiva röstsibula maitsega kukliga, mis on mõnusalt pehme sisuga ning pealt krõbeda koorikuga. Maitseb nagu vanasti maitses sibulasai!
Eesti parim kondiitritoode 2023 on Kalev Piimašokolaad piimatäidise, toffee ja metspähklitükkidega Orkla Eesti AS-ilt. Piimašokolaad, mis sisaldab purustatud metspähklit, piimatäidist ning toffeed. Šokolaadi tootmisel on kasutatud uudset tehnoloogiat, mis võimaldab lisada tahvlitesse rohkem täidist ning lisandeid. Šokolaad ei sisalda säilitusaineid, asovärve ega osaliselt hüdrogeenitud rasvu ning on valmistatud Rainforest Alliance sertifitseeritud kakaost.
Eesti parim magustoit 2023 on TERE AS-i Deary mustsõstra taimne fermenteeritud dessert ehk Deary ygrt! Dessert on valmistatud kookose baasil, on rikastatud herne ja mandli valguga ning sisaldab ka triljoneid probiootilisi baktereid (L.acidophilus, Bifidobacterium, L.paracasei), mis hoiavad seedimise korras ja kõhubakterid õnnelikuna! Toode on gluteeni- ja laktoosivaba ja on seetõttu ka erinevate toidutalumatuste puhul hea võimalus vahepalaks.
Eesti parim kaste 2023 on AS Salvesti BBQ kaste. Poeriiulitel on arvestatav valik BBQ kastmeid, kuid Salvesti BBQ on just see õige, kus on piisavalt magusust ja suitsusust, aga ka vürtsikust. Salvesti BBQ kaste loob suvist grillihõngu maitseelamustesse aastaringselt. Maitseb eriti hästi koos erinevate grillitud ja küpsetatud lihatoodetega ning sobib suurepäraselt ka liha marinaadide maitsestamiseks.
Eesti parim valmistoit 2023 on Chef Lundéni Kapsarullid kanalihaga. Kuigi kapsa aurutamine ja kapsalehtede ettevalmistumine on väga aeganõudev, valmistatakse Lundeni kapsarulle täielikult käsitööna just nii, nagu koduski. Toode ei sisalda säilitusaineid ning kasutatav kana ja kapsas on kodumaised. Toodet soovitab oma toitumisprogrammis ka Fitlap.
Eesti parim kuivsnäkk 2023 on Balsnacki OSSI tšillimaitselised seakamarakrõpsud. Tšilli maitselise seakamarakrõpsu näol on tegu täiesti uue maitsega Eesti turul. OSSI krõps on hea alternatiiv kartulikrõpsule, sest sisaldab 70% valku ja rohkelt kollageeni. Tegu on rasvast puhastatud seakamaraga, mis ei sisalda küllastunud rasva ning toote üleüldine rasvasisaldus on väiksem kui klassikalisel seakamaral. 100g OSSI krõpsu sisaldab 21,4g kollageeni. Kuna päevane soovituslik kogus on 5-10g sisaldub ühes 40g OSSI pakis juba päevane soovituslik kogus kollageeni, mis on üks keha tähtsamaid ehitusvalke.
Järgmisel ja ülejärgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine, kus võistlevad 50 toodet, ning kuldmärkide jagamine ehk selgitatakse välja Eesti Parim Toiduaine 2023, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2023, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2023 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2023. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid.
Kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väikeettevõttelt 2023 jagatakse neli kuldmärki ning lisaks valitakse vastavalt konkursi tingimustele välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väikeettevõttelt 2023 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väikeettevõttelt 2023.
Konkursi hindamiskomisjoni kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu.
Kokku osales tänavu konkursil 50 ettevõtet 137 tootega. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 18. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.
Hõbemärke pälvinud toodete pildid.
Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Juhataja
Tel: 50 46 547
E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
https://toiduliit.ee/tegevused/parim
Tootekonkursile Eesti Parim Toiduaine 2023 kandideerimine on avatud!
Tootekonkursile Eesti Parim Toiduaine 2023 kandideerimine on avatud! Eesti Toiduainetööstuse Liit korraldab juba juba 29. korda tootekonkurssi „Eesti Parim Toiduaine”. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja parimad toidugruppide tooted ning lisaks ka parim lisandväärtusega toiduaine. Lisainfo:https://toiduliit.ee/tegevused/parim/konkursist
Algas aasta „Südamega Tegija“ valimine
PRESSITEADE
30. september 2022
Juba kaheksandat aastat valivad Eesti toiduainetööstused professionaalse žürii hindamise ja rahvahääletuse kombineerimisel aasta „Südamega Tegijat“ eesmärgiga tunnustada toidutootmisele ja oma tööle pühendunud väljapaistvat tegijat, kes on oma pikal tööteekonnal andnud suure panuse Eesti toidutööstuse arengusse.
Tänavu esitati südamega tegija tiitlile 14 kandidaati, kellest rahvahääletusele pääses viis nominenti. „Südamega tegija 2022” tiitlile kandideerivad:
Farmi Piimatööstuse tehnika- ja haldusjuht Aivo Karafin, kes on ettevõttega erinevatel ametikohtadel seotud olnud juba 30 aastat. Lisaks tehnika osakonnale, on tema alluvuses ka haldus ja töökeskkond.
Salvesti tootmise töödejuhataja Anne Känd, kes töötab Salvestis juba 41 aastat. Tootmise töödejuhatajana on ta igapäevane ülesanne jälgida hügieeni-, töötervishoiu ja tööohutuse nõuete järgmist, mis on toidutootmises väga tähtis.
Orkla Eesti Kalevi tehase suhkrukommiüksuse ja pakendamisüksuse juht Kaja Lehtla, kes töötab Kalevis juba 29 aastat ning on aastate jooksul olnud töötanud mitmetel vastutusrikastel ametikohtadel. Hetkel on Kajal lausa topelt-roll, olles nii suhkrukommiüksuse kui ka pakendamisüksuse juhina.
Värska Originaal laotehnoloog Maie Jaroslavskaja, kes töötab Värskas juba ligi 50 aastat ehk ettevõtte loomise esimesest päevast alates, 19. aprill 1973. Maie alustas töötamist mineraalvee villimise liini operaatorina.
Balbiino tootmise ostujuht Tiiu Loomägi , kes on üks Balbiino võtmeisikuid juba pea 20 aastat. Ta ei tegele ainult kitsalt ostuga, vaid omab väga suurt rolli kogu ahelas ostu tarnetest müügi toetamiseni.
Rahvahääletus algab täna, 30. septembril Toiduliidu Facebooki leheküljel ning kestab 12. oktoobri keskpäevani. „Südamega Tegija 2022“ kuulutatakse pidulikult välja 14.oktoobril, ülemaailmse toidupäeva eel.
Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul „Südamega Tegija“ valimisest on saanud armas traditsioon, mis aitab hetkeks peatuda, et märgata ja tänada meid ümbritsevaid suurepäraseid tegijaid, kes on pikki aastaid panustanud Eesti toidutööstuse ja toidukultuuri arengusse.
„Eriti oluline on meie sektori töötajaid ja nende tööd väärtustada praegusel keerulisel ajal, et hoida inimeste motivatsioon kõrgena ning inspireerida teisi,“ ütles Sirje Potisepp. „Iga kollektiiv, iga ettevõte toetub just südamega tegijatele, iga suure tööstuse taga on inimesed, kellele ütleme suure austusega - aitäh!“
Konkursile esitatakse kandidaate, kelle tööstaaž, panus nii ettevõtte käekäiku kui ka meeskonnavaimu püsimisse, initsiatiiv enda professionaalsete oskuste ja teadmiste arendamisel teevad sellest töötajast väärilise kandidaadi Eesti toidutööstuse „Südamega tegija“ tiitlile.
2021. aastal pälvis tiitli Nõo Lihatööstuse peatehnoloog Anne Värä.
2022. aasta nominentide pildid leiab SIIT.