Hea toidutootja!
Sel aastal korraldab Eesti Toiduainetööstuse Liit juba 26. korda konkurssi „Eesti Parim Toiduaine”. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega.
Konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja parimad toidugruppide esindajad ning lisaks ka parim lisandväärtusega toiduaine.
Konkursile esitatavad uued tooted peavad olema:
- toiduainetööstusettevõtte poolt Eestis tööstuslikult toodetud;
- toodetud ettevõttes, mille aastakäive on üle 10 miljoni euro või kus töötab üle 50 töötaja; (kui ettevõtte käive on alla 10 miljoni euro ja ettevõttes on vähem kui 50 töötajat, siis saab toode osaleda üksnes vastava piirkonna konkursil. vt Lisa 1)
- toodud Eesti turule ajavahemikus 01.01.2019-31.12.2019 ning olnud müügil jaevõrgus;
- uued tooted (ettevõtte, toiduainetööstuse või toiduturu suhtes uus või tehnoloogiliselt uuendatud toode k.a. pakend);
- vastavuses Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EL) nr 1169/2011 (tarbijale toidualase teabe esitamine); Komisjoni määrusega (EL) nr 1170/2011 (tervisealaste väidete esitamine).
Konkursile esitatavad lisandväärtusega tooted peavad olema:
- toiduainetööstusettevõtte poolt Eestis tööstuslikult toodetud;
- toodetud ettevõttes, mille aastakäive on üle 10 miljoni euro või kus töötab üle 50 töötaja; (kui ettevõtte käive on alla 10 miljoni euro ja ettevõttes on vähem kui 50 töötajat, siis saab toode osaleda üksnes vastava piirkonna konkursil. vt Lisa 1)
- toodud Eesti turule ajavahemikus 01.01.2019 – 31.12.2019 ning olnud müügil jaevõrgus;
- optimeeritud toitainete sisaldusega või rikastatud vitamiinide/ mineraalainetega/ kiudainetega;
- tooted, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja /või mingi haiguse riski vähendav toime;
- vastavuses Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EL) nr 1169/2011(tarbijale toidualase teabe esitamine); Komisjoni määrusega (EL) nr 1170/2011 (tervisealaste väidete esitamine).
- Tõendatud laborianalüüsiga järgmiste näitajate osas:
- Naatrium (soola koguse väljatoomiseks, juhul, kui pole pakendil märgitud)
- Raud
- Kaalium
- Kaltsium
- Tsink
Samuti teiste mineraalainete puhul – kui toodet iseloomustatakse loetletud mineraalaine(te) allikana ja seda pole märgistusel kajastatud või soovitakse seda eraldi rõhutada, on vajalik esitada laborianalüüs(id).
Kandideerimiseks lae alla ja täida ankeet:
Osalemiseks saatke ankeet Eesti Toiduainetööstuse Liitu e-mailile: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.. Ankeete ootame 28. veebruarini 2020.


























Piirkondlikul tootekonkursil äramärgitud tooted:
Lõuna-Eestis
1. Rosanna- Siidrikoda OÜ
2. Vaarika-mustsõstra glögi (alkoholivaba) – Ostrova Mari OÜ
3. Apelsinimahl viljalihaga – Largo AS
Lääne-Eestis
4. Viiner naturaalsooles – Frank Kutter OÜ
5. Kasemahlajook rabarberiga „Ruuben“ – Öselstuff OÜ
6. Mamm&Frukt Ingver astelpajuga – Mamm&Frukt OÜ
7. Tikrilimonaad – Öun Drinks OÜ
Põhja-Eestis
8. Kotzebue spelta hapusai – Jahu ja Sool OÜ
9. FoodStudio kookose-karri kaste – Puljong OÜ
10. Semu astelpaju-mustikanektar – Auxner OÜ
Hõbemärkide hindamisel äramärgitud tooted:
Lihatoodete kategoorias:
1. Maks&Moorits kolme sibula toorvorstikesed – Atria Eesti AS
2. Veiseliha äkis – Linnamäe Lihatööstus AS
3. Küülikukoivad koorekastmes – Maag Grupp AS
Piimatoodete kategoorias:
4. Keefir punapeedi ja hapukurgitükkidega * Külmsupp – Farmi Piimatööstus AS
5. Fit! Proteiinipuding soolakaramelli magusainetega – Tere AS
Valmistoitude kategoorias:
6. Põltsamaa praekapsas Põltsamaa meesinepiga – Orkla Eesti AS
7. Lambahautis röstköögiviljade ja tatraga – Mattias Cafe OÜ
Kastmete kategoorias:
8. Salvest Ketšup Jalapenoga – Salvest AS
Pagaritoodete kategoorias:
9. Täistera tasku kõrvitsa- ja päevalilleseemnetega – Eesti Pagar AS
Kondiitritoodete kategoorias:
10. Tiina marmelaadipulgad šokolaadis - Orkla Eesti AS
Magustoitude kategoorias:
11. Alma Muah! Koorejogurt kirsi-panna cotta – Valio Eesti AS
12. Laktoosivaba vähendatud suhkruga šokolaadi-koorejäätis – Balbiino AS
13. Premia Dark Chocolate Brownie – Premia Külmhoone AS
Lisandväärtusega toodete kategoorias:
14. Fit! proteiinipuding kakao magusainetega – Tere AS
Mittealkohoolsete jookide kategoorias:
15. A.Le Coq Fassbrause Lemon – A.Le Coq
Alkohoolsete jookide kategoorias:
16. Karl Friedrich Märzen – Saku Õlletehase AS
Konkursi eesmärgiks on:
Tutvustada tarbijale ja kaubandusele uusi toiduaineid ning nende tootjaid.
Kujundada soodsat suhtumist toiduainetööstusesse ja toitu.
Konkursi üldvõitjad aastate lõikes:
1994Võideks - AS Põlva Piim
1995Virsikujogurt - Tallinna Piimatööstuse AS
1996Karamellijäätis Jäälill - Tallinna Külmhoone AS
1997 Töödeldud tükiliha Rüütliroog - AS Adavere Lihatööstus
1998 Maitsestamata jogurt - Tallinna Piimatööstuse AS
1999 Aprikoosi ja Maasika kohupiimadesserdid - AS Mulgi Meier
2000 Taimeõli Olivia - AS Werol Tehased
2001 Seeria hapupiimajook HAPS: Vaarika Haps, Metsamarja Haps, Metsmaasika Haps - Meieri Tootmise AS
2003 Grill-lõhe - AS Paljassaare Kalatööstus
2004 Paneeritud fileepalad brokoli ja juustu kastmega - AS Paljassaare Kalatööstus
2005 "Tere" AB Rukkileiva BIOJOGURT - Tallinna Piimatööstuse AS
2006 Saku „Kuld”– AS Saku Õlletehas
2007 Mumuu funktsionaalne dessert – kirsi– OÜ Põlva Piim Tootmine
2008 Täidetud ahjukana õunte ja ploomidega – AS Tallegg
2009 ELA 100% täistera mitmeviljasai – AS Leibur
2010 Fazeri Must seemneleib– Fazer Eesti AS
2011 Saib – AS Leibur
2012 Rukkileivakattega ahjukael - AS Rakvere Lihakombinaat
2013 Marineeritud angersäga - M.V.Wool AS
2014 Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari - AS Maag Piimatööstus (praegune Farmi Piimatööstus AS)
2015 Valio Gefilus Cappuccino Keefir - Valio Eesti AS
2016 Mango smuutike - AS Balbiino
2017 Juust Old Saare - Saaremaa Piimatööstus AS
2018 MV Wool AS - Külmsuitsu klaarsäga viilud õlis