Murra tükike tumedat!

TARBIMINE

Olulise efekti saavutamiseks peaks päevas tarbima vähemalt 15-16 g tumedat šokolaadi, samas kui üle 80 g päevas võib kasu asemel kahju tuua – liigse rasva ja suhkru koguse tõttu võib suure šokolaadikoguse päevane tarbimine põhitoitainete saamise tasakaalust välja viia.

Eesti toidusoovitustes (2006) on antud magusa päevaseks piirkoguseks 2-4 portsjonit, kusjuures 1 portsjon on 10 g šokolaadi või 2 tl suhkrut, mett või moosi. Selleks, et tume šokolaad organismile toetavalt ja tervislikult mõjuks, võiks seega tumedat šokolaadi päevas süüa keskeltläbi 3 tükikest.

Tume šokolaad, milles on 70% kakaod, annab 100 grammi kohta energiat keskmiselt 522 kcal. Kõige rohkem energiat annavad šokolaadis rasvad. Nendest on küllastunud rasvu 100 grammis 20,5 grammi, mis teeb ühe tükikese kohta olenevalt tüki kaalust 1,5 kuni 2 grammi (www.nutridata.ee).

Šokolaadi söömise ajastamise kohta ei ole reegleid. Oluline on väikene kogus ja kes leiab, et talle sobib see maius kõige paremini stressi maandajana, siis tulebki võtta pala siis, kui oled ärritunud või murelik.

Kirjandus