Toiduliidu pressiteade

 

01.02.2024

 

Toiduliit kuulutas täna välja konkursi Eesti Parim Toiduaine 2024, kuhu saavad toidutootjad oma uusi tooteid esitada 23. veebruarini. Toiduekspertide ja tarbijate abil valitakse parimad Eestis toodetud toiduained juba 30ndat korda.

Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on tänavune sündmus eriline, kuna väärikas ja tootjate poolt kõrgelt hinnatud konkurss sai alguse täpselt 30 aastat tagasi, 1994. aastal.

Toiduliidu juht toob märgilisena välja, et kõige esimese konkursi võidutoode Võideks on tänaseni edukalt turul. Omas ajas innovaatilise toote edule aitas sisu kõrval oluliselt kaasa pakend.  «Kui konkurss 30 aastat tagasi algas, mängis pakend suurt rolli. Olime ju varasemalt harjunud paberisse ja pärgamenti pakitud toiduainetega ning efektselt ja värviliselt pakendatud tooted tekitasid ka tarbijates positiivse üllatuse. Ka nüüd, aastakümneid hiljem on pakend tõusnud taas troonile, kuid sellele on tugevalt tulnud juurde keskkonnaaspekt. Tähtsaks on saanud tootmise ja tarbimise võimalikult väike jalajälg ning eelistatakse pakendeid, mida saab loodussäästlikult toota ja lihtsasti ümber töödelda,” selgitab Potisepp ja avaldab lootust, et ka tänavusel konkursil leidub üllatajaid nutika pakendamise vallas.

Toiduliidu juhi sõnul saadab keskkonna- ja kasutajasõbraliku pakendi kõrval konkursil edu tooteid, milles on rõhku pandud nii tervislikkusele kui suurepärasele maitsele. «Jälgime tarbijate käitumist ja valikuid ning käime konkursi läbiviimisel ajaga kaasas. Ühe viimase uuenduse näitena võib tuua Lemmik vegantoote, mida valime erikategooriana nüüd teist aastat,» ütleb Potisepp ja toob välja, et kui konkurss on jätkuvalt populaarne 30 aastat, märgib see selgelt usaldusväärsust ja kvaliteeti. «Konkurss on tootjate poolt hinnatud ja võidutooteid saadab müügiedu – see kinnitab, et oma ala professionaalidest koosnev hindamiskomisjon teeb parimate väljaselgitamisel tõeliselt head tööd,» lisab Toiduliidu juht.  

Kuigi Eesti toiduainetööstus on innovatsioonilembene ja ka tarbijate maitse-eelistused muutuvad üsna kiiresti, on paljud konkursi võidutooted jäänud tarbijate südametesse ja pidanud ajaproovile vastu juba enam kui kümme aastat. Veelgi kauem, üle 15 aasta on Eesti Parima Toiduaine konkursi võitjatest meie poelettidel lisaks Võideksile näiteks Haps hapupiimajook ja õlu Saku Kuld.

Konkursi ligi kolmekümneaastase ajaloo jooksul on kokku välja antud üle 400 Eesti Parima Toiduaine märgise. Sarnaselt varasematele aastatele selgitatakse ka tänavu lisaks parimale toiduainele kuldmärgise saaja mittealkohoolsete jookide, alkohoolsete jookide ning lisandväärtusega toiduainete kategoorias. Valitakse parimad ka tootegruppide ja piirkondade lõikes ning antakse välja eriauhinnad Rahva Lemmik, Meedia Lemmik, Kaupmeeste Lemmik, Lemmik vegantoode ja Tallinna Linna eriauhind. Konkursile saavad toiduainetööstused esitada uusi Eestis toodetud tooteid, mis on turule tulnud 2023. aasta jooksul.  Konkursile kandideerimine on avatud 23. veebruarini.

Tooteid hindab teadusasutuste, ministeeriumide, järelevalveasutuste, kaubanduse esindajatest ja teistest toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon. Eesti Parima Toiduaine tänavuse konkursi võitjad kuulutatakse välja Toiduliidu Aastakonverentsil 16. aprillil.

ma tootearendusega. Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on tänavune sündmus eriline, kuna väärikas ja tootjate poolt kõrgelt hinnatud konkurss sai alguse täpselt 30 aastat tagasi, 1994. aastal.

Toiduliidu juht toob märgilisena välja, et kõige esimese konkursi võidutoode Võideks on tänaseni edukalt turul. Omas ajas innovaatilise toote edule aitas sisu kõrval oluliselt kaasa pakend.  «Kui konkurss 30 aastat tagasi algas, mängis pakend suurt rolli. Olime ju varasemalt harjunud paberisse ja pärgamenti pakitud toiduainetega ning efektselt ja värviliselt pakendatud tooted tekitasid ka tarbijates positiivse üllatuse. Ka nüüd, aastakümneid hiljem on pakend tõusnud taas troonile, kuid sellele on tugevalt tulnud juurde keskkonnaaspekt. Tähtsaks on saanud tootmise ja tarbimise võimalikult väike jalajälg ning eelistatakse pakendeid, mida saab loodussäästlikult toota ja lihtsasti ümber töödelda,” selgitab Potisepp ja avaldab lootust, et ka tänavusel konkursil leidub üllatajaid nutika pakendamise vallas.

Toiduliidu juhi sõnul saadab keskkonna- ja kasutajasõbraliku pakendi kõrval konkursil edu tooteid, milles on rõhku pandud nii tervislikkusele kui suurepärasele maitsele. «Jälgime tarbijate käitumist ja valikuid ning käime konkursi läbiviimisel ajaga kaasas. Ühe viimase uuenduse näitena võib tuua Lemmik vegantoote, mida valime erikategooriana nüüd teist aastat,» ütleb Potisepp ja toob välja, et kui konkurss on jätkuvalt populaarne 30 aastat, märgib see selgelt usaldusväärsust ja kvaliteeti. «Konkurss on tootjate poolt hinnatud ja võidutooteid saadab müügiedu – see kinnitab, et oma ala professionaalidest koosnev hindamiskomisjon teeb parimate väljaselgitamisel tõeliselt head tööd,» lisab Toiduliidu juht.  

Kuigi Eesti toiduainetööstus on innovatsioonilembene ja ka tarbijate maitse-eelistused muutuvad üsna kiiresti, on paljud konkursi võidutooted jäänud tarbijate südametesse ja pidanud ajaproovile vastu juba enam kui kümme aastat. Veelgi kauem, üle 15 aasta on Eesti Parima Toiduaine konkursi võitjatest meie poelettidel lisaks Võideksile näiteks Haps hapupiimajook ja õlu Saku Kuld.

Konkursi ligi kolmekümneaastase ajaloo jooksul on kokku välja antud üle 400 Eesti Parima Toiduaine märgise. Sarnaselt varasematele aastatele selgitatakse ka tänavu lisaks parimale toiduainele kuldmärgise saaja mittealkohoolsete jookide, alkohoolsete jookide ning lisandväärtusega toiduainete kategoorias. Valitakse parimad ka tootegruppide ja piirkondade lõikes ning antakse välja eriauhinnad Rahva Lemmik, Meedia Lemmik, Kaupmeeste Lemmik, Lemmik vegantoode ja Tallinna Linna eriauhind. Konkursile saavad toiduainetööstused esitada uusi Eestis toodetud tooteid, mis on turule tulnud 2023. aasta jooksul.  Konkursile kandideerimine on avatud 23. veebruarini.

Tooteid hindab teadusasutuste, ministeeriumide, järelevalveasutuste, kaubanduse esindajatest ja teistest toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon. Eesti Parima Toiduaine tänavuse konkursi võitjad kuulutatakse välja Toiduliidu Aastakonverentsil 16. aprillil.

Eesti Parim Toiduaine 2024 konkursi tingimused ja ankeet on leitav siit

Konkursil  osavõtjatel palume täita ankeet ning edastada see Eesti Toiduainetööstuse Liitu e-mailile: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.Ankeete ootame hiljemalt  23. veebruar 2024

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Toiduliidu juhataja

Mob: +372 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

Tuuli Sokmann

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

M: +372 512 2562

PR Strategies OÜ

Järve 2 (Torn 1)

Tallinn 11314, Eesti

www.prstrategies.ee

 

PRESSITEADE

25. märts 2023

 

„Eesti Parima Toiduaine“ konkursi hõbemärke jagati kokku 11 kategoorias. Piirkondlike väiketoodete võitjad selguvad järgmisel nädalal ning kuldmärgid ehk selle aasta Eesti parimad toiduained aprillis. 

 

Toiduliidu juht Sirje Potisepp tõi välja ühe tänavuse trendina taimsete toodete lisandumine toiduvalikusse – näiteks parimaks magustoiduks tunnustatud taimne dessert seljatas kõik laekunud ja konkursil domineerinud jäätised pika puuga. „Ka suhkrusisaldust on oluliselt vähenenud – mõnel tootel on sellevõrra maitsekust vähendatud, teistel nagu näiteks parimal piimatootel, on valged suhkrud asendatud puuviljadest suhkrutega,“ tõi Potisepp näite. 

 

„Palju on ka pakendiuuendusi, mille eesmärgiks on muuta see tarbijale võimalikult mugavaks. Uueks hitiks on saanud doypack, mis võimaldab pakkuda tarbijale väiksemaid portsjoneid, lisaks on niiviisi vähem pakendit ja tooted võtavad vähem ruumi,“ lisas Potisepp. 

 

Konkursi hindamiskomisjoni juhtinud toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul domineerisid uuenduslike maitsete üle tänavu kvaliteetsed puhtad ja vahel ka traditsioonilised maitsed. „Trendivad jätkuvalt juba tuntud maitsed, aga uues võtmes – kui varasemalt on olnud rabarber populaarne just jookides, siis nüüd ka magustoitudes ning tõenäoliselt veel teistessegi kategooriatesse tulevikus. Tore on näha ka kodumaiste tuntud aia- ja metsasaaduste populaarsuse kasvu,“ kommenteeris Kuldjärv.

 

Kuldjärv lisas, et tootearenduse faasis püütakse toodetele anda ka sobivad lisandväärtuseid, lisades juurde rohkelt kiudaineid, valku, vitamiine ja mineraalaineid või piimhappebaktereid. „Hoolimata keerulistest aegadest ja tihedast konkurentsist välismaiste kaubamärkide ning jaekettide omatoodetega on Eesti ettevõtted teinud tubli tööd. Eesti toidutooted on kõrge kvaliteediga ning pakuvad tarbijale palju avastamisrõõmu. Tore on näha ka ettevõtete vahelist koostööd ja tootekategooriate laiendamist täiesti uude valdkonda,“ ütles ta.

 

Eesti parim piimatoode 2023 on Farmi Piimatööstus AS-i Farmi puuviljadest suhkrutega laktoosivaba mango jogurt, milles on niinimetatud "valge suhkru" asemel kasutatud marja- ja puuviljalisandeid. Farmi uue põlvkonna jogurt on saadaval ka tuubijogurtina, mida on mugav teele kaasa võtta ning tarbida vahepalana. Jogurti magustamiseks ei ole kasutatud traditsiooniliselt nn „valget suhkrut“ , vaid kasutatud marja-puuviljalisandeid. Kõrge puuviljasisaldusega jogurt sobib ka lastele, sest ei sisalda puuvilja- ega marjatükke. Toode on pakendatud uudsesse doypack pakendisse, mis on uudne impulsspakend piimaletis.  

 

Eesti parim lihatoode 2023 on Rakvere Ürt ja Grill Rabarberi-mündi vardaliha HKScan Estonia AS-ilt. Unikaalse retseptiga, erilise ja eheda maitsestusega kuivmarinaadis käsitsilõigatud seakaelakarbonaadist vardaliha, mille lihasisaldus on lausa 95%. Karges marinaadis kohtuvad naturaalne rabarberipüree 2,5%, sidrunimahl, rohemünt ja teised maitsetaimed. Ainulaadne ja värskendav uudistoode.

 

Eesti parim kalatoode 2023 on Saare Kala Tootmise OÜ Leegitatud lõhefilee – õrnalt soolatud ja ehtsal tulel küpsetatud. Nahaga lõhefilee on küpsetatud madalal kuumusel, et säiliks lõhele omane maitse ja mahlasus. Küpsetatud filee pealispind leegitatakse aga ehtsal tulel, et tuua esile lõhe hõrk maitse. Tegemist on uudse küpsetamise ja ehtsal tulel leegitamise tehnoloogiaga. 

 

Eesti parim köögiviljatoode 2023 on AS Salvesti Koreapärane porgandisalat. Omapärane ja eristuv aasiapäraste toitude klassikasse kuuluv salat, mis on valmistatud vürtsika toidu armastajatele tuntud retsepti järgi, jõudis ka Salvesti sortimenti autentse maitse säilitatuna. Teravast maitsekombinatsioonist hoolimata on sellisel kujul porgandisalat populaarseks saanud maailma eri riikides. Tulisust lisavad tootele nii erinevad tšillid, küüslauk ja vürtsid. Suurepärane lisand näiteks grillitud liha, kala kui ka taimetoidu kaaslasena, kuna toode on sobilik ka veganitele. 

 

Eesti parim lastetoit 2023 on AS Salvesti PÕNN Ökoloogiline Kaerapuder ploomi, musta sõstra ja kookosjoogiga. Mahetoorainest valmistatud kreemja tekstuuriga kaerapuder on toitev kooslus koduse maitsega kaerahelvestest, puuvilja- ja marjapüreedest ning eksootilisest kookosest. Toode on laktoosivaba ning sisaldab traditsioonilise lehmapiima asemel kookost, mis annab võimaluse toodet tarbida ka nendel beebidel, kes on piimavalgu suhtes tundlikud. Kõik Põnni lastetoidud on valminud koostöös lastearst Reet Raukasega. 

 

Eesti parim pagaritoode 2023 on Eesti Pagari Kartuli-röstsibula Pehmik. Eriliselt pehme ruudukujuline kukkel, mille koostisesse on lisatud 36% kartulit ja 5% röstsibulat. Tegemist on meeldiva röstsibula maitsega kukliga, mis on mõnusalt pehme sisuga ning pealt krõbeda koorikuga. Maitseb nagu vanasti maitses sibulasai! 

 

Eesti parim kondiitritoode 2023 on Kalev Piimašokolaad piimatäidise, toffee ja metspähklitükkidega Orkla Eesti AS-ilt. Piimašokolaad, mis sisaldab purustatud metspähklit, piimatäidist ning toffeed. Šokolaadi tootmisel on kasutatud uudset tehnoloogiat, mis võimaldab lisada tahvlitesse rohkem täidist ning lisandeid. Šokolaad ei sisalda säilitusaineid, asovärve ega osaliselt hüdrogeenitud rasvu ning on valmistatud Rainforest Alliance sertifitseeritud kakaost.  

 

Eesti parim magustoit 2023 on TERE AS-i Deary mustsõstra taimne fermenteeritud dessert ehk Deary ygrt! Dessert on valmistatud kookose baasil, on rikastatud herne ja mandli valguga ning sisaldab ka triljoneid probiootilisi baktereid (L.acidophilus, Bifidobacterium, L.paracasei), mis hoiavad seedimise korras ja kõhubakterid õnnelikuna! Toode on gluteeni- ja  laktoosivaba ja on seetõttu ka erinevate toidutalumatuste puhul hea võimalus vahepalaks. 

 

Eesti parim kaste 2023 on AS Salvesti BBQ kaste. Poeriiulitel on arvestatav valik BBQ kastmeid, kuid Salvesti BBQ on just see õige, kus on piisavalt magusust ja suitsusust, aga ka vürtsikust. Salvesti BBQ kaste loob suvist grillihõngu maitseelamustesse aastaringselt. Maitseb eriti hästi koos erinevate grillitud ja küpsetatud lihatoodetega ning sobib suurepäraselt ka liha marinaadide maitsestamiseks. 

 

Eesti parim valmistoit 2023 on Chef Lundéni Kapsarullid kanalihaga. Kuigi kapsa aurutamine ja kapsalehtede ettevalmistumine on väga aeganõudev, valmistatakse Lundeni kapsarulle täielikult käsitööna just nii, nagu koduski. Toode ei sisalda säilitusaineid ning kasutatav kana ja kapsas on kodumaised. Toodet soovitab oma toitumisprogrammis ka Fitlap. 

 

Eesti parim kuivsnäkk 2023 on Balsnacki OSSI tšillimaitselised seakamarakrõpsud. Tšilli maitselise seakamarakrõpsu näol on tegu täiesti uue maitsega Eesti turul. OSSI krõps on hea alternatiiv kartulikrõpsule, sest sisaldab 70% valku ja rohkelt kollageeni. Tegu on rasvast puhastatud seakamaraga, mis ei sisalda küllastunud rasva ning toote üleüldine rasvasisaldus on väiksem kui klassikalisel seakamaral. 100g OSSI krõpsu sisaldab 21,4g kollageeni. Kuna päevane soovituslik kogus on 5-10g sisaldub ühes 40g OSSI pakis juba päevane soovituslik kogus kollageeni, mis on üks keha tähtsamaid ehitusvalke.

 

Järgmisel ja ülejärgmisel nädalal toimub ka Eesti Parima Toiduaine konkursi piirkondlike väiketoodete hindamine, kus võistlevad 50 toodet, ning kuldmärkide jagamine ehk selgitatakse välja Eesti Parim Toiduaine 2023, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2023, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2023 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2023. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid. 

Kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väikeettevõttelt 2023 jagatakse neli kuldmärki ning lisaks valitakse vastavalt konkursi tingimustele välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väikeettevõttelt 2023  ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väikeettevõttelt 2023. 

 

Konkursi hindamiskomisjoni kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. 

 

Kokku osales tänavu konkursil 50 ettevõtet 137 tootega. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 18. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil. 

 

Hõbemärke pälvinud toodete pildid.

 

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

https://toiduliit.ee/tegevused/parim