Allergofood projekt

Allergofood projekt

Kas oled kindel, et Sinu toit on allergeeni vaba?

Inimeste teadlikkus oma tervisest on suurenenud koos vajadusega informatsiooni järele.

Toiduallergiaga inimese ainus ravi on hoiduda allergeene sisaldavatest toitudest, mis eeldab teadlikkust allergeenivabadest toitudest ja teadmisi allergiaid põhjustavatest ainetest.

Allergofood logo

Alergiat esineb igal kolmandal inimesel*

Siiani ei ole toiduainetel piisavat informatsiooni toidus sisaldavate allergeenide kohta. Seetõttu tuleb arendada usaldusväärne toidu testimise meetod ning toodetele kvaliteetne ja arusaadav märgistus.

Selle nimel teevad koostööd mitmed tunnustatud teadlased Eestist. Projekti põhitäitjateks on Tartu Ülikool, Tartu Ülikooli Kliinikum, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Icosagen Cell Factory OÜ, NAXO OÜ jt.

* World Allergy Organization, White Book on Allergy, 2011-2012

Projekti eesmärk ja saadav kasu:

  • Töötada välja tarbijate ja tootjate vajadusi arvestav test allergeenide määramiseks toidust ja tootmiskeskkonnast
  • Muuta allergeenide vaba toit kergesti leitavaks selle korraliku märgistamise abil
  • Selgitada välja Eesti elanikkonna seas levinumad toiduallergeenid ja allergia esinemisesagedus
  • Parandada ühiskonna ja tootjate teadlikkust toiduallergia kohta
  • Töötada välja juhised allergia ennetamiseks

Ettepanekud ja küsimused: allergofood@ut.ee

Usaldusväärne märgistus on viide usaldusväärsele tootele!

Lipumärk

Tooted, mis kannavad kauplustes või toote pakendil lipumärki, on toodetud Eestis. Lipumärki võivad kanda tooted, mille päritolumaa on Eesti. Päritolumaaks peetakse riiki, kus toit on toodetud või valmistatud.