Eesti parima toiduaine konkursi hõbemärgid jagatud − selgusid ka parim liha-, kala-, pagari- ja kondiitritoode

Eesti Parima Toiduaine konkursi komisjon hindas kahe päeva jooksul kodumaiseid uudistooteid ja selgitas välja iga toidukategooria võitjad, mis lähevad püüdma parima toiduaine tiitlit. Täna selgusid konkursi hõbemärkide jagamisel 2025. aasta parim liha-, kala-, pagari- ja kondiitritoode.
Hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärve sõnul oli traditsiooniliselt konkurentsitihedaim lihatoodete kategooria, kus sel aastal tõusis varsemast rohkem esile kanaliha. „Toodetest ligi pooled olid kanalihast – oli kanasült, broilerifrikadellid, kanalihaga verivorstid ploomidega ehk kanaliha erinevates uutes põnevates maitsekombinatsioonides,“ märkis Kuldjärv.
Lihatoodete võitjaks osutusid eelküpsetatud metssearibid. „Meie toidulauale ei satu kodumaine ulukiliha just tihti, selles mõttes on võidutoode isegi naljatades öeldes eksootiline. Eelküpsetatud toode sobib hästi ka kiirema elutempoga inimesele – soojendad liha ahjus või grillil üles ja toit ongi valmis,“ lisas Kuldjärv. Tema sõnul on paljud lihatooted suvehooajale suunatud ja grillisõbrad leiavad poelettidelt kindlasti kuhjaga avastamisrõõmu.
Kuldjärv tõi välja, et põnevaid tooteid konkureeris ka kalatoodetes – alates kaheksajalast ja lõpetades krevettidega erinevates marinaadides. „Maitsed olid heas tasakaalus, ka näiteks tugevaid punkte saanud mahedas marinaadis heeringafilee oli meeldivalt mahe ja koduse maitsega ning mitte liialt äädikane. Võitjaks osutusid krevetid paprika-küüslaugu kastmes, mis pakkus tõepoolest suurepärast tasakaalustatud maitseelamust,“ iseloomustas Kuldjärv.
Parima pagaritoote tiitli võitis kaerasai jõhvikatega, milles on kaera kasutatud koguni neljas eri vormis. „Tootes on kaerahelbed, kaeraterad, kaerakliid ja kaerajahu, lisaks ehe või ja jõhvikad. Viilutamata sai on isegi natuke tore nostalgia, mida väga palju enam poodidest ei leia − igaüks saab lõigata täpselt enda jaoks paraja paksusega viilu, mis kergelt küpsetatuna on ka mõnusalt krõbe,“ kirjeldas Rain Kuldjärv.
Parimaks kondiitritooteks said õuna marmelaadikommid, mille loomise idee saamiseks viis tootja läbi tarbijaküsitluse. „Selgus, et marmelaadikommide sõber soovib hapukamaid maitseid ja eelistatuimana toodi välja särtsakas rohelise õuna maitse. Sümpaatne on võidukommi Eesti päritolu tooraine – tardainet furtsellaraani saadakse Eesti rannikuvetest pärit punavetikast,“ ütles komisjoni esimees.
Toiduliidu juht Sirje Potisepp rõhutas, et Eesti tootjad on vaatamata keerulistele oludele olnud vastupidavad ja leidlikud. „Tarbijate ostuotsuseid mõjutab tugevalt hind, poelettidel kasvab soodsama importkauba osakaal. Langenud on ka toiduainete ostmise üldine maht ja tootearenduseelarved. Tunnustan südamest kõiki Eesti toidutootjaid, kes on neis tingimustes vapralt edasi pingutanud ja meid kvaliteetse, maitsva ja tervisliku toiduga rõõmustavad,“ sõnas Potisepp ja lisas: „Meie konkurss jätkub veel. Aprilli alguses toimub väikeettevõtete voor, kuhu on esitatud väga põnevaid eriilmelisi tooteid. 15. aprilliks selgub Rahva Lemmik ja seejärel kuldmärgiste saajad,“ selgitas Toiduliidu juht.
Teisel hindamispäeval said parima toote tiitli järgmised toiduained: Eesti Parim Kalatoode 2025 – JP Foods AS toodetud Vannamei krevetid Marwi paprika-küüslaugu kastmes, Eesti Parim Lihatoode 2025 – Rannarootsi Lihatööstuse metssealihast jäägriribid, Eesti Parim Pagaritoode 2025 – AS Lõuna Pagarid kaerasai jõhvikatega, Eesti Parim Kondiitritoode 2025 – Orkla Eesti AS Kalev õuna marmelaadikommid.
Esimesel hindamispäeval jagati hõbemärgised piimatoodete, valmistoitude, magustoitude ja muude toodete kategoorias. Kokku tunnustas hindamiskomisjon hõbemärgisega üheksa toodet, mis lähevad Eesti Parima Toiduaine 2025 üldvõitu püüdma. Eesti Parim Toiduaine 2025 selgub 23. aprillil, rahvas saab oma lemmiku valida 9.-15. aprillil Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel.
Eesti Toiduliidu korraldatava iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on rikastada tarbijate toidulauda ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega.
Manuses Toiduliidu foto konkursi hindamiskomisjonist.
Konkursi Eesti Parim Toiduaine 2025 hõbemärgiste võitjad
20.03 hindamispäeval hõbemärgise saanud tooted
Eesti Parim Kalatoode 2025 on JP Foods AS toodetud Vannamei krevetid Marwi paprika-küüslaugu kastmes. Uudses maitsekombinatsioonis täiendavad suitsune paprika ja aromaatne küüslauk õrnalt tekstuurseid krevette. Toode on ideaalne kiireks ja kvaliteetseks eineks nii kodus kui ka liikvel olles. Krevetid on kohe söömiseks valmis. Toode on pakendatud modifitseeritud atmosfääri pakendisse (MAP), mis säilitab krevettide naturaalse värskuse ja maitse ilma liigse rasvasisalduse või tugeva soolvee mõjuta.

Eesti Parim Lihatoode 2025 on Rannarootsi Lihatööstuse metssealihast jäägriribid. Eelküpsetatud metssea jäägriribid on midagi erilist tavapäraste liharoogade vahele. Ei juhtu just sageli, et meie menüüsse satuks kodumaine ulukiliha ja veel vähem seda, et nautida saaks metssearibi. Rannarootsi pakub seda ehedas jäägristiilis ehk maitses võib avastada veidi tšillit ning suitsusust. Eelküpsetatud toode on mugav ka kiire elutempoga inimestele.

Eesti Parim Pagaritoode 2025 on AS Lõuna Pagarid kaerasai jõhvikatega. Käsitööna valminud kaerajahust sai koos jõhvikatega pakub uudse maitseelamuse, kus kaerajahu mahedus ja jõhvikate hapukas värskus täiendavad üksteist. Saial on mõnusalt pehme sisu ja kerge krõbe koorik. Tervist toetav toode püsib kauem värske ja säilitab pikalt oma aroomi, kuna on viilutamata. Toode on pakendatud keskkonnasõbralikku paberkotti.

Eesti Parim Kondiitritoode 2025 on Orkla Eesti AS Kalev õuna marmelaadikommid. Tootja viis läbi tarbijaküsitluse. Selgus, et marmelaadikommide sõber eelistab hapukamaid maitseid ja eelistatuimaks valiti särtsakas rohelise õuna maitse. Marmelaadi valmistamisel kasutatakse tardainet, mis pärineb Eesti rannikuvetes kasvavast punavetikast. Kommi katab tume šokolaad. Kommid ei sisalda säilitusaineid ja tegemist on vegantootega.

19.03 hindamispäeval hõbemärgise saanud tooted
Esimesel hindamispäeval kuulutati välja järgmised võidutooted:
Eesti Parim Piimatoode 2025 on Nordic Milk OÜ toodetud vähendatud suhkruga ja laktoosivaba Tere kohuke. Tootearendusmeeskonna sõnul on tegemist Tere Kohukese kaasaegse versiooniga. Uues kohukeses on 30% vähem suhkrut, mis rõõmustab neid, kes soovivad oma suhkrutarbimist vähendada. Samuti sobib uus toode laktoositalumatusega inimestele, kes saavad nüüd head maitset nautida probleemideta.

Eesti Parim Valmistoit 2025 on Chef Lundén Tu:nikauss, mille on valmistanud Lunden Food OÜ. Tervisekausside sarja kuuluv toode sisaldab kergelt vürtsikat pastasalatit, aasiapäraseid seeni, köögivilju ja taimset tuunikala alternatiivi. Tootesari on välja töötatud koostöös TFTAK toiduteadlastega. Tervisekausi puhul on jälgitud, et makrotoitained oleksid Eesti toitumissoovitustega kooskõlas ning tervisekauss pakub tervislikku ja tasakaalustatud toidukorda. Kastmesse on lisatud piimhappebakterit Lactobacillus helveticus Lafti® L10.

Eesti Parim Magustoit 2025 on KALEVIPOEG piimašokolaadi-koorejäätis mandlitükkidega. Toode on inspireeritud legendaarsest Kalevipoja piimašokolaadist. Kreemine šokolaadijäätis on valmistatud kohalikust koorest. Jäätisele lisavad struktuuri ja maitset röstitud mandlitükid – täpselt samamoodi nagu Kalevipoja šokolaadis. Toote on Balbiino AS valmistanud koostöös Orkla Eesti AS-ga.

Eesti Parim Lastetoit 2025 AS Salvesti PÕNN ökoloogiline hirsi-kaerapuder kollase ploomi ja mangoga. Põnni uus mahetoorainest valmistatud hirsi-kaerapuder kollase ploomi ja mangoga on mõnusalt kõhtu täitev. Puder sobib hästi beebidele peale 6. elukuud, kuid ka juba suurematele lastele vahepalaks. Toode on laktoosivaba ning selles on kasutatud traditsioonilise lehmapiima asemel kookost – seega saavad einet nautida ka lapsed, kes on piimavalgu suhtes tundlikud. Uus puder sisaldab ainult rangelt kontrollitud ökoloogilist toorainet, ei ole lisatud suhkrut. Kõik Põnni lastetoidud on valminud koostöös lastearst Reet Raukasega ning testitud Eesti beebide poolt.

Eesti Parim Kuivsnäkk 2025 on TEXAS juustu- ja sibulamaitselised maisirõngad. Juustu- ja sibulamaitselisel maisisnäkil on kerge, kohev ja krõmpsuv tekstuur. Toode on valmistatud ekstrudeerimise teel maisikruubi toormest − ekstrudeeritud tooted on säilitusainetevabad, kuna niiskusesisaldus on madal ja tekstuur stabiilne. Mais on looduslikult gluteenivaba, mistõttu sobivad maisipõhised snäkid ka inimestele, kellel on gluteenitalumatus või tsöliaakia. Toote on valmistanud Eesti pereettevõte AS Balsnack International Holding.

Võidutoodete pildid leiab soovi korral Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/EestiParimToiduaine
Lisatud Toiduliidu foto konkursi hindamiskomisjonist ja 20.03 hindamispäeval hõbemärgise saanud tooted
Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Juhataja
Tel: 50 46 547
E-mail: sirje@toiduliit.ee