Konkurss
Südamega Tegijad

Konkurss

Südamega Tegija

Konkurss pöörab tähelepanu inimestele, kes on pühendanud suure osa oma tööelust Eesti toidu tootmisele. 

Kutsume kõiki toidutööstusi üles esitama oma ettevõttest konkursile üks kandidaat, kelle tööstaaž, panus nii ettevõtte käekäiku kui ka meeskonnavaimu püsimisse, initsiatiiv enda professionaalsete oskuste ja teadmiste arendamisel teevad sellest töötajast väärilise kandidaadi Eesti toidutööstuse „Südamega tegija“ tiitlile.

Eesti toidu- ja joogitööstuse Südamega Tegija 2025 tiitli pälvis Liviko tootmistsehhi juhataja Kalev Pukk

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ja regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras andsid tänavuse toidu- ja joogitööstuse Südamega Tegija tiitli üle Liviko tootmistsehhi juhatajale Kalev Pukile, kes on ligi 30 aastat vastutanud kogu tootmistsehhi töökorralduse eest.

„Eesti toidu- ja joogisektori tugevus algab inimestest, kes tunnevad oma tööd ja teevad seda südamega. Kalev Pukk on ehe näide sellest, kuidas pühendumus ja oskused hoiavad elus kodumaise tööstuse järjepidevust,“ ütles regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras. Minister rõhutas, et just sellised inimesed nagu Kalev Pukk on põhjuseks, miks Eesti tooted on usaldusväärsed ja hinnatud nii kodus kui ka mujal.

Tänavu 11. korda välja antavale „Südamega tegija“ tiitlile esitati 14 kandidaati erinevatest toidu- ja joogitööstustest üle Eesti, kelle hulgast valis liidu juhtkogu hääletuse tulemusel välja viis finalisti. Konkursi võitja selgitati välja juhtkogult saadud punktide ja Toiduliidu Facebookis toimunud hääletuse tulemusel.

Eestis on üle 1000 toidu- ja joogitööstuse ettevõtte, kes annavad tööd enam kui 14 000 inimesele. „Tugev ja jätkusuutlik omamine tootmine pole võimalik ilma pädevate ja kogenud töötajateta, kes tunnevad nii tehnoloogiat, kvaliteedinõudeid kui ka tootmisprotsessi iseärasusi. Kõik finalistid on olnud ettevõtte pikaaegsed töötajad, mitmed neist üle 30 aasta. Nende inimeste oskused ja teadmised on hindamatu väärtusega,“ ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Kalev Pukk on Livikos töötanud alates 1996. aastast. Ta juhib tootmise igapäevast tööd, tagades sujuva tootmisprotsessi, kvaliteedi ja meeskonnatöö. Kalev on hinnatud juht, kelle pühendumus, kogemus ja hooliv suhtumine kolleegidesse on teinud temast ettevõtte jaoks usaldusväärse ja hinnatud liidri.

„Kalev Pukk on olnud Liviko tootmise kindel ja usaldusväärne vedaja läbi kolme kümnendi. Tema pühendumus, põhjalikkus ja oskus inimesi kaasata on loonud keskkonna, kus tööd tehakse südamega ja tulemuslikult. Sellised inimesed kannavad edasi meie ettevõtte väärtusi ja tagavad selle jätkusuutliku arengu,“ ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Lõppvoorus kandideerisid tiitlile lisaks Kalev Pukile ka Maag Eesti tootearendusjuht Sille Villem,  Leiburi toidutehnoloog ja tootearendaja Nele-Riin Koskaru, Paljassaare Kalatööstuse tootmisjuht Jüri Mallene ning A Le Coqi Reolas asuva mahlatootmise juht Kaili Nõu.

Südamega Tegija tiitliga tunnustab Toiduliit iga-aastaselt Eesti toidu- ja joogitööstuse kõige silmapaistvamaid inimesi, kes teevad oma tööd suure hoole ja südamega.  2024. aasta Südamega Tegijaks valiti Premia suurkliendihaldur Jaan Luks.

Fotol: Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits, regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras, Kalev Pukk, Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. (Foto: Liviko)

Lisainfo:
Sirje Potisepp

juhataja

Eesti Toiduainetööstuse Liit

+372 50 46 547

Eesti toidu Südamega Tegija 2024 tiitli pälvis Premia suurkliendihaldur Jaan Luks

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ning regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman andsid tänavuse toidutööstuse Südamega Tegija tiitli üle Premia Tallinna Külmhoone suurkliendihaldurile Jaan Luksile, kes tunneb Eesti vanimat jäätisetööstust nagu oma kümmet sõrme – 31 aasta jooksul on ta olnud ettevõtte müügidirektor ja kuulunud ka ettevõtte juhtkonda.

„Eesti toit on hinnatud nii kodu- kui ka välismaal. Selle eest kannavad hoolt meie toidusektoris pikka aega töötanud inimesed, kelle pühendumust on raske ülehinnata. Tänu neile püsib Eesti toidu kvaliteet ja maine kõrgel,“ ütles regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman Jaan Luksi õnnitledes.

Tänavu kümnendat korda välja antavale Eesti toidu „Südamega tegija“ tiitlile esitati kümme kandidaati erinevatest toidutööstustest üle Eesti, kelle hulgast valiti juhtkogu hääletuse tulemusel välja viis.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul oli kõikide finalistide tööstaaž konkreetses ettevõttes olnud üle 11 aasta. „Nende inimeste oskused ja teadmised toidutootmisest on hindamatu väärtusega. Ühelt poolt on vaja suurepäraseid teadmisi toidu valmistamise ja tehnoloogia kohta, mis tagavad toidu säilimise ja kvaliteedi. Teisalt on vaja ka oskusi oma tooteid müüa ja turundada. Kokkuvõttes on edukate toodete taga väga suur ettevõtte ülene tiimitöö.“

Jaanilt on väljaõppe saanud kõik Premia regionaalsed müügijuhid, müügiagendid ja tootepaigutajad. Tema pikaajaline kogemus ja laialdased teadmised aitavad ettevõttel liikuda heas tuules ning tegutseda efektiivselt ja tulemuslikult.

„Liialdamata võib öelda, et Jaan on töökollektiivi hing ja süda. Kolleegid ütlevad, et Jaan on põhjus, miks nad alati hea meelega tööle tulevad,“ ütles Premia Tallinna Külmhoone juht Aivar Aus. „Ta on nagu piksevarras, kes maandab kõik õhus valitsevad pinged ja lahendab olukorrad ära nii, et kõik võidavad.“

Jaan asus tööle Tallinna Külmhoonesse aastal 1993. Algaastatel tuli tegeleda praktiliselt kõigega – juhtida logistikat, müüki ja turundust ning korraldada palju muudki, sest eraldi osakondasid ei olnud veel loodud. „Jaani panus ettevõtte ülesehitusse, protsesside loomisesse ja tootevaliku kujundamisse on olnud hindamatu. Tema pikaajaline kogemus ja laialdased teadmised aitavad ettevõttel liikuda heas tuules ning tegutseda efektiivselt ja tulemuslikult,“ lisas Aus.

Viimased 20 aastat on Jaan keskendunud suuremate võtmeklientide haldamisele ning on selles vallas tõeline meister. Kliendid hindavad Jaani professionaalsust, sõbralikkust ja suurepärast suhtlemisoskust. Kuigi tema põhifookus on seotud müügistrateegia elluviimisega, osaleb ta ka tootearendusprotsessides ja innovatsiooniprojektide juhtimises. Ta on aktiivne kaasamõtleja, kes alati märkab võimalusi töö parendamiseks ja kelle arvamust hinnatakse kõrgelt.  

Lõppvoorus kandideerisid tiitlile lisaks Jaanile ka 20-aastase tööstaažiga Maag Eesti Talleggi Tabasalu tootmisüksuse tehnoloog Andra Kople, 11 aastat ettevõttes töötanud Orkla Eesti Põltsamaa tehase vanemtehnoloog Eda Lobjakas, 1980. aastast ettevõttes töötanud Tere Põlva tootmisüksuse süsteemioperaator Kaja Pikksööt, 1982. aastal ettevõttega liitunud Farmi Piimatööstuse tehnoloog Rita Kallasmaa.

Südamega Tegija selgitati välja hindamiskomisjoni liikmete ja Toiduliidu Facebooki rahvahääletuse tulemuste kombineerimisel. Südamega Tegija tiitliga tunnustab Toiduliit iga-aastaselt Eesti toidutööstuse kõige silmapaistvamaid inimesi, kes teevad oma tööd suure hoole ja südamega. Tänavu tunnustati Südamega Tegijat juba kümnendat korda. 2023. aasta Südamega Tegijaks valiti Tere müügidirektor Mare Laur. FOTOL: 

Piret Hartman, Jaan Luks, Sirje Potisepp (autor: Premia)

2023 Südamega Tegija

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ja regionaalminister Madis Kallas andsid tänavuse Südamega Tegija tiitli Tere müügidirektorile Mare Laurile, kes on olnud Eesti toiduga seotud terve oma elu ning andnud suure panuse Eesti piimatööstuse arengusse.  

Vimased 23 aastat Tere piimatööstuses töötanud Mare on kolleegide sõnul olnud järjepidevuse musternäidis. „Kui mõne sõnaga öelda, siis Mare peale võib alati loota, ta ei vea kunagi alt ja aitab alati ka nendes teemades, mis ei ole otseselt tema valdkonnaga seotud, vajadusel vastutades ka näiteks ettevõtte eksporditegevuse eest.

2022 Südamega Tegija

Südamega Tegija 2022 tiitli pälvis Värska Originaali staažikaim töötaja Maie Jaroslavskaja.