Stardib konkursi “Eesti parim toiduaine 2025″ väiketootjate voor: parimate toidutoodete tiitlite nimel võistleb 38 väikeettevõtet

Sel nädalal asub Eesti parima toiduaine konkursi komisjon hindama Eesti väikeettevõtete toidutooteid, et selgitada parimad piirkondade lõikes. Väiketootjate voorus osaleb tänavu 38 kodumaist ettevõtet, kes on konkursile üles seadnud üle 50 uudistoote.
2025. aasta konkursil on suurenenud osalejate arv – kui möödunud aastal võistles väikeettevõtete voorus 30 tootjat, siis tänavu kaheksa võrra rohkem. Konkurssi korraldava Toiduliidu juht Sirje Potisepp rõhutab, et kui suurtootjad tagavad Eesti toidujulgeoleku, väärindades suuri koguseid kohalikku toorainet, siis väikeettevõtted hoiavad elus piirkondlikke toidukultuuri eripärasid ja rikastavad meie toidulauda omalt poolt. „Väikeettevõtted toovad meie toidulauale mitmekesised ja põnevad tooted, mis on sageli valmistatud käsitööna. See võimaldab kohati teha keerukamaid tooteid ja kasutada mitte nii tavapäraseid koostisaineid,“ sõnab Sirje Potisepp.
Hindamiskomisjoni esimees, TFTAK toiduteadlane Rain Kuldjärv kinnitab, et ka tänavusel väikeettevõtete konkursil on näha väga eriilmelisi tooteid. “Väiketootjaid iseloomustab seinast-seina tootegalerii, mis muudab hindamise eriti põnevaks,» märgib Kuldjärv.
Väikeettevõtete parimad 2024. aastal turule tulnud toiduained ja -joogid selgitatakse välja nelja erineva piirkonna lõikes: Lõuna-Eesti, Lääne-Eesti, Põhja-Eesti ja Virumaa. Enim on tänavu kandidaate üles seadnud tootjad Lääne-Eestist, kus piirkonna parima tiitli nimel konkureerib 18 toodet. Tihedalt on kannul Põhja-Eesti 16 mitmekülgse uudistootega. Virumaa tootjad on välja pannud 11 ja Lõuna-Eesti 9 toodet.
«Huvitavaid tooteid on lai spekter ja mitmed neist haakuvad maailma tipptrendidega. Näiteks mükovalgust kanaliha analoog või taimsest valgust kanaliha alternatiivid erinevate põnevate maitsestustega, kodumaised kaerajoogid või taimne jäätis,» iseloomustab hindamiskomisjoni esimees silmajäänud tootevalikut. «Mitmed kohalikud tooted on kombineeritud maailma maitsetega ehk järgivad glocal trendi. Näeme näiteks kohalikku kala säinast eri maitsekombinatsioonides ja huvitavaid põimumisi hinnatud Itaalia köögi maitsetega. Teisalt on tugevalt esindatud ka väga traditsioonilised kodumaised maitsed, näiteks silmud klassikalises marinaadis, kamapallid, Hiiumaalt pärit aastaaegadele vastavad kodumaised teed, kodumaine hapukapsas ja muudki,” jätkab Rain Kuldjärv.
Konkursi “Eesti parim toiduaine 2025” komisjon hindab väikeettevõtete tooteid 2. aprillil. Konkursi hõbemärkide saajad ehk parimad suurettevõtete tooted kategooriate kaupa selgusid ülemöödunud nädalal. Rahva Lemmik valitakse 9.-15. aprillil Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel ning konkursi üldvõitja, samuti parim mittealkohoolne ja alkohoolne jook ning parim lisandväärtusega toiduaine selguvad 23. aprillil.
Eesti Toiduliidu korraldatava iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on rikastada tarbijate toidulauda ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Tänavusele konkursile said kodumaised tootjad esitada tooteid, mis on turule tulnud 2024. aastal.
Fotol 2024. aasta toidukonkursi auhindamine: vasakult Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits, Vabariigi Presidendi abikaasa pr Sirje Karis, Toiduliidu juht Sirje Potisepp (autor Erlend Štaub)
«Eesti parim toiduaine 2025» konkursil osalevad väikeettevõtted
Lõuna-Eesti: 7 ettevõtet ja 9 toodet
Konkureerivad nt mitmed erinevad šokolaadid, põnev magustoit, tervist toetavad tooted.
- Shroomwell OÜ
- Verevi Foods OÜ
- Nopri Talumeierei OÜ
- Roosiku OÜ
- Habicht OÜ / Peedu šokolaadilabor
- Rõngu Mahl AS
- Pargimõisa OÜ
Lääne-Eesti: 12 ettevõtet ja 18 toodet
Konkureerivad nt trendikad kaerajoogid, põnevate maitsekombinatsioonidega vahujook, palju põnevaid jooke, huvitavad kalatooted – marineeritud säinas eri marinaadides ja ka kuivatatult, majonees, mitmeid tšilliga tooteid ehk populaarne on vürtsikus.
- Chrislin S. OÜ
- Kalamajakas OÜ
- Frank Kutter OÜ
- Tang OÜ
- Hiiumaa kala OÜ
- Saaremaa Köök OÜ
- DER Tuutu OÜ
- Pöide Pruulikoda OÜ
- Hiiu Gourmet OÜ
- YOOK Production AS
- Öun Drinks OÜ
- Hiiumaa Pruulikoda / Kärdla Pruulikoda OÜ
Põhja-Eesti: 13 ettevõtet, 16 toodet
Konkureerivad eriilmelised uued trendikad tooted, näiteks mükovalgust fileed, kollageenirikkad batoonikesed, hüpotooniline alkoholivaba õlu, taimsest valgust tehtud kanaliha analoog eri maitsestusega, taimne jäätis.
- Be More Superfoods OÜ
- Future Food Now
- Rhumveld Baltic OÜ
- Kikas OÜ
- Dal’s Kitchen / Rener Invest OÜ
- Vegestar OÜ
- Le Pop OÜ
- La Muu AS
- Hipijäätis OÜ
- Smackers OÜ
- Coffee People OÜ
- Põhjala Brewing AS
- Noep Distillery OÜ
Virumaa: 6 ettevõtet ja 11 toodet
Konkureerivad nt musta küüslaugu erinevad kastmed, kanalihatooted ja piirkonnas tuntud toode – silmud.
- Äntu Mõis OÜ
- Aver Baltic OÜ
- Vinkymon OÜ
- Maadlex OÜ
- Wiru Mill OÜ
- Moe OÜ
Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Juhataja
Tel: 50 46 547
E-mail: sirje@toiduliit.ee