Eesti Parim Toiduaine: pressižürii südamed võitis kohupiima dipikaste
Pressiteade
8. aprill 2022
Eesti Parim Toiduaine: pressižürii südamed võitis kohupiima dipikaste
“Eesti Parima Toiduaine” konkursi pressi lemmikuks valitud Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki kastmes on põhitoorainena kasutatud hapukoore asemel kohupiimakreemi, mis annab sellele täidlasema tekstuuri ning sisaldab võrreldes teiste kaubanduses müüdavate dipikastmetega kaks korda rohkem valku ning kaks ja pool korda vähem rasva.
Pressilemmik valiti välja 10 hõbemärgiga pärjatud toote hulgast. Tooteid hinnati üheksa kriteeriumi põhjal – pakend, välimus, lõhn, konsistents, maitse, innovatsioon, uudsus, tervislikkus ja müük.
„Sensoorse hindamise eesmärk ei ole väljendada oma subjektiivset maitse-eelistust, vaid hinnata tooteid võimalikult objektiivselt ja mitme eri nurga alt. Pressižürii tulemuste põhjal võib öelda, et järjest rohkem peetakse praegusel hetkel oluliseks toidutoodete puhul puhast maitset. Samuti on fookuses tervislikkus ja uudsus ehk püütakse leida see innovaatiline võlukomponent, millega pole konkurendid veel hakkama saanud,“ ütles toiduteadlane ja konkursi hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv.
Ajakirjanikke paelus pressi lemmiku tiitliga pärjatud toidutoote puhul enim selle struktuurne konsistents, värske lõhn ja pakend. Innovaatilisuse poolest üllatas ajakirjanikke ka dipikastme põhikomponendi, hapukoore, asendamine kohupiimakreemiga. Tänu kohupiimale sisaldab kreekapärasest tzatziki kastmest inspireeritud Alma dipikaste võrreldes konkurentide omadega kaks korda rohkem valku ning kaks ja pool korda vähem rasva.
Alma tzatziki maitselisele dipikastmele pakkus tihedat konkurentsi Põnni ökoloogiline toortatraroog veiselihaga, mis sisaldab vaid ökoloogilisi tooraineid ning on prii suhkrust, soolast ja ebavajalikest lisaainetest. Toote puhul paistis silma ka toortatra kasutamine lastetoidus, mis on Eesti turul ainulaadne. Kolmandale kohale platseerus ilma lisatud suhkruta Leiburi rukkipala idandatud teradega, millele andsid loomuliku magususe idandatud rukkiterad.
“Lisaks traditsioonilisele hindamiskomisjonile oleme ikka igal aastal kaasanud konkursile erinevate sihtrühmade esindajaid. Sel aastal oli meil au võõrustada oma ala eksperte, Eesti toidu- ja tarbijateemaliste väljaannete esindajaid, kel on uute toodete tutvustamisel ja tarbija teavitamisel ühiskonnas oluline roll. Tore tõdeda, et meie tublide ajakirjanike maitse- ja kriitikameel on jätkuvalt terav,“ lisas Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Tänavuse pressi lemmiku valisid välja Eesti toidu-, kaubanduse- ja tarbijateemaliste väljaannete esindajad Maarit Eerme (ÄP Kaubandus), Kersti Eero (Õhtuleht), Ragne Värk (Naisteleht), Silja Luide (LP), Eha Kruus (Tiiu), Lia Virkus (Eesti Naine), Siiri Lelumees (Kodutohter), Pille Enden (Kodukiri), Jekaterina Vaiser (Raadio 4), Jelena Solomina (ETV+), Veera Kopti (vene Postimees) ja Svetlana Küçük (MK-Estonia).
Hinnati ühtekokku 10 hõbemärgiga pärjatud toodet: Tere HI!Fiber kiudainetega virsiku-kurkumi laktoosivaba jogurt, Talleggi Eestimaine brioleririnnafilee, Heimon Kala Külmsuitsu vikerforell dzinni ja kadakamarjadega, Leiburi Rukkipala idandatud rukkiteradega, Kadarbiku Ahjusegu, Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki, Chef Lundéni India kauss kitchari ja paneer juustuga, Kalev Saarepiiga piimašokolaad leiva ja jõhvikatega, Balbiino Smuutike mustika-vaarika sorbett ja Põnn Ökoloogiline toortatraroog veiselihaga.
Veebruaris kuulutas Eesti Toiduainetööstuse Liit 28. korda välja „Eesti Parima Toiduaine” konkursi, et selgitada välja möödunud aastal turule jõudnud ja Eestis toodetud parimad toidutooted. Kokku osaleb tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 20. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.
Fotod pressi lemmiku valimisest leiab siit. Fotograaf: Andres Raudjalg.
Lisainfo:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Juhataja
Tel: 50 46 547
E-mail: sirje@toiduliit.ee