Helir-Valdor Seeder: Rosina-kohupiimakook
Kogus 8-le
3 kanamuna
1 pakk lahjat kohupiima
500 grammi hapukoort
1/2 pakki Juubeli tordipulbrit
3 spl tärkilist
1/2 klaasi suhkrut
1/2 pakki võid
Vaniljet
¾ klaasi rosinaid
Jüri Ratas: Metsaseenepirukas
Kogused on arvestatud ümmarguse lahtikäiva koogivormi jaoks.
250g soolast muretaigent
500g metsaseeni (kukeseeni, puravike, pilvikuid või männiriisikaid)
Keskmise suurusega sibul
1 suur küüslauguküüs
Väike pakk vahukoort
250 riivjuustu
Eri värvi pisikesi tomateid
Peale tüümiani oks või basiiliku lehti
3 muna
Soola, pipart
Õhuke kiht muretainast vormi põhja. Vorm umbes 10-ks minutiks ahju, et põhi kergelt küpseks.
Sibul praadida, lisada pressitud küüslauk ja seened ning pannil kuumutada.
Kausis kloppida munad, lisada sool, pipar, riivitud juust ja vahukoor. Ained segada omavahel.
Vormis olevale muretaignale lisada sibula-seene segu, peale kallata muna-juustu-vahukoore segu.
Eri värvi tomatid lõigata pikuti pooleks ja asetada segu sisse. Peale värsket basiilikut või tüümiani või muud meelepärast.
Küpsetada umbes 25 minutit kuni taigna äär on kuldpruun.
Ivari Padar: böff ehk Tartarsteek
Kogus ühe inimese kohta
200 g veiseliha (välisfilee või tagaselg)
1 munakollane poolikus munakoores
1 pisike (punane) sibul
1 kuhjaga sl kappareid
1 kuhjaga sl peenestatud petersellilehti
1 kuhjaga sl viilutatud rohelisi täidetud oliive
1 väike marineeritud kurk või punapeet
Maitseained ja lauakastmed:
Sool, Cayenne’i pipar, must pipar, ketšup, Worchestershire’i kaste, oliiviõli, kange sinep, mädarõigas jms.
Lisandiks:
Võid, must ja valge leib, röstitud sai
Teet Soorm: koorene verivorsti-köögiviljavorm
Kogus 6-le
1 pakk (450 g) Rakvere ahjuõuntega verivorste lambasooles (uus toode, müügil al 01.okt 2014)
1 suur sibul
2-3 küüslauguküünt
¼ tšillikauna
150 g kõrvitsat
1 suur punane paprika
1 brokkoli, õisikuteks lõigatud
200 g kirsstomateid
1 suur õun
soola
pipart
suhkrut
50 g kõvemat juustu, laastudena (nt Valio Forte)
4 muna (nt Tallegg)
50 ml rõõska koort (nt Tere vahukoor)
praadimiseks rapsiõli (nt Olivia)
Puhasta ja tükelda köögiviljad suupärasteks kuubikuteks. Eelkuumuta pann ning prae sibulat, küüslauku ja tšillit aeg-ajalt segades umbes 5 minutit. Lisa ülejäänud köögiviljad ja kõige viimasena poolitatud kirsstomatid ning prae kuni kõik komponendid on poolvalmis (krõmpsud), maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Määri ahjuvorm õliga ja laota verivorstid ühtlaselt vormi põhja. Tõsta praetud köögiviljad ühtlaselt verivorstidele. Klopi munad lahti, sega rõõsa koorega ning vala segu vormi. Kõige lõpuks kata vorm juustulaastudega. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja köögiviljad küpsed.
Nipp. Et sibulat oleks lihtsam koorida, pane see enne koorimist paarikümneks minutiks vette seisma.
Nipp. Kui soovid vürtsikamat vormirooga, lisa rohkem tšillit. „Jõulusema” maitse saamiseks võid lisada kaneeli, kardemoni, ingverit vmt.
Asso Lankots: Halvaaröstikad Leiburi röstist
Kogus 4-le
4 viillu Leiburi Rukkijahu Rösti
100 g halvaad
100 g vanilliga kohupiima
2 sl hapukoort
Näpuotsatäis kaneeli
Pirniviile (soovi korral)
Rösti 4 viilu Leiburi Rukkijahu Rösti. Murenda halvaa ning sega see kokku kohupiima ja hapukoorega, lias segades juurde kaneel. Serveeri röstitud saial (soovi korral aseta saiadele peale veel pirniviil)
Imre Sooäär: Kama-kohupiimavaht metsamarjadega
Kogus 4-le
Allikas: Postimees.ee
200g “Farmi” koorene kohupiimakreemi loodusliku vanilliga
8tl Kamajahu
1 apelsin (riivitud koor ja mahl.)
200g vahukoort 35%
3g suhkrut
6tl vahtrasiirupit
60 g vaarikaid
60 g mustikaid
60 g kodus tehtud vaarikalikööri või Creme de Cassis mustasõstralikööri
4 tk Taarapõllu talu mustika krõpse
4 tk Taarapõllu talu vaarika krõpse
Väikseid mündilehti kaunistuseks.
Marineeri marjad marjalikööriga. Kui marjad on liiga hapud, lisa veidi vahtrasiirupit. Lase külmas seista. Riivi apelsini koor ja pressi mahl. Sega mahla ja apelsini koore juurde kamajahu ja kohupiimakreem. Vahusta koor noaotsatäie suhkruga. Sega õrnalt vahukoor kohupiima massi hulka, maitsesta vahtrasiirupiga. Aseta marineeritud marjad Martini- või veinibokaalidesse. Vala peale kohupiimavaht. Purusta näppude vahel kaunistuseks peale vaarika- ja mustikakrõpsud ning üks terve värske mari. Soovi korral kaunista väikese mündilehekesega.
Äsja lõppenud kurgihooajal pani Salvest purki üle 1250 tonni kurke, mida on ligi 18% rohkem võrreldes eelmise aastaga. Lisaks on kurgitoodete eksport aastaga suurenenud 366%.
Salvesti turundusjuhi Aulike Miljandi sõnul oli kurgihooaeg heitlik. "Saime 2. septembriks kurgid purki, aga pärast head juulikuud tulnud suur vihmaperiood esitas kasvatajatele väljakutseid. Probleeme oli mitmeid, alates liiga pehmest pinnasest, mis ei kandnud traktoreid, kuni selleni, et kurgid kasvasid vaevaliselt," võttis Miljand hooaja kokku. Ta lisas, et vaatamata sellele tuleb kasvavale nõudlusele vastata nii kodu- kui ka välismaal. “Paneme jätkuvalt rõhku ka teiste turgude arendamisele. Näiteks kurke läheb sellel aastal 61 tonni rohkem ekspordiks kui eelmine aasta. Kogu kurgitoodete ekspordi maht on kasvanud lausa 366%,” ütles Miljand.
Ettevõte ostab tooraine kokku 100 km raadiuses tegutsevalt 27 põlluharijalt. Salvestile kurke, kapsaid ja punapeeti kasvatav Lenno Koddala tõdes samuti, et selle aasta suvi pakkus põllumeestele heitlikku ilma. ”Siiski tuleb tunnistada, et saaki tuli veidi rohkemgi kui eelmisel aastal, mil pikk jahe periood tegi palju liiga.” Koddala sõnul sai sel aastal ka kurkide korjamisega varem pihta hakata. Ta lisas, et tänavuse kapsasaagi üle tuleb aga eriti rõõmu tunda, kuna on olnud hea kapsa-aasta.
Tänavu tootis Salvest 28 erinevat kurgitoodet, sh erinevad kurgisalatid. Lisaks olemasolevatele lisandub valikusse ka uusi tooteid. "Sügisest jõuavad lettidele pikantses marinaadis Võileivakurk, mahedamas marinaadis Talukurgi viilud ja mõnusalt krõmpsud kurgiviilud sibulaga. Samuti üllatame tarbijaid ka uue salatisarjaga: Magus-vürtsikas köögiviljasalat, grillsalat ja kurgisalat sinepiga," lisas Miljand.
AS Salvest on 1946. aastast Tartus tegutsev tugevate traditsioonidega Eesti toiduainetööstus. Ettevõtte jaoks on juba algusest peale olnud oluline oma tootmises kasutada võimalikult palju kodumaist toorainet ning tootearenduses järgida eestimaalaste maitse-eelistusi. Salvesti tootevalikusse kuuluvad supid, erinevad köögiviljahoidised, moosid, lastetoidud, majonees, kastmed jpm. Eestis on toodetel kasutusel kaubamärgid Salvest, Põnn, Meie Mari, Mahlakas ja 3MIN. Ettevõte annab tööd ligi 130 töötajale. Salvestile on omistatud ISO 9001:2008 kvaliteedisertifikaat ja ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat.
Fotod kurgitoodete tootmisest Salvestis (fotograaf: Kaisa-Madli Mäe): https://www.dropbox.com/sh/v2vp3u3m2t210mh/AAB-Et7Z9bNxQFZ4XulX-TK7a?dl=0