Helir-Valdor Seeder: Rosina-kohupiimakook

Kogus 8-le

3 kanamuna

1 pakk lahjat kohupiima

500 grammi hapukoort

1/2 pakki Juubeli tordipulbrit

3 spl tärkilist

1/2 klaasi suhkrut

1/2 pakki võid

Vaniljet

¾ klaasi rosinaid

 

 

 

 

Jüri Ratas: Metsaseenepirukas

Kogused on arvestatud ümmarguse lahtikäiva  koogivormi jaoks.

250g soolast muretaigent

500g metsaseeni (kukeseeni, puravike, pilvikuid või männiriisikaid)

Keskmise suurusega sibul

1 suur küüslauguküüs

Väike pakk vahukoort

250 riivjuustu

Eri värvi pisikesi tomateid

Peale tüümiani oks või basiiliku lehti

3 muna

Soola, pipart

 

Õhuke kiht muretainast vormi põhja. Vorm umbes 10-ks minutiks ahju, et põhi kergelt küpseks.

Sibul praadida, lisada pressitud küüslauk ja seened ning pannil kuumutada.

Kausis kloppida munad, lisada sool, pipar, riivitud juust ja vahukoor.  Ained segada omavahel.

Vormis olevale muretaignale lisada sibula-seene segu, peale kallata muna-juustu-vahukoore segu.

Eri värvi tomatid lõigata pikuti pooleks ja asetada segu sisse. Peale värsket  basiilikut või tüümiani või muud meelepärast.

Küpsetada umbes 25 minutit kuni taigna äär on kuldpruun.

 

 

 

 

Ivari Padar: böff ehk Tartarsteek

Kogus ühe inimese kohta

200 g veiseliha (välisfilee või tagaselg)
1 munakollane poolikus munakoores
1 pisike (punane) sibul
1 kuhjaga sl kappareid
1 kuhjaga sl peenestatud petersellilehti
1 kuhjaga sl viilutatud rohelisi täidetud oliive
1 väike marineeritud kurk või punapeet

Maitseained ja lauakastmed:
Sool, Cayenne’i pipar, must pipar, ketšup, Worchestershire’i kaste, oliiviõli, kange sinep, mädarõigas jms.

Lisandiks:
Võid, must ja valge leib, röstitud sai

 

 

Teet Soorm: koorene verivorsti-köögiviljavorm

Kogus 6-le

1 pakk (450 g) Rakvere ahjuõuntega verivorste lambasooles (uus toode, müügil al 01.okt 2014)

1 suur sibul

2-3 küüslauguküünt

¼ tšillikauna

150 g kõrvitsat

1 suur punane paprika

1 brokkoli, õisikuteks lõigatud

200 g kirsstomateid

1 suur õun

soola

pipart

suhkrut

50 g kõvemat juustu, laastudena (nt Valio Forte)

4 muna (nt Tallegg)

50 ml rõõska koort (nt Tere vahukoor)

praadimiseks rapsiõli (nt Olivia)

 

Puhasta ja tükelda köögiviljad suupärasteks kuubikuteks. Eelkuumuta pann ning prae sibulat, küüslauku ja tšillit aeg-ajalt segades umbes 5 minutit. Lisa ülejäänud  köögiviljad ja kõige viimasena poolitatud kirsstomatid ning prae kuni kõik komponendid on poolvalmis (krõmpsud), maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Määri ahjuvorm õliga ja laota verivorstid ühtlaselt vormi põhja. Tõsta praetud köögiviljad ühtlaselt verivorstidele. Klopi munad lahti, sega rõõsa koorega ning vala segu vormi. Kõige lõpuks kata vorm juustulaastudega. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja köögiviljad küpsed.

Nipp. Et sibulat oleks lihtsam koorida, pane see enne koorimist paarikümneks minutiks vette seisma.

Nipp. Kui soovid vürtsikamat vormirooga, lisa rohkem tšillit. „Jõulusema” maitse saamiseks võid lisada kaneeli, kardemoni, ingverit vmt.

 

 

Asso Lankots: Halvaaröstikad Leiburi röstist

Kogus 4-le

4 viillu Leiburi Rukkijahu Rösti

100 g halvaad

100 g vanilliga kohupiima

2 sl hapukoort

Näpuotsatäis kaneeli

Pirniviile (soovi korral)

 

Rösti 4 viilu Leiburi Rukkijahu Rösti. Murenda halvaa ning sega see kokku kohupiima ja hapukoorega, lias segades juurde kaneel. Serveeri röstitud saial (soovi korral aseta saiadele peale veel pirniviil)

 

 

Imre Sooäär: Kama-kohupiimavaht metsamarjadega

Kogus 4-le

Allikas: Postimees.ee

200g    “Farmi” koorene kohupiimakreemi loodusliku vanilliga

8tl        Kamajahu

1          apelsin  (riivitud koor ja mahl.)

200g    vahukoort 35%

3g        suhkrut

6tl        vahtrasiirupit

60 g     vaarikaid

60 g     mustikaid

60 g     kodus tehtud vaarikalikööri või Creme de Cassis mustasõstralikööri

4 tk      Taarapõllu talu mustika krõpse

4 tk      Taarapõllu talu vaarika krõpse

Väikseid mündilehti kaunistuseks.

 

 

Marineeri marjad marjalikööriga. Kui marjad on liiga hapud, lisa veidi vahtrasiirupit. Lase külmas seista. Riivi apelsini koor ja pressi mahl. Sega mahla ja apelsini koore juurde kamajahu ja kohupiimakreem. Vahusta koor noaotsatäie suhkruga. Sega õrnalt vahukoor kohupiima massi hulka, maitsesta vahtrasiirupiga. Aseta marineeritud marjad Martini- või veinibokaalidesse. Vala peale kohupiimavaht. Purusta näppude vahel kaunistuseks peale vaarika- ja mustikakrõpsud ning üks terve värske mari. Soovi korral kaunista väikese mündilehekesega.

 

 

 

Äsja lõppenud kurgihooajal pani Salvest purki üle 1250 tonni kurke, mida on ligi 18% rohkem võrreldes eelmise aastaga. Lisaks on kurgitoodete eksport aastaga suurenenud 366%.

Salvesti turundusjuhi Aulike Miljandi sõnul oli kurgihooaeg heitlik. "Saime 2. septembriks kurgid purki, aga pärast head juulikuud tulnud suur vihmaperiood esitas kasvatajatele väljakutseid. Probleeme oli mitmeid, alates liiga pehmest pinnasest, mis ei kandnud traktoreid, kuni selleni, et kurgid kasvasid vaevaliselt," võttis Miljand hooaja kokku. Ta lisas, et vaatamata sellele tuleb kasvavale nõudlusele vastata nii kodu- kui ka välismaal. “Paneme jätkuvalt rõhku ka teiste turgude arendamisele. Näiteks kurke läheb sellel aastal 61 tonni rohkem ekspordiks kui eelmine aasta. Kogu kurgitoodete ekspordi maht on kasvanud lausa 366%,” ütles Miljand.

Ettevõte ostab tooraine kokku 100 km raadiuses tegutsevalt 27 põlluharijalt. Salvestile kurke, kapsaid ja punapeeti kasvatav Lenno Koddala tõdes samuti, et selle aasta suvi pakkus põllumeestele heitlikku ilma. ”Siiski tuleb tunnistada, et saaki tuli veidi rohkemgi kui eelmisel aastal, mil pikk jahe periood tegi palju liiga.” Koddala sõnul sai sel aastal ka kurkide korjamisega varem pihta hakata. Ta lisas, et tänavuse kapsasaagi üle tuleb aga eriti rõõmu tunda, kuna on olnud hea kapsa-aasta.

Tänavu tootis Salvest 28 erinevat kurgitoodet, sh erinevad kurgisalatid. Lisaks olemasolevatele lisandub valikusse ka uusi tooteid. "Sügisest jõuavad lettidele pikantses marinaadis Võileivakurk, mahedamas marinaadis Talukurgi viilud ja mõnusalt krõmpsud kurgiviilud sibulaga. Samuti üllatame tarbijaid ka uue salatisarjaga: Magus-vürtsikas köögiviljasalat, grillsalat ja kurgisalat sinepiga," lisas Miljand.

AS Salvest on 1946. aastast Tartus tegutsev tugevate traditsioonidega Eesti toiduainetööstus. Ettevõtte jaoks on juba algusest peale olnud oluline oma tootmises kasutada võimalikult palju kodumaist toorainet ning tootearenduses järgida eestimaalaste maitse-eelistusi. Salvesti tootevalikusse kuuluvad supid, erinevad köögiviljahoidised, moosid, lastetoidud, majonees, kastmed jpm. Eestis on toodetel kasutusel kaubamärgid Salvest, Põnn, Meie Mari, Mahlakas ja 3MIN. Ettevõte annab tööd ligi 130 töötajale. Salvestile on omistatud ISO 9001:2008 kvaliteedisertifikaat ja ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat.

Fotod kurgitoodete tootmisest Salvestis (fotograaf: Kaisa-Madli Mäe): https://www.dropbox.com/sh/v2vp3u3m2t210mh/AAB-Et7Z9bNxQFZ4XulX-TK7a?dl=0  

Santa Maria uuenenud Aasia, India ja Tex Mex-sarja tooted annavad võimaluse sügiseste maitseelamuste mitmekesistamiseks ning teevad isuäratava lõpptulemuse saavutamise lihtsaks ka suuremate ettevalmistusteta. Santa Maria on seadnud ka sihiks vähendada pea poole võrra suhkru, soola ning lisaainete hulka kogutoodangus.
 
Santa Maria jälgib tarbijate eelistusi ja ostukäitumist nii Eestis kui ka kogu maailmas. Erinevate rahvusköökide road on jätkuvalt populaarsed, seni enim armastatud Aasia köögi kõrvale on aga tõusnud India köök. Aasta alguses klientidele antud lubadust – lõpp igavatele toitudele! – on selle võrra uuenenud tootevalikuga nüüd veelgi lihtsam täita.
 
„Et hea maitse on meie jaoks võtmeküsimus, siis vaatasime Maailma Köökide sarja põhjalikult üle, täiustasime oluliselt  toodete koostist ja laiendasime ka senist India köögi maitsete valikut. Lisaks on uuenenud pakendidisain,“ rääkis Santa Maria turundusjuht Kelli Maar.
 
Aasia köögi maitsete valikust on uuenduskuuri läbinud kookospiim, millel on nüüd ühtlasem kreemjas tekstuur, lisaks on kõik tooted saadaval keskkonnasõbralikumas ja mugavamas tetrapakendis. Kui varem võis võõrapärastesse toitudesse nuudlite valimine  pigem keerukas olla, siis nüüd annab nuudlisarja pakenditele lisatud „Perfect for“ asjalikke soovitusi, millise toiduga need kõige paremini sobivad. Näiteks on uued nisunuudlid parim valik kookospiimaroogadesse või ramen-nuudlid Aasia suppidesse.
 
„Santa Maria toodete kasutamisel on oluliseks märksõnaks kiirus ja lihtsus. Kui tihti võiks arvata, et India roogade valmistamiseks kulub palju aega ja tohututes kogustes erinevaid maitseaineid, siis Santa Maria täienenud valikust pärinevate valmiskastmete ja maitsesegudega võib populaarseid toite nagu Tikka Masala või Tandhoori Seekh kebab valmistada vaid 20 minutiga,“ rääkis Maar Santa Maria toodete eeliseid kirjeldades.
 
Tarbija on üha teadlikum toodetes sisalduvatest lisaainetest ja soola-suhkru kogusest, samuti eelistatakse aina enam mahetooteid. Seetõttu on Santa Maria seadnud eesmärgiks toota 2020. aastaks vähemalt 10% oma toodangust ökoloogiliselt puhtana. Lisaks plaanitakse vähendada suhkru kogust 50%, mis tähendab näiteks 1200 tonni vähem suhkrut aastas, ja soola kogust 25% võrra.
 
„Uuenenud Maailma Köökide sarja Aasia, India ja Tex Mex toodetes oleme seda põhimõtet juba rakendanud. Näiteks meie tomatipõhised taco-kastmed on suhkruvabad, hea maitse saamiseks lisasime tootesse hoopis rohkem tomateid,“ kiitis Maar. Tex Mex köögi uuendustest väärib veel esile tõstmist uute dipisegude, nagu American ranch ja paprika-tšilli lisandumine tootevalikusse.
 
Santa Maria AS kuulub Paulig Grupi kontserni, mille tegevusaladeks on kohvi, maitseainete ja Maailma Köögi sarja kuuluvate kaupade tootmine ja turustamine. Santa Marial on tootmis- ja müügiesindused 13 Euroopa riigis ning tooteid turustatakse enam kui 25 riigis.  Santa Maria maitseainetootmisel on rahvusvahelise auditeerimisfirma SAI Global poolt väljastatud A taseme toiduohutuse ja -kvaliteedi BRC sertifikaati.