Valio vähendab Alma joogijogurtite suhkrusisaldust ligi 13 tonni võrra
Viimastel aastatel on kasvanud eestlaste terviseteadlikkus, mille valguses on märgata ka tarbijate suurenenud soovi madalama suhkrusisaldusega toodete järele. Valio Eesti on oma toodetes suhkru vähendamisega tegelenud järjepidevalt juba 2016. aastast, sel kevadel otsustati aga aastaga vähendada kõigis Alma joogijogurtites lisatava suhkru kogust kokku ligikaudu 13 tonni.
- aastal Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt läbiviidud uuringust selgus, et 48% eestlastest püüab vältida või vähendada suhkru tarbimist, samas kui 2010. aastal oli selliseid tarbijaid vaid 26%. Kasvava trendi valguses viis Valio esimesed uuendused sisse juba 2016. aastal, mil hakati järk-järgult vähendama jogurtite, kohupiimade ja keefirite tootegruppides lisatud suhkrute hulka ning aastaga eemaldati piimatoodetest ligi 35 tonni suhkrut.
Valio turundus- ja tootearendusdirektori Nele Jõemaa sõnul tuleb suhkrukogust toodetes vähendada järk-järgult ning pikema aja vältel. „Kui uute toodete puhul on võimalik luua kohe vähema suhkruga retsept, siis aastaid turul olnud toodete puhul tuleb suhkrusisaldust vähendada sammhaaval, et tarbija jaoks ei oleks maitsemuutus liiga järsk,” lisab ta.
„Selle aasta kevadel vähendasime kõikides Alma joogijogurtites mõnevõrra suhkrukogust, mis võimaldab tarbijate maitsemeeltel tasapisi muudatustega kohaneda. Aastaga vähendame Alma joogijogurtites lisatava suhkru kogust kokku ligikaudu 13 tonni,” kommenteerib Jõemaa.
Jõemaa selgitab, et pakendile märgitud kogused tähistavad nii lisatud suhkruid kui ka naturaalseid piima- ja puuviljasuhkruid. „Piim sisaldab juba looduslikult 100g kohta ligikaudu 5g piimasuhkrut, samuti kasutatakse paljudes piimatoodetes marju ja moose, mis lisab koostisele ka naturaalset puuviljasuhkrut. Sageli ajavad numbrid tarbijaid segadusse, kuid pakendile märgitud süsivesikute kogus ei võrdu alati lisatud valge suhkruga,” nendib ta.
Tema sõnul on Valio toonud turule ka uusi tooteid, milles on magustajana kasutatud vaid puuviljakontsentraati. „Meie valikust leiab Alma Vita+ laktoosivabad jogurtid, millele ei ole lisatud valget suhkrut, vaid magususe annab looduslik puuviljasuhkur datlitest ning kontsentreeritud õunamahlast. Pakendilt võib lugeda, et sõltuvalt maitsest on Vita+ jogurtis 8,9-9,7 g süsivesikuid, kuid kogu magusa maitse annab valge suhkru asemel puuviljasuhkur. See on ühtlasi ka põhjus, miks Vita+ jogurtid on keskmistest topsijogurtitest ligi 30% väiksema suhkrusisaldusega,” selgitab Jõemaa ning lisab, et Valio Eesti jätkab ka edaspidi oma toodetes lisatud suhkru vähendamist.