Eesti parima toiduaine konkursil selgusid parim piimatoode, valmistoit ja magustoit

Eile hinnati konkursil „Eesti Parim Toiduaine 2025“ kodumaiste tootjate uudistooteid ning selgitati välja parim piimatoode, valmistoit ja magustoit. Välja kuulutati ka parim lastetoit ja kuivsnäkk. Peamiste trendidena tõid hindajad välja suhkru vähendamise ja tervise toetamise, maitsetest on esikohal mango.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul oli hindamiskomisjoni esimene tööpäev tihe ja elevust tekitav. „Alati on väga põnev avastada, millega Eesti toidutootjad seekord üllatavad. Kümnete hinnatud toodete põhjal võib number üks maitsetrendiks pidada mangot, mis järelikult Eesti inimestele meeldib. Mangot on kasutatud nii piimatoodetes, valmistoitudes kui ka magustoitudes, mida hindasime,“ ütles Toiduliidu juht.

Teise läbiva trendina tõid nii Potisepp kui hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv välja suhkrusisalduse vähendamise, mis hakkas silma kõigis eile hinnatud kategooriates. Kuldjärv mainis, et kuigi pakendil saab tootja suhkruvähendamist esitleda alles siis, kui sisaldust on allapoole toodud vähemalt 30 protsenti, siis tegelikult liiguvad pea kõik selles suunas. „Kui vahel kiputakse ette heitma, justkui tootjad midagi ei tee, siis tegelikkuses vähendatakse suhkrut väikeste, aga järjepidevate sammudega. Tarbija maitsel on vaja harjuda, vastasel korral tarbija selliseid tooteid poeletilt ei vali,“ selgitas Kuldjärv.

Tema sõnul on parimaks piimatooteks hinnatud kohukeses 30 protsenti vähem suhkrut ning tugevat konkurentsi pakkus selles kategoorias ka sama suure suhkru vähendusega puuviljalisanditega keefir. Magustoitude kategoorias konkureeris võidujäätisega tõsiselt jäätis, mille suhkrusisaldust on vähendatud koguni 40 protsenti.

Suhkru vähendamise üheks alternatiiviks on suhkruasendajate kasutamine, mis Rain Kuldjärve sõnul hakkab silma teatud spordialadega tegelevatele inimestele suunatud toodetes. „Piimatoodete kategoorias nägime päris mitut toodet, kus kasutusel suhkruasendajad. Neil toodetel on väga selge oma sihtgrupp, näiteks kaloritarbimist kindla eesmärgi nimel jälgivad inimesed, kes soovivad hoida suhkrutarbimise minimaalsena, aga samas tunda magusat maitset, “ lisas Kuldjärv. Ta tõi välja, et tootjad pööravad üha rohkem tähelepanu ka suhkru allikale − tavalise rafineeritud lauasuhkru asemel kasutatakse rohkem erinevaid puuvilja- ja marjamahlu või püreesid.

Üldise trendina märgib hindamiskomisjoni esimees ka tervise toetamist laiemalt – toodetele püütakse anda lisaväärtust ja tõsta nende funktsionaalsust. „Valmistoitudes võitis tervisekauss, kus makrotoitained on viidud täpselt vastavusse Eesti riiklike toitumissoovitustega. Lisaks on see kausitoit rikastatud ka vitamiinide, mineraalainete ja elusate piimhappebakteritega,» märkis Kuldjärv.

„Kokkuvõttes olid eile hinnatud toodete märksõnadeks suhkru vähendamine, funktsionaalsuse tõstmine ja tähelepanu üldisele tervisemõjule. Lemmikmaitsena domineeris mango,“ võttis Rain Kuldjärv hindamispäeva kokku. Sirje Potisepp tõi esile tootearenduse eduka näitena tuntud tootjate koostöö. „Tänu sellele jõudis eestimaalaste seas armastatud šokolaad poelettidele ka jäätisena,“ sõnas Potisepp.

Täna tulevad konkursil hindamisele liha-, kala-,  pagari- ja kondiitritoodete kategooriad.

Eesti parima toiduaine tänavusele konkursile esitas 67 tootjat 155 toodet, mis on turule tulnud 2024. aastal. Toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon valib konkursi hõbemärkide saajad ehk parima toote iga kategooria lõikes 19. ja 20. märtsil. Piirkondlike väiketoodete võitjad selguvad 2. aprillil ning kuldmärkide saajad ehk konkursi üldvõitja, parimad joogid ning parim lisandväärtusega toiduaine 23. aprillil.

Toiduliidu korraldatava iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks rikastada tarbijate toidulauda ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Konkurss sai alguse 1994. aastal, toimudes tänavu 31. korda.

Esimesel konkursipäeval, 19. märtsil selgusid järgmised võidutooted: Eesti Parim Piimatoode 2025 – vähendatud suhkruga ja laktoosivaba Tere kohuke, Eesti Parim Valmistoit 2025 – Chef Lundén Tu:nikauss, Eesti Parim Magustoit 2025 – KALEVIPOEG piimašokolaadi-koorejäätis mandlitükkidega, Eesti Parim Lastetoit 2025 – PÕNN ökoloogiline hirsi-kaerapuder kollase ploomi ja mangoga, Eesti Parim Kuivsnäkk 2025 – TEXAS juustu- ja sibulamaitselised maisirõngad.

Lisainfo konkursi Eesti Parim Toiduaine 2025 hõbemärgiste võitjatest

Eesti Parim Piimatoode 2025 on Nordic Milk OÜ toodetud vähendatud suhkruga ja laktoosivaba Tere kohuke. Tootearendusmeeskonna sõnul on tegemist Tere Kohukese kaasaegse versiooniga. Uues kohukeses on 30% vähem suhkrut, mis rõõmustab neid, kes soovivad oma suhkrutarbimist vähendada. Samuti sobib uus toode laktoositalumatusega inimestele, kes saavad nüüd head maitset nautida probleemideta.

Eesti Parim Valmistoit 2025 on Chef Lundén Tu:nikauss, mille on valmistanud Lunden Food OÜ. Tervisekausside sarja kuuluv toode sisaldab kergelt vürtsikat pastasalatit, aasiapäraseid seeni, köögivilju ja taimset tuunikala alternatiivi. Tootesari on välja töötatud koostöös TFTAK toiduteadlastega. Tervisekausi puhul on jälgitud, et makrotoitained oleksid Eesti toitumissoovitustega kooskõlas ning tervisekauss pakub tervislikku ja tasakaalustatud toidukorda. Kastmesse on lisatud piimhappebakterit Lactobacillus helveticus Lafti® L10.

Eesti Parim Magustoit 2025 on KALEVIPOEG piimašokolaadi-koorejäätis mandlitükkidega. Toode on inspireeritud legendaarsest Kalevipoja piimašokolaadist. Kreemine šokolaadijäätis on valmistatud kohalikust koorest. Jäätisele lisavad struktuuri ja maitset röstitud mandlitükid – täpselt samamoodi nagu Kalevipoja šokolaadis. Toote on Balbiino AS valmistanud koostöös Orkla Eesti AS-ga.

Eesti Parim Lastetoit 2025 AS Salvesti PÕNN ökoloogiline hirsi-kaerapuder kollase ploomi ja mangoga. Põnni uus mahetoorainest valmistatud hirsi-kaerapuder kollase ploomi ja mangoga on mõnusalt kõhtu täitev. Puder sobib hästi beebidele peale 6. elukuud, kuid ka juba suurematele lastele vahepalaks. Toode on laktoosivaba ning selles on kasutatud traditsioonilise lehmapiima asemel kookost – seega saavad einet nautida ka lapsed, kes on piimavalgu suhtes tundlikud. Uus puder sisaldab ainult rangelt kontrollitud ökoloogilist toorainet, ei ole lisatud suhkrut. Kõik Põnni lastetoidud on valminud koostöös lastearst Reet Raukasega ning testitud Eesti beebide poolt.

Eesti Parim Kuivsnäkk 2025 on TEXAS juustu- ja sibulamaitselised maisirõngad. Juustu- ja sibulamaitselisel maisisnäkil on kerge, kohev ja krõmpsuv tekstuur. Toode on valmistatud ekstrudeerimise teel maisikruubi toormest − ekstrudeeritud tooted on säilitusainetevabad, kuna niiskusesisaldus on madal ja tekstuur stabiilne. Mais on looduslikult gluteenivaba, mistõttu sobivad maisipõhised snäkid ka inimestele, kellel on gluteenitalumatus või tsöliaakia. Toote on valmistanud Eesti pereettevõte AS Balsnack International Holding.

Lisatud fotod Toiduliidu fotokogust ja tootjatelt.

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: sirje@toiduliit.ee