Eesti parimateks toiduaineteks kandideerib 155 toodet

Toiduliidu eestvedamisel valitakse tänavu taas Eesti parimat toiduainet. Populaarsele konkursile on 67 kodumaist tootjat esitanud 155 toodet, kategooriate võitjad selguvad sel nädalal.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp nentis, et keerulises majanduskeskkonnas on toidutootjate eelarved tootearenduseks vähenenud ja tarbijate ostuotsuseid mõjutab suurel määral hind. „Kaugelt enam kui poole ostukorvist  moodustavad allahinnatud tooted ning Eesti tooted kaotavad poes letipinda odavamatele importtoodetele. Seetõttu on eriti oluline tunnustada kohalikke tootjaid, kes pingutavad selle nimel, et pakkuda head, tervislikku ja taskukohase hinnaga toitu,“ lausus Potisepp.

Potisepp rõhutas ka kaubanduskettide rolli Eesti toidu kättesaadavuse tagamisel. „Kuigi tarbijad peavad kodumaist toitu oluliseks, mõjutab nende valikuid eelkõige see, mis poelettidel saadaval on. Kutsun kaubanduskette üles lisama oma sortimenti rohkem Eesti tooteid, et kohalik väärt kaup jõuaks tarbijateni,“ lisas ta.

Konkursi hõbemärkide saajad selguvad kahes etapis: 19. märtsil valitakse parim piimatoode, valmistoit ja magustoit ning 20. märtsil hinnatakse kala-, liha-, pagari- ja kondiitritooteid. Potisepa sõnul on traditsiooniliselt tihedaim konkurents lihatoodete kategoorias (esitatud 21 toodet), järgnevad magustoidud (12 toodet) ja piimatooted (11 toodet).

Hindamiskomisjoni esimees, TFTAK toiduteadlane Rain Kuldjärv tõi esile, et sel aastal on toodete valik väga mitmekesine ning võrreldes varasemate aastatega on ühtseid trende vähem. „Tundub, et seekord on iga tootja arendanud oma tooteid eri suunas. Märkimist väärib kanaliha kasvav populaarsus, mida on täheldatud ka Soomes. Selles osas liiguvad meie tarbijate maitse-eelistused põhjanaabritega samas taktis,“ ütles toiduteadlane. Tema sõnul ei ole püütud tarbijaid rabada ainult põnevate uute maitsekombinatsioonidega, vaid ka juba tuntud ja vahel isegi nostalgiliste maitsenüanssidega. Kommunikatsioonis on tootjad Kuldjärve hinnangul eelistanud lihtsust ja konkreetsust, mitte keerulisi kirevaid loosungeid.

„Olulist tähelepanu on jätkuvalt pööratud toiteväärtusele ja lisandväärtuse tekitamisele. Kokkuvõttes julgen öelda, et toiduainetööstuses jagub põnevaid ja uudseid ideid isegi majanduslikult raskematel aegadel ja tarbijatele pakutakse avastamisrõõmu. Hindamiskomisjonil seisavad ees keerulised, ent põnevad tööpäevad,“ lisas Kuldjärv.

Eesti Parima Toiduaine konkurss sai alguse 1994. aastal ning toimub tänavu juba 31. korda. Selle eesmärk on rikastada tarbijate toidulauda ja innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Konkursi üldvõitja avalikustatakse 23. aprillil Toiduliidu aastakonverentsil, väiketootjate parimad tooted selguvad 2. aprillil. Lisaks saavad tarbijad valida oma lemmiku 9.–15. aprillini Eesti Parima Toiduaine Facebooki lehel.

Konkursile said Eesti toidutootjad esitada tooteid, mis on turule tulnud 2024. aasta jooksul. Tooteid hindab ekspertidest koosnev hindamiskomisjon, kuhu kuuluvad teadlased, ministeeriumide ja järelevalveasutuste esindajad, kaubanduse esindajad ning teised toiduvaldkonna eksperdid. Hindamisel võetakse arvesse mitmeid kriteeriume, sealhulgas toote välimust, lõhna, konsistentsi, tervislikkust, maitset, pakendit ja uudsust.

Lisainfo:

Sirje Potisepp

Eesti Toiduainetööstuse Liit

Juhataja

Tel: 50 46 547

E-mail: sirje@toiduliit.ee